Maxim Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Witam. Potrzebny mi tegulator obrotów do wiatraka 220V napięcie zmienne. Czy można do tego użyć ściemniacza do światła? Wiatrak ma moc ok 100W czyli niewiele. Pytam, bo dedykowany regulator do tego wiatraka kosztuje 200zł a sam wiatrak 250... Pozdrawiamn Maxim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Mozesz uzyc tego sciemniacza, ewentualnie jakis rezystorow nastawnych, potencjometrow itd, itp. Jak zwal tak zwal ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Dzięki bardzo. Właśnie znalazłem 300 watowyza 30zł, więc powinien być OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Potrzebny mi tegulator obrotów do wiatraka 220V napięcie zmienne. Czy można do tego użyć ściemniacza do światła? Wiatrak ma moc ok 100W czyli niewiele. Pytam, bo dedykowany regulator do tego wiatraka kosztuje 200zł a sam wiatrak 250... "ściemniacz" będzie oczywiście działał, z tym że silnik może "buczeć", szczególnie na średnio - niskich obrotach. Jeśli chcesz tego używać jako pompy ciepłego powetrza do kominka albo do chłodzenia kompa to możesz być zawiedziony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 To ma być używane do wyciągu powietrza na siłownii, gdzie i tak non stop gra muzyka. Jak nie bedzie zagłuszało nuty to będzie dobrze, a jak tak to pomyśli sie o czyms lepszym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...