Skocz do zawartości
duke48

Pomoc W Doborze Części + Sugestie ! Zobacz !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zmieniam bude i mam kilka pytań. Mam na wydanie około 3500 max... nie wiem czy z monitorem (przyszłościowo WS 22" do 1000)

Jestem AMD boyem i tyle. Cenie bardzo Intela, lecz w PC nie miałem z nimi do czynienia. Wyznaje zasade: Intel w Laptopach.

tja z Durniem 1600 :-| lepiej przemysl zakup Intela na chipie Wolfdale. Pewnie mnie tu jakis Fanboy amd zakrzyczy zaraz :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to widze że na wstępie trzeba przekonać do INTELa :D Proc AMD kosztuje niewiele mniej co dużo szybszy i chłodniejszy E8200 (~550) dodatkowo OC Intela jest banalne i jest x poradników na ten temat więc może sie przekonasz do kręcenia - do kompletu płyta DFI Dark P35 ~420zł.

Teraz już będzie prościej:

Grafika 8800GTS 512MB ~1000

Pamięci mogą być te co podałeś lub OCZ Platinum ~200

Zasilacz Corsair HX520W ~320

Obudowa jakiś Antec/Coolermaster/LianLi czy co ci się tam spodoba ~300zł

Chłodzenie Scythe Mugen - ale to raczej jak się przekonasz do OC bo tak to raczej mija się z celem

LCD Samsung 2232BW ~1000

Razem wyjdzie jakieś 3800 ale jak bierzesz w hurtowni to sie zmieścisz w 3500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym jeszcze podał taką opcję:

Mobo Asus P5K-E / P5K Pro - asuski dobrze latają z nowymi Wolfdale

Grafa 8800GT

Zasiłka Corsair lub Chieftec CFT

Chłodzenie: jeśli uczysz się kręcić to na początek BOX wystarczy (celek rulez :D ) później Thermalright Ultima 90 lub 120 + Fander

LCD HP w2207 (mam i sobie cenie ale tu wybór zależy od Twoich upodobań)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba tak postąpie:

Procesor: Intel Core2Duo E8200

chyba, że korzystniej będzie : Intel Core2Duo E8400

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen

Pł. Główna:

DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL

MSI P35 NEO2-FIR - raczej to

Ram: OCZ 2x1GB DDR2 800 Platinum Dual Rev2

Grafika: GALAXY GeForce 8800GT 512MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E(1,0ns)(600/1800) Heat Pipe

Zasilacz: Tagan / Chieftec / Corsair - min. 500 W ODPINANE KABLE ! (przystosowanie do SLi tez moze miec).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli ( za miecha ^^ ) zbliża się data kupna nowego kompa. Ciągle przeglądam forum i nasunęły mi się pytanka:

Procek bankowo E8400 - zaraziliście mnie Intelem, będę kręcił, ale nie od razu. Wiem, że napięcia się takowo ustawia i czy one też się przekładają na napięcia ramu ? Jak tak to takie żeby sie nie gryzły z mobo i były podatne smilies/tongue.gif

Ramu wezme z 4GB ale czy Muszkietki czy A-Daty ? (2x2 GB chyba najlepiej .... adekwatne do mobo)

Mobo - chce na nią wydać ~ 600 zł , w przyszłości SLi (więc takowa musi być). Lubie chipset nVidii (grzeją się?) ale jak bedzie Intelowski będzie git.

Grafa - tu jednak będzie zmiana na 8800 GTS (nie ma sensu chyba brać 9xxx ... bo na 9800GTX/2 mnie nie stać)

Hdd - jaki szybki dla systemu ? Bo Samsunga 200GB sata podłącze do boxa zewnętrznego

Chcę zamontować z 2,3 fany w obudowie. Jakie polecacie CICHE ! bez LED'ów ... + oczywiście jakiś sterownik do nich. w okolicach do 150 zł

Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU 520W - chyba zostane przy nim, bo są odpinane kable, ale czytałem na forum że podobno czasem piszczy i jest to loteria ... nie wiem co tu innego cichego i z odpinanymi kablami.

To chyba wsio ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odzielnie podbijasz napiecie na procka i odzielnie na ramy

Muszki weż

JEżeli ma być SLI to NF 750i

Grafa ok

Seagate 250GB 16Mb cache

Coolerki to sam poszukaj i poszperaj:P

BQ P7 (tez odpinane kable ale droższy) to piszczenie zdażało sie czesciej w 450W ale ja kupilem 2x450W i zaden nie piszczał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy z poziomu komputera da się regulować obroty wiatraków ? bo wtedy by mi najbardziej tak pasowało, gdyż na noc ustawił bym sobie (przy ściąganiu) na dość małe obroty, a w dzień wichurę. Czy więc regulator jest tu zbędny ?

Kejsy :

http://www.allegro.pl/item332092572__coole...okno_nowy_.html

http://www.allegro.pl/item328303691__nzxt_...rna_perla_.html

http://www.allegro.pl/item329343660_jakosc...wa_w_wa_fv.html

http://www.allegro.pl/item331214841__lanco...y_gwar24m_.html

http://www.allegro.pl/item329954865_therma..._fv_g_cena.html

NZXT mnie jara ... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wymieniles to Lancool albo coolermaster/moze bez okna, 50zl taniej?/

poza tym:

1. 2x2gb ram: patriot llk ~320zl, ocz titanium ~340zl, adata tez bo slyszalem ze mozna je kupic za ponizej 300zl za 2x2gb. inne reamy nie beda Ci potrzebne skoro na razie jestej newbie w OC:) polecam patrioty albo ocz, bedziesz zadowolony, oc tez maja spoko:)

2. e8200! nie ma sensu brac e8400. Standardowo niewiele mniej wydajny, cena duzo nizsza, potencjal oc baaardzo podobny ~4ghz na dobrym powietrznym chlodzniu.

3. Mobo: sli to nie moja dzialka, zdaje sie na innych.

4.zasialcz: corsair 520w OK!

5. buda cm-690, lancool k7 reszta albo za droga albo za slaba wentylacja. Skoro chcesz wlozyc kilka 120mm fanow do obudowy to pewnie zalezy ci na chodznei czesci w niej pracujacych:) wiec cm-690 jest jak znalazl, nie widzialem jeszcze budy do ktorej mozna wlozyc tyle wentyli za taka cene.

6. Wentylatorki mowisz... na poczatek moze jakies tanie acutake 120mm?? ~16zl bardzo cicho pracuja, arctic cooling 120mm. z drozszych noiseblocker xl2, fander, scythe s-flex 1200, 1600, Coolink Green Silent AX12 ktory Ci sie bardziej spodoba:)

7. jezli dysk ma byc szybki to barracuda 7200.11 500gb, nie wiem czy sa z tej serii mniejsze. jezeli cichy to samsung 500gb sataII

8. 8800gts, skoro bedziesz sam podkrecal pozniej to wez zwykly, najtanszy model. nie ma sensu doplacac do czegokolwiek lepszego jezeli w planach jest samodzielne OC. na maxa wykrecony asus jest o ponad 150zl drozszy od standardu, bezsens:)

9.chlodzenie cpu: sunbeam tuniq tower, scythe mugen, Thermalright 120 Ultra Extreme, reszta stawki sie nie liczy:) do tego wentylacja na wiezy z obu stron 120mm + wyciag z tylu budy 120mm, i jest jak w lodowce.

I jaka decyzja teraz?

pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemano. Nie miałem możliwości ostatnio pisania, ale nadszedł ten czas.

1 PART (części zamawiane z Apollo):

Dołączona grafika

Dołączona grafika

RAM - 4 x 1 GB Crucial Ballistix PC2 6400 800 4-4-4-12 D9 (kupiony na Allegro, a w paczce sobie leży :P)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

DVD - LG GH-20LS10 SATA Black

Dołączona grafika

Chłodzenie CPU - Scythe Mugen

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mobo - Asus P5K PRO

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PSU - be quiet! Dark Power P7 Pro 550W

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zostało do kupienia:

LCD 24" - ?

Case - Antec P180/2

CPU - albo Selekt E8200 @ 4.0 GHz albo selekt E8400 => w przyszłości zmiana na jakiegoś Qxxx

GPU - miałem okazje kupić 8800 ULTRA - ale się spozniłem :/ więc albo 9800 GTX/GT2

HDD - 500 GB

Sprzęt złożony będzie do 15 maja :)

Proszę o pomoc przy ostatniej 5-tce :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemano, jako że pisze kolejny post pod swoim

PROSZĘ O WYPOWIEDZI W MOIM TEMACIE !.

Dzisiaj dostałem CPU. Wielkie THX dla Meroona za sprzedaż pięknego E8400.

A więc foteczki:

Godzina 12:00, kumpel dzwoni do drzwi, że mam zejsć pogadać. My tu gadu-gadu i widzę jedzie Poczta ... ziomal za kierownicą, szanowy Pan Jacek kiwa. Pytam się: "masz coś dla mnie?" on ... "nie ..." po czym przychodzi na `high-five!' -_-`. Gada, masz podpisz: podpisuje i w euforii właże do vana Poczty. Jest i moj procek! Elegancko zapakowany itd. Lece do chaty go rozpakować:

Dołączona grafika

Otwieram kopertę i ukazuje się szare pudełko...

Dołączona grafika

Wielkie otwarcie ... i ... kartonik! I tajemnicza "rzecz" po prawej.

Dołączona grafika

Aaa to jest sławetny: Thermalright-LGA775-Bolt-Thru-Kit - dorzucony gratisowo przez Pana Meerona :)

Dołączona grafika

Widok z góry ^^

Dołączona grafika

Jest i on ... w moich rękach. Nie wiedziałem, że procki Intela są takie malutkie ... aż się przeraziłem :P

Dołączona grafika

No i git. Zostało do kupienia GPU, Antec P182, HDD 750 GB i listwa :P Myślę, że w przyszłym tygodniu fotorela ze składania całego zestawu.

PROSZĘ O KOMENTOWANIE ! ! !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co Panowie powiedzą na temat:

http://www.allegro.pl/item356496343_wyprze..._ii_750_gb.html

jeśli tylko bez etykietki to można zaoszczędzić stówe ...

Etykietka etykietką tylko co z gwarancją na dysk bo powinno być 5 lat (3 od daty sprzedaży i 5 od daty produkcji realizowane u producenta)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie nie ma co oszczędzać. Tym bardziej że serwis seagate bardzo dobry jest, jak coś padnie, RMA uzyskujesz ze stronki. Odsyłasz dysk i w wciągu kilku dni nowy przysyłają. Zero problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi