humax5400 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Witam, Potrzebuję sprzętu na Core 2 Duo. Mam następujące wymagania: - Płyta główna absolutnie bezproblemowa (obsługa E8400) - Sprzęt nie będzie podkręcany (chwilowo) - Płyta na default ma być stabilna jak skała, bez żadnych podwójnych startów itp. Moje propozycje: Foxconn 35A-S ( poczytałem i trochę mnie przerażają problemy z tą płytą ) - 370zł Abit IP35 Pro (4 fazowe zasilanie <_< ) - 549zł DFI LAN PARTY LT P35-T2R ( na temat tej płyty nie znalazłem prawie żadnych wad - ale może źle szukałem ;) ) - 639zł Oczywiście skłaniam się co do tej ostatniej. Płyty nie będę kupował przez internet tylko odbierał w sklepie i z boku napisałem ceny za jakie mogę je mieć. Aha, i musi wejść chłodzenie Thermalright Ultima-90. Edytowane 8 Lutego 2008 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Fox to całkiem dobra płyta, do tego E8200 i Ram może lepiej 2x2GB (z 4x1 są częściej problemy niż 2x2) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Pamięć ram już kupiona : Patriot LLK 2x1024 DDR800 Aha, i dysk twardy będzie ATA (taki mam w tej chwili i nie mam możliwości zmiany) Edytowane 8 Lutego 2008 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Oczywiście że Fox obsłuży 45nm a co do przejściówek to nie ufam im nigdy, lepiej zmień HDD na SATA - finansowo wyjdzie mniej więcej na to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoctorPulse Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 co do ramu to może OCZ DUAL EVP 2x2GB 800MHz TITANIUM DDR2? Cena koło 350zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Ja mam Msi p35 neo2FR, do tego 2x1GB kingston na Elpidach, nie narzekam, posiadam sprzęt od 2 miesięcy, podkręcony na 3 Ghz i zero problemów! Jezeli chcesz tanio to Foxconn jest ok, czytałem tylko o tym więc wiecej się nie wypowiem, do tego pamięci goodram najtańsze, i proc e2160 :) Edytowane 4 Lutego 2008 przez Lowermann Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latajacy komar Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Ja mam Msi p35 neo2FR, do tego 2x1GB kingston na Elpidach, nie narzekam, posiadam sprzęt od 2 miesięcy, podkręcony na 3 Ghz i zero problemów! Jezeli chcesz tanio to Foxconn jest ok, czytałem tylko o tym więc wiecej się nie wypowiem, do tego pamięci goodram najtańsze, i proc e2160 :) msi nie ma portu LPT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel23 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Mam do was taką prośbę. Zamierzam kupić sobie platformę komputerową, czyli procesor, płytkę główną, i ramu 2gb.(do 800-900zł) Co byście mi polecili? Jeżeli chodzi o płytę główną to mam na oku kilka typów Z tych trochę tańszych wypatrzyłem Gigabyte P31 DS3L a tak to oprócz tego Foxconn P35A-S MSI P35 NEO FR/FIR I teraz pytanie do was jaki procesor, ram i zasilacz wybrać do tego, żeby wszystko śmigało jak należy, ale żeby zmieścić się w tych 900zł??? Postawić na tego gigabyte p31 (za ok. 230zł) czy jednak kupić na p35?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Do 900 zł hmmm e8200 za 560 zł płyta foxconna p35a-s 345 zł ram: 2x1GB OCZ 160 zł albo jakies słabsze jeśli nie będziesz krecił Wiem że to i tak za dużo wychodzi ale musiałbym sie zastanowić mocno co zmienić a dziś już bardzo głowy nie mam do tego wiec myslę ze pomogłem chociaz odrobinę Edit Czytałem o p31 i jakoś nie mogę sie dogrzebać na forum żeby ktoś mówił o obsłudze penrynów na tym chpie. Edytowane 4 Lutego 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel23 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) a do tej płytki gigabyte na p31 jaki procesor będzie pasował. Może być coś słabszego. Tylko zastanawiam się czy ta płyta bedzie przyszłościowa bo jak chciałbym za kilka lat zmienić procesor na jakiegoś np. quada to czy ta płyta główna będzie się nadawać?? Ten foxconn to za kilka lat chyba spokojnie da rade jakiemuś nowszemu prockowi?? zależy mi żeby narazie kupić coś co bedzie starczało spokojnie do pracy w sensie że nie jestem jakimś zapalonym graczem Edytowane 4 Lutego 2008 przez Pawel23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 A coś prócz tego Foxconn-a ? A co myślicie o takiej płycie głównej : ASUS P5E X38 S775 GLAN (kosztuje 699zł czyli juz wyjechałem poza limit, ale nie musiałbym dysku wymieniać, bo ma jedno ATA) Sprzedając to co mam teraz, dostałbym ok. 500zł więc mógłbym sobie ostatecznie pozwolić na tą płytę. Fox przeca też ma ATA. Jak nie robisz CF to niema sensu kupować tak drogiej płyty. Za 700zł to możesz kupic Foxa + HDD SATA + DVDRW SATA i jeszcze by zostało na zgrzewke browarka :D @Pawel23 Rynek IT tak zapier... że za pare lat nic nowego do płyt na s775 nie wciśniesz - chyba że impulsatorem kinetycznym :lol: Na razie kup E2160 (do pracy styknie i podgonić go można) + MSI Neo2-FR/Abit IP35/Fox P35A-S/DFI Blood Iron + 2x1GB OCZ/Patriot/Corsair/A-Data - całość około 700zł - styknie na rok albo jak będzie gotówka to nawet wcześniej wrzucisz do tego jakiegoś E8XXX albo Q9XXX i znowu styknie na jakiś czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel23 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Fox przeca też ma ATA. Jak nie robisz CF to niema sensu kupować tak drogiej płyty. Za 700zł to możesz kupic Foxa + HDD SATA + DVDRW SATA i jeszcze by zostało na zgrzewke browarka :D @Pawel23 Rynek IT tak zapier... że za pare lat nic nowego do płyt na s775 nie wciśniesz - chyba że impulsatorem kinetycznym :lol: Na razie kup E2160 (do pracy styknie i podgonić go można) + MSI Neo2-FR/Abit IP35/Fox P35A-S/DFI Blood Iron + 2x1GB OCZ/Patriot/Corsair/A-Data - całość około 700zł - styknie na rok albo jak będzie gotówka to nawet wcześniej wrzucisz do tego jakiegoś E8XXX albo Q9XXX i znowu styknie na jakiś czas tak chyba właśnie zrobie tylko może lepiej bedzie wrzucić E2200??? płyta to zdecyduje sie chyba na foxconna albo MSI. A na zasilaczu raczej nie oszczedzać????? dzięki wielkie za pomoc Edytowane 4 Lutego 2008 przez Pawel23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 zdecydowanie popieram Pawła666. Teraz kup e2160 - tani jak barszcz i się b. fajnie kręci. Pózniej jak stanieją 45nm intele to sobie kupisz (sam tak zamierzam). Na zasilaczu oczywiscie nie oszczedzaj, gdyz jest to najmniej doceniana czesc komputera a jednak jedna z najwazniejszych (szczegolnie jesli krecisz). No i polecam MSI Neo2-FR:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel23 Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 zdecydowanie popieram Pawła666. Teraz kup e2160 - tani jak barszcz i się b. fajnie kręci. Pózniej jak stanieją 45nm intele to sobie kupisz (sam tak zamierzam). Na zasilaczu oczywiscie nie oszczedzaj, gdyz jest to najmniej doceniana czesc komputera a jednak jedna z najwazniejszych (szczegolnie jesli krecisz). No i polecam MSI Neo2-FR:D skoro tak zdecyduje sie na tego E2160, nie mam doświadczenia w podkręcaniu, ale poczytam i może coś z tego wyjdzie :) jeszcze raz dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel23 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Udało mi się ułożyć taki zestawik, i zwracam sie z prośbą do Was żebyście ocenili i napisali co można by zmienić w tym zestawieniu, żeby wszystko chodziło jak należy. Procesor: Intel Dual Core E2160 Płyta główna: Gigabyte P35- DS3(L) lub Foxconn P35A-S, albo MSI P35 Neo2-fr Ram: GOODRAM DUAL CHANNEL KIT ( 2x1024MB ) Zasilacz: tutaj nie jestem do końca zdecydowany więc gdybyście mogli podpowiedzieć czy np Chieftec 400W [GPS-400AA-101A] da rade (Chciałbym podkręcić procka do ok 2.7Ghz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulizzor Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 proc miodzio, plyta MSI :D, ram: poszukałbym tych kingów co mam w syganturce (kręcą sie ponad 1000mhz cl5 przy 4bankach pamieci obsadzonych :D), zasilacz powinien dać radę poczytaj jednak dział zasilacze to powinienes znalezc odpowiedz czy nie warto byloby cos dołożyć do lepszego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 A co powiecie o tym: Inter Core 2 Duo E8200 Asus P5E x38 2x1024 OCZ Reaper ?? Miałem brać foxconna, ale zdecyduję się jednak na Asusa, ze względu na to, że stawiam stabilność pracy ponad wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 A co powiecie o tym: Inter Core 2 Duo E8200 Asus P5E x38 2x1024 OCZ Reaper ?? Miałem brać foxconna, ale zdecyduję się jednak na Asusa, ze względu na to, że stawiam stabilność pracy ponad wszystko. jeżeli nie kręcisz to lepiej dopłacić do 8400 i/lub 4GB ewentualnie lepszej grafiki jeżeli komputer jest do grania niż dokładać do płyty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) A są już te 8400 ? Podobno były problemy z dostępnością tych procków nawet na Allegro. Co do płyty ja bym brał Abita P35 PRO do tego E8400. Pamięci bym wziął Patrioty LLK CL4. Taki zestaw bym składał na dzień dzisiejszy. Edytowane 6 Lutego 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humax5400 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) ->Devil Czy chodzi Ci dokładnie o tego Abita: LINK ?? W czym on jest lepszy od Asus P5E x38 ?? Miałem Abita NF7 (był cudny) potem miałem Abita KN9 czy jakoś tak (s754, i co chwila awaria stąd zraziłem się do tej marki) I czy te Patrioty na pewno będą lepsze niż OCZ ? Edytowane 6 Lutego 2008 przez humax5400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Sugeruje się tym co ma kolega. 8200@~3.8 ghz i te właśnie Patrioty do 560 4-4-4-12 ,więc to całkiem niezły wynik. Po za tym masz tematy o płycie i tych pamięciach. Sporo osób polecało tą właśnie płytę do penrynów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 To i ja poproszę o radę: Abit IP35 C2D 8200 Patriot 2048MB 800MHz LLK CL4 (2x1024) Całość około 1050zł z przesyłką. Jedynie co do tej pamięci nie jestem zbytnio pewien, a to dlatego że jeszcze nie miałem do czynienia z DDR2. A i jeszcze jedno... ile można zawołać za zestawik z podpisu (proc + freezer 64 PWM, mobo, 2x 512 nanya)? Z 500 za to zdobędę?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Zestaw good Ramki bardzo dobre:) A to co masz w podpisie to na allegro sobie popatrz i wycenisz sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuZeK Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 tez biore taki zestawik, skad brales ceny z jakiego sklepu? do tego biore jeszcze 8600gt sonic+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 leciałem po najniższych poszukaj w ceneo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...