Proofit Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) Witam Mam karte powercolor X1950pro na agp(catalisy 8.1) i mam maly problem z podlaczeniem tv LCD Toshiba R3500PG kablem DVI/D->HDMI. Szkopol w tym ze telewizor jest normalnie rozpoznawany przez sterowniki karty graficznej ale obrazu na telewizorze jak nie ma tak nie ma :( Sprawdzalem rozne rozdzielczosci, podlaczalem kabel pod oba gniazda w karcie graficznej i pod oba gniazda HDMI w tv. Ale najsmieszniejsze jest to ze podczas startu systemu na tv byl przez chwile obraz ladowania sie systemu windows blink.gif a potem czarna pustka :mur: W czym może tkwic problem? P.S. Dodam ze tv ma wyjscie hdmi sprawne bo mam podlaczonego nboxa. P.S.2 TV z kompem mam podaczone kablem D-SUB i najwieksza rozdzialka jaka moge uzyskac to 1360x768, a po DVI->HDMI moge uzyskac 1080. A chcialbym sobie zobaczyc 300 w HD 1080. :P Pozdrawiam. Edytowane 4 Lutego 2008 przez Proofit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 (edytowane) TV z kompem mam podaczone kablem D-SUB i najwieksza rozdzialka jaka moge uzyskac to 1360x768, a po DVI->HDMI moge uzyskac 1080. A chcialbym sobie zobaczyc 300 w HD 1080. icon_razz.gif natywna rozdzialka TV to właśnie taka jaką możesz uzyskać i przy niej jest najlepszy obraz i to Ci gwarantuje bo właśnie mam podłączony TV przez kabel DVI -HDMI i przy natywnej wygląda super a reszta...... nie ma co gadać! Ale jeśli bardzo chcesz to pewnie możesz to zmienić w sterownikach. U mnie PANEL STEROWANIA NVIDA i potem zmiana rozdzielczości monitora TV). Bo ustawiasz tak jakbyś miał 2 monitory (monitor i TV jako monitor nr 2) wejście sprawne :) i może spróbuj zmienić stery. Oczywiście na TV ustawiesz HDMI PC! Edytowane 4 Lutego 2008 przez marcin kowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 [quot name=marcin kowal' date=' 4 lut 2008, 19:50' post='2903016] natywna rozdzialka TV to właśnie taka jaką możesz uzyskać i przy niej jest najlepszy obraz i to Ci gwarantuje bo właśnie mam podłączony TV przez kabel DVI -HDMI i przy natywnej wygląda super a reszta...... nie ma co gadać! Ale jeśli bardzo chcesz to pewnie możesz to zmienić w sterownikach. U mnie PANEL STEROWANIA NVIDA i potem zmiana rozdzielczości monitora TV). Bo ustawiasz tak jakbyś miał 2 monitory (monitor i TV jako monitor nr 2) wejście sprawne :) i może spróbuj zmienić stery. Oczywiście na TV ustawiesz HDMI PC! W tv nie mam takiej opcji HDMI-PC!!! Zmiana sterow nie pomogla :( nie wiem czemu nie dziala. Ale to jest dziwne bo Boot systemu widze na na tv a samego wpelni zaladowanego systemu juz nie, a karta wykrywa tv normalnie :mur: Pomocy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Skoro masz 1366/768 przez VGA to się ciesz... dvi raczej nic Ci nie da. Pewnie cudowne stery od ATI mają jakieśproblemy i nic na to nie poradzisz... Natomiast ustawienie 1080 spowoduje utrate ostrości i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 mam ten sam problem :/ 2600pro kabel hdmi-hdmi ---> toska 37' podczas uruchamiania jest obraz w windowsie juz nie , nie znajduje 2 monitora wogole nic nie widzi :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Czyli tak jak prognozowałem wyżej problem cudnych sterów ATI, nic nie zdziałasz podłącz przez DVI-VGA / VGA-VGA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Chyba jednak pozostane przy kabelku VGA :D To ze kabel DVi->HDMI nie dziala to swiadczy o tym ze programisci z ati sa nie douczeni lub im sie niechce :( A szkoda bo chcialbym sobie zobaczyc jakis film w HD, no ale coz musze sie zadowolic 1360x768 ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dragonlore Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Chyba jednak pozostane przy kabelku VGA :D To ze kabel DVi->HDMI nie dziala to swiadczy o tym ze programisci z ati sa nie douczeni lub im sie niechce :( A szkoda bo chcialbym sobie zobaczyc jakis film w HD, no ale coz musze sie zadowolic 1360x768 ;) Pozdrawiam niedouczony to jak widac chyba sam jestes(niestety) bo piszesz ze chcesz ogladac filmy w hd a niby dotychczas co ogladasz???? 1360x768 to jako natywna twojego tv jest wlasnie hd, tylko ze hd ready,sygnal 1080 to juz full hd,roznica pomiedzy kablem dvi i hdmi to przesylany dzwiek w tym drugim. Zanim nastepnym razem zaczniesz komus wymyslac od nieukow to sam sie doucz lub precyzuj swoje wypowiedzi. a jezeli nie mozesz uzyskac wyzszej rozdzialki niz 1360x768 to znaczy ze twoj tv nie obsluguje sygnalu 1080 i oznacza takze ze nawet nie wiesz jaki masz tv co oczywiscie uswiadcza mnie w przekonaniu o twoim ignoranctwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) niedouczony to jak widac chyba sam jestes(niestety) bo piszesz ze chcesz ogladac filmy w hd a niby dotychczas co ogladasz???? 1360x768 to jako natywna twojego tv jest wlasnie hd, tylko ze hd ready,sygnal 1080 to juz full hd,roznica pomiedzy kablem dvi i hdmi to przesylany dzwiek w tym drugim. Zanim nastepnym razem zaczniesz komus wymyslac od nieukow to sam sie doucz lub precyzuj swoje wypowiedzi. a jezeli nie mozesz uzyskac wyzszej rozdzialki niz 1360x768 to znaczy ze twoj tv nie obsluguje sygnalu 1080 i oznacza takze ze nawet nie wiesz jaki masz tv co oczywiscie uswiadcza mnie w przekonaniu o twoim ignoranctwie Tylko bez takich... telewizor obsluguje 1080i, a jego gniazdo hdmi moze nawet odbierac sygnal w 1080p, nawet 1080p24Hz. Wiem doskonale ze kabel hdmi przesyla dzwiek i obraz (cyfrowo), a kabel dvi tylko obraz. A kabel vga przsyla obraz analogowo i na tym wlasnie kablu obraz hdredy lub fullhd nie jest wyswietlany przwidlowo a minowicie kolory sie zaczynaja pier... i obraz robi sie caly zielony. Dziwne piszesz ze moj tv nie obsugje 1080, to wytlumacz mi dlaczego sygal z nki mam ustawiony na 1080 i jakos wszystko dziala jak powonno. To chyba z Toba jest cos nie tak!!! A piszac hd mialem na mysli wlasnie 1080i/p. Pozdrawiam Edytowane 9 Lutego 2008 przez Proofit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Co z tego... możesz sobie wysłać nawet 9999999p to nie CRT że sobie rozdzielczość zwiększy ! LCDki mają jedną rozdzielczość... i nie zobaczysz obrazu 1080p bo przeskaluje tój telelwizor go do 1366/768. Taki sam efekt uzyskasz jeżeli podłączysz VGA w tym że jeżeli puscisz taki film to komp zamiast TV go przesakluje. Nie kłóc się z nami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRISTERS Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 co z tego że możesz póścić sygnał full HD jak obraz będzie nie ostry bo przeskalowany! W LCD dla mnie przynajmniej liczy się tylko natywna rozdzialka! ja mam TV podłączony do kompa kablem DVI-HDMI i mogę ustawić rozdzielczość HD ale co z tego! jak obraz na natywnej jest duuuużo lepszej jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Ja sie z wami nie kluce! Chcialem by ludzie na forum pomogli mi w rozwiazaniu problemu: Problemu wynikajacego z podlaczenia tv z kompem kablem dvi - hdmi. Moze i tv skaluje do swojej natywnej rozdzialki, w instrukcji jest napisane ze poprzez gniazdo hdmi moge takie rozdzielczosci odebierac. Edytowane 9 Lutego 2008 przez Proofit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Gadaj jak ze ścianą, a jeżeli chcesz pomocy to wal do ATI a nie do nas to oni robią sterowniki. I zechciej w końcu zrozumieć że zgodność z 1080p jest tylko i wyłącznie po to żeby progresywnie odbierać sygnał z odtwarzaczy HD-DVD/BR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dragonlore Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Tylko bez takich... telewizor obsluguje 1080i, a jego gniazdo hdmi moze nawet odbierac sygnal w 1080p, nawet 1080p24Hz. Wiem doskonale ze kabel hdmi przesyla dzwiek i obraz (cyfrowo), a kabel dvi tylko obraz. A kabel vga przsyla obraz analogowo i na tym wlasnie kablu obraz hdredy lub fullhd nie jest wyswietlany przwidlowo a minowicie kolory sie zaczynaja pier... i obraz robi sie caly zielony. Dziwne piszesz ze moj tv nie obsugje 1080, to wytlumacz mi dlaczego sygal z nki mam ustawiony na 1080 i jakos wszystko dziala jak powonno. To chyba z Toba jest cos nie tak!!! A piszac hd mialem na mysli wlasnie 1080i/p. Pozdrawiam i tak caly czas bedziesz powtarzal te glupoty o 1080p??-jak juz zrozumiesz co to znaczy skalowanie i jak to dziala to daj znac,bo jeszcze nieslyszalem aby tv hd ready wyswietlal 1080 p :lol2: wiedz ze jak ktos juz wyzej napisal,tv maja jedna natywna rozdzialke,w twoim tv to 1360x768,wyzszej nie jest wstanie wyswietlic,zas full hd to 1920x1080,dlatego tv full hd sa tak drogie.wiec przestan powtarzac ze twoj tv obsluguje full hd,jedynie hd ready i 1080i a to 1080i to jak gdyby 2x576-obraz jest wyswietlany w przeplocie i nie ma nic wspolnego z full hd. To ze zapuscisz sobie sygnal ze zrodla z full hd to i tak nic nie da,bo twoj tv ZAWSZE obnizy sygnal do swojej natywnej rozdzialki czyli przeskaluje,zawsze sie na tym traci na jakosci,podobnie kiedy obraz jest skalowany w gore np.z sygnalu dvd czy konsol typu ps2 itp. jesli kilka osob bedzie ci powtarzac ze sie mylisz to dalej bedziesz szedl w zaparte czy tez wrescie troche spokorniejesz odnosnie swojej "wiedzy" i wrescie przyswoisz sobie kilka elementarnych wiadomosci z dziedziny elektroniki uzytkowej jakim jest tv. ps.jesli masz problemy z obrazem to sprawdz kable no i sprawdz stery do swojej karty bo ja mam swojego kompa dzialajacego z tv i wszystko jest piknie i elegancko-chociaz obstawiam ze poprostu niepotrafisz tak naprawde nawet skonfigurowac ustawien karty czy byc moze i tv B-) zycze ci powodzenia i sporo wolnego czasu na wchlanianie wiedzy :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 (edytowane) Dobra przyznaje wam racje!!! Fakt moze troche nie doczytalem o kilku rzeczach, ale sreowniki od kart graficznej to ja juz potrafie skonfigurowac. I teraz rodzi sie pytanie. Po ktorej stronie lezy przyczyna, czy to wina zle napisanych sterownikow czy tez moze wina kabla?? Kabel chyba raczej odpada bo juz dwa sprawdzalem. Gdzies na zagrabanicznym forum wyczytalem ze do sterownio ati trzeba doinstalowac stery do avivo i jakies tam encodery i u innych to pomoglo. Ale u mnie niestety nie. fakt nie probowalem wszystkich starszych sterownikiow (probowalem tylko 8.1 i 7.12), nie probawalem tez sterow modowanych. No wiec jak wina sterow czy kabla?? //Edit Poroblem juz rozwiazalem :D Odinstalowalem stery od grafy i zainstalowalem oryginalne stery od grafiki ktore dostalem w komplecie, zainstalowaly sie jeszcze oprocz sterow program HydraVision i AVIVO Codecs i pojawil sie obraz na tv po DVI->HDMI :D Potem zainstalowalem najnowsze stery 8.1 i o dziwo obraz tez jest ;) Wlaczylem rozdzialke 1920x1080@30Hz (moge jeszcze wlaczyc 1080@25Hz), a wlaczenie 1080@60Hz powoduje brak obrazu na monitorze. Odkrylem jeszcze cos dziwnego. A mianowicie gdy wlacze jakikolwiek tryb 720p to obraz jest zamglony i napisy sa nie czytelne, a w 1080@30Hz obraz jest zaje... Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2008 przez Proofit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 A ten dalej z tym full HD, ustaw sobie 1360/768 i będziesz miał najlepszy obraz.... "zamglenie" jest pewnie dlatego że obraz jest rozciągany do 1360/768.. podczas smniejszania obraz nie traci na ostrości... tak bardzo choć traci na czytelności mneijszych rzeczy. az Hz bym się nie przejmował... zapewne chodzi o klatki a nie o Hz, bo 30 hz dawało by ci 15 kl/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Ja tam jak podlaczylem LCD do kompa przez DVI-HDMI to nie widze zeby w fullHD byl obraz nieostry. Jest super :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Toshiba 37r3500 nie obsluguje full hd, rozdzielczosc natywna to 1360x768 i taka najlepiej ustawiac, Druga sprawa: http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=...highlight=dvi-i - Ati ma problemy z polaczeniem hdmi-dvi - niektore telewizory nie obsluguja polaczenia dvi-hdmi z pctem - jezeli pojawia sie logo windowsa a pozniej gasnie to znaczy ze rozdzialka jest za duza. Wiecej w topicu w/w :D Obraz po d-subie na 37r3500 jest zyletka, ale co prawda nie sprawdzalem polaczenia hdmi-dvi Topici z hdtv mnie zniechecily Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 a u mnie juz ok , polaczenie hdmi -->hdmi jak zyleta nawet lepiej co bylo przyczyna ? nie nie to nei zle stery od ati tylko [gluteus maximus]ty kabel , kupilem nowy i jak reka odjoł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Też to kiedyś przerabiałem , ale na gf8800 gt ;). Na dvi-hdmi miałem niewycentrowany - obcięty obraz z jednej strony i za Chiny się nie dało tego wycentrować- tak jak piszą na forum hdtv poprostu niektóre modele mają z tym problem. Lekarstwem na to wszystko jest dsub w telewizor , a w kompa przejsciówa dvi i wszystko jest jak trzeba. Też chciałem koniecznie dvi - hdmi , ale o kant [gluteus maximus] to rozbić i zajęte tylko wejscie dla enki (mam jedno). Odkąd kupiłem pożądny kabel 5metra nie chcę miec nic wspólnego z tym badziewiem dvi-hdmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Panowie wiem ,że to lamerskie pytanie. Są jakieś wyznaczniki ,którymi muszę się kierować przy zakupie kabla HDMI<>DVI ? Wystarczy taki o na Allegro. http://www.allegro.pl/item319741838_markow..._filtr_box.html Dodam ,że plazma będzie w drugim pokoju ( do tego kabel Jack<>RCA do wzmacniacza) i służyć będzie do oglądania filmów HD (720p max). Chcę podłączyć plazmę Panasonic TH-37PV7 (wiem ,wiem żadna tam rewelacja). P.S jaką rozdziałkę uzyskam na tym TV ? Niby natywna to 1024x720 ,ale w opisach sklepowych jest napisane, że obsługuje HD Ready. To samo w instrukcji do telewizora. Oznacza to ,że będę miał przeskalowany obraz do 1360x768 ? Edytowane 3 Marca 2008 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...