siwy_bos Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2008 Czy wymiana elektroniku w dysku spowoduje utratę danych? Czy jak posiadam dwa dyski Samsung SV4002H ale jeden jest z roku 2001 a drugi z 2002 to czy elektronika będzie pasować z jednego do drugiego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Było. Model jest mało ważny, trzeba sprawdzić rev. elektroniki i wersję firmware'u. Jesli się zgadza, to najprawdopodobniej będzie działać - nie stracisz wówczas danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) tomazzi napisał(a): Było. Model jest mało ważny, trzeba sprawdzić rev. elektroniki i wersję firmware'u. Jesli się zgadza, to najprawdopodobniej będzie działać - nie stracisz wówczas danych. Jeżeli chodzi o rev. to jeden jest A 2001.09 a drugi Też A ale 2002.3 lub 4 (dokładnie nie pamiętam bo aktualnie kolega sprawdza czy na pewno dysk nie odpala) Tylko z tym firmware jest taki problem, że ten dysk z 2002 nie odpala w ogóle tak jakby nie dostawał prądu. Edit Ok. to tak Dysk ze sprawną elektroniką S/N : 0379J1FR934442 V4040 Rev.A 2001.09 Niesprawny S/N : 0381J1FT532454 V4040 Rev.A 2002.05 Edytowane 5 Lutego 2008 przez siwy_bos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 siwy_bos napisał(a): Tylko z tym firmware jest taki problem, że ten dysk z 2002 nie odpala w ogóle tak jakby nie dostawał prądu.Rev. firmware jest zazwyczaj na nalepce, często też jest sticker na PCB - muszą być takie same. Rev. elektroniki sprawdza się na PCB - jeśli faktycznie jest inna, to na 90% nic z tego nie będzie (na 90%, bo czasem różne rewizje są ze sobą kompatybilne) Poza tym: jeśli dysk jest całkowicie martwy, to często jest wina upalonego zabezpieczenia - da się to naprawić za niewielkie pieniądze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Bezpiecznik na wejsciu mozna wymienic nawet samemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio88 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) SGJ napisał(a): Bezpiecznik na wejsciu mozna wymienic nawet samemu. A możesz podać w kajim dokładnie miejscu jest ten bezpiecznik Edytowane 12 Lutego 2008 przez radzio88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2008 Takie czarne, dość duże w porównaniu do reszty, na płytce na ścieżkach zaraz przy wtyczce od zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy_bos Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 (edytowane) To tak. Znalazłem przyczynę nie działania dysku. Jest to upalona jedna ze ścieżek w miejscu zaznaczonym przeze mnie w paincie. (wcześniej nie widziałem uszkodzenia bo dopiero po przetarciu odeszła warstwa ochronna.) I teraz jest pytanie znalazłem taki dysk na allegro (zdjęcie jest właśnie z niego) i moje pytanie czy te elektroniki będą do Siebie pasować? Dla przypomnienia numery dysku to S/N : 0381J1FT532454 V4040 Rev.A 2002.05 A tego z allegro to S/N0381J1FT405405 V4040 Rev.A 2002.04 Edytowane 23 Kwietnia 2008 przez siwy_bos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...