Skocz do zawartości
humax5400

Płyta Główna Pod E8200/e8400 + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję sprzętu na Core 2 Duo. Mam następujące wymagania:

- Płyta główna absolutnie bezproblemowa (obsługa E8400)

- Sprzęt nie będzie podkręcany (chwilowo)

- Płyta na default ma być stabilna jak skała, bez żadnych podwójnych startów itp.

Moje propozycje:

Foxconn 35A-S ( poczytałem i trochę mnie przerażają problemy z tą płytą ) - 370zł

Abit IP35 Pro (4 fazowe zasilanie <_< ) - 549zł

DFI LAN PARTY LT P35-T2R ( na temat tej płyty nie znalazłem prawie żadnych wad - ale może źle szukałem ;) ) - 639zł

Oczywiście skłaniam się co do tej ostatniej. Płyty nie będę kupował przez internet tylko odbierał w sklepie i z boku napisałem ceny za jakie mogę je mieć.

Aha, i musi wejść chłodzenie Thermalright Ultima-90.

Edytowane przez humax5400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Msi p35 neo2FR, do tego 2x1GB kingston na Elpidach, nie narzekam, posiadam sprzęt od 2 miesięcy, podkręcony na 3 Ghz i zero problemów!

Jezeli chcesz tanio to Foxconn jest ok, czytałem tylko o tym więc wiecej się nie wypowiem, do tego pamięci goodram najtańsze, i proc e2160 :)

Edytowane przez Lowermann

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Msi p35 neo2FR, do tego 2x1GB kingston na Elpidach, nie narzekam, posiadam sprzęt od 2 miesięcy, podkręcony na 3 Ghz i zero problemów!

Jezeli chcesz tanio to Foxconn jest ok, czytałem tylko o tym więc wiecej się nie wypowiem, do tego pamięci goodram najtańsze, i proc e2160 :)

msi nie ma portu LPT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do was taką prośbę. Zamierzam kupić sobie platformę komputerową, czyli procesor, płytkę główną, i ramu 2gb.(do 800-900zł) Co byście mi polecili?

Jeżeli chodzi o płytę główną to mam na oku kilka typów

Z tych trochę tańszych wypatrzyłem Gigabyte P31 DS3L a tak to oprócz tego

Foxconn P35A-S

MSI P35 NEO FR/FIR

I teraz pytanie do was jaki procesor, ram i zasilacz wybrać do tego, żeby wszystko śmigało jak należy, ale żeby zmieścić się w tych 900zł??? Postawić na tego gigabyte p31 (za ok. 230zł) czy jednak kupić na p35??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 900 zł hmmm

e8200 za 560 zł

płyta foxconna p35a-s 345 zł

ram: 2x1GB OCZ 160 zł albo jakies słabsze jeśli nie będziesz krecił

Wiem że to i tak za dużo wychodzi ale musiałbym sie zastanowić mocno co zmienić a dziś już bardzo głowy nie mam do tego wiec myslę ze pomogłem chociaz odrobinę

Edit

Czytałem o p31 i jakoś nie mogę sie dogrzebać na forum żeby ktoś mówił o obsłudze penrynów na tym chpie.

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a do tej płytki gigabyte na p31 jaki procesor będzie pasował. Może być coś słabszego. Tylko zastanawiam się czy ta płyta bedzie przyszłościowa bo jak chciałbym za kilka lat zmienić procesor na jakiegoś np. quada to czy ta płyta główna będzie się nadawać?? Ten foxconn to za kilka lat chyba spokojnie da rade jakiemuś nowszemu prockowi?? zależy mi żeby narazie kupić coś co bedzie starczało spokojnie do pracy w sensie że nie jestem jakimś zapalonym graczem

Edytowane przez Pawel23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś prócz tego Foxconn-a ?

A co myślicie o takiej płycie głównej : ASUS P5E X38 S775 GLAN (kosztuje 699zł czyli juz wyjechałem poza limit, ale nie musiałbym dysku wymieniać, bo ma jedno ATA)

Sprzedając to co mam teraz, dostałbym ok. 500zł więc mógłbym sobie ostatecznie pozwolić na tą płytę.

Fox przeca też ma ATA. Jak nie robisz CF to niema sensu kupować tak drogiej płyty. Za 700zł to możesz kupic Foxa + HDD SATA + DVDRW SATA i jeszcze by zostało na zgrzewke browarka :D

@Pawel23 Rynek IT tak zapier... że za pare lat nic nowego do płyt na s775 nie wciśniesz - chyba że impulsatorem kinetycznym :lol:

Na razie kup E2160 (do pracy styknie i podgonić go można) + MSI Neo2-FR/Abit IP35/Fox P35A-S/DFI Blood Iron + 2x1GB OCZ/Patriot/Corsair/A-Data - całość około 700zł - styknie na rok albo jak będzie gotówka to nawet wcześniej wrzucisz do tego jakiegoś E8XXX albo Q9XXX i znowu styknie na jakiś czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fox przeca też ma ATA. Jak nie robisz CF to niema sensu kupować tak drogiej płyty. Za 700zł to możesz kupic Foxa + HDD SATA + DVDRW SATA i jeszcze by zostało na zgrzewke browarka :D

@Pawel23 Rynek IT tak zapier... że za pare lat nic nowego do płyt na s775 nie wciśniesz - chyba że impulsatorem kinetycznym :lol:

Na razie kup E2160 (do pracy styknie i podgonić go można) + MSI Neo2-FR/Abit IP35/Fox P35A-S/DFI Blood Iron + 2x1GB OCZ/Patriot/Corsair/A-Data - całość około 700zł - styknie na rok albo jak będzie gotówka to nawet wcześniej wrzucisz do tego jakiegoś E8XXX albo Q9XXX i znowu styknie na jakiś czas

tak chyba właśnie zrobie tylko może lepiej bedzie wrzucić E2200??? płyta to zdecyduje sie chyba na foxconna albo MSI. A na zasilaczu raczej nie oszczedzać?????

dzięki wielkie za pomoc

Edytowane przez Pawel23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie popieram Pawła666. Teraz kup e2160 - tani jak barszcz i się b. fajnie kręci. Pózniej jak stanieją 45nm intele to sobie kupisz (sam tak zamierzam). Na zasilaczu oczywiscie nie oszczedzaj, gdyz jest to najmniej doceniana czesc komputera a jednak jedna z najwazniejszych (szczegolnie jesli krecisz). No i polecam MSI Neo2-FR:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie popieram Pawła666. Teraz kup e2160 - tani jak barszcz i się b. fajnie kręci. Pózniej jak stanieją 45nm intele to sobie kupisz (sam tak zamierzam). Na zasilaczu oczywiscie nie oszczedzaj, gdyz jest to najmniej doceniana czesc komputera a jednak jedna z najwazniejszych (szczegolnie jesli krecisz). No i polecam MSI Neo2-FR:D

skoro tak zdecyduje sie na tego E2160, nie mam doświadczenia w podkręcaniu, ale poczytam i może coś z tego wyjdzie :)

jeszcze raz dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się ułożyć taki zestawik, i zwracam sie z prośbą do Was żebyście ocenili i napisali co można by zmienić w tym zestawieniu, żeby wszystko chodziło jak należy.

Procesor: Intel Dual Core E2160

Płyta główna: Gigabyte P35- DS3(L) lub Foxconn P35A-S, albo MSI P35 Neo2-fr

Ram: GOODRAM DUAL CHANNEL KIT ( 2x1024MB )

Zasilacz: tutaj nie jestem do końca zdecydowany więc gdybyście mogli podpowiedzieć czy np Chieftec 400W [GPS-400AA-101A] da rade

(Chciałbym podkręcić procka do ok 2.7Ghz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc miodzio, plyta MSI :D, ram: poszukałbym tych kingów co mam w syganturce (kręcą sie ponad 1000mhz cl5 przy 4bankach pamieci obsadzonych :D), zasilacz powinien dać radę poczytaj jednak dział zasilacze to powinienes znalezc odpowiedz czy nie warto byloby cos dołożyć do lepszego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o tym:

Inter Core 2 Duo E8200

Asus P5E x38

2x1024 OCZ Reaper

??

Miałem brać foxconna, ale zdecyduję się jednak na Asusa, ze względu na to, że stawiam stabilność pracy ponad wszystko.

jeżeli nie kręcisz to lepiej dopłacić do 8400 i/lub 4GB ewentualnie lepszej grafiki jeżeli komputer jest do grania niż dokładać do płyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A są już te 8400 ? Podobno były problemy z dostępnością tych procków nawet na Allegro. Co do płyty ja bym brał Abita P35 PRO do tego E8400. Pamięci bym wziął Patrioty LLK CL4. Taki zestaw bym składał na dzień dzisiejszy.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

->Devil

Czy chodzi Ci dokładnie o tego Abita: LINK ??

W czym on jest lepszy od Asus P5E x38 ?? Miałem Abita NF7 (był cudny) potem miałem Abita KN9 czy jakoś tak (s754, i co chwila awaria stąd zraziłem się do tej marki)

I czy te Patrioty na pewno będą lepsze niż OCZ ?

Edytowane przez humax5400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja poproszę o radę:

Abit IP35

C2D 8200

Patriot 2048MB 800MHz LLK CL4 (2x1024)

Całość około 1050zł z przesyłką.

Jedynie co do tej pamięci nie jestem zbytnio pewien, a to dlatego że jeszcze nie miałem do czynienia z DDR2.

A i jeszcze jedno... ile można zawołać za zestawik z podpisu (proc + freezer 64 PWM, mobo, 2x 512 nanya)? Z 500 za to zdobędę??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi