Krysti@n Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 (edytowane) Skoro wszyscy zakladaja tematy w stylu: "Czy komputer z topiku nizej jest na prawde dobry?" to i ja sie przylacze ^^ Planuje modernizacje sprzetu z podpisu, chce zmienic: procesor, pamiec, plyte i grafike. Co do ostatniego to jestem zdecydowany na 8800gt(pewnie z vobisu albo cos). Co do plyty to tutaj juz sam nie wiem: Foxconn P35A-S, MSI P35 NEO2-FR, ABIT IP35-E lub SilentOTES, DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL, ASUS P5K PRO ?- cena podobna - mozliwosci pewnie tez wiec znajac zycie to wezme co tansze ew co beda mieli w apollo(bo pewnie tam bede kupowal czesc rzeczy). I teraz najwazniejsze - procesor - myslalem poczatkowo o e8400 ew e8200 bo w sumie domniemane 4GHz fajnie wyglada ale z drugiej strony czy potrzebna mi taka wydajnosc? Duza roznica bedzie w porownaniu z takim e2160 ktory przy dobrym wietrze pojdzie na 3GHz? Bo w sumie dla mnie 210zl a 660zl to spora kasa. No i teraz kolejne pytanie - czy jesli zdecyduje sie na tanszego proca to czy lepiej wziac bardziej przyszlosciowa pamiec 2x1GB np Ocz Reaper czy dolozyc 40zl i kupic 4GB najtanszych 800Mhz? Mniemam ze moja zasilka uciagnie powyzsza konfiguracje :unsure: Dodam, ze komp ma byc do ogolnego zastosowania - troche grania, troche pracy(otwierranie sporej ilosci okienek na raz) :D O i jeszcze monitor mam Samsunga 226BW ^^ Wszelkie sugestie mile widziane :) Edytowane 5 Lutego 2008 przez Krysti@n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Różnica będzie bardzo duża.I takie porównania to trochę bez sensu.Jak masz pieniądze wez e8200 .Kolego po co Ci jeśli wezmiesz prca 2160 to po co Ci takie ramy?Kingstony 667 na elipadach albo jakies najsłabsze 800mhz. Troche pomyśl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Różnica będzie bardzo duża.I takie porównania to trochę bez sensu.Jak masz pieniądze wez e8200 .Kolego po co Ci jeśli wezmiesz prca 2160 to po co Ci takie ramy?Kingstony 667 na elipadach albo jakies najsłabsze 800mhz. Troche pomyśl chyba nie zrozumiales ogolnej tresci postu wyzej pytanie jest czy oplaca sie doplacac do 8200 IMO nie oplaca sie , lepiej czekac na quady w 45 a teraz siedziec na PD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Opłaca sie, jeżeli autor nie myśli wogóle o 4 jajowych penrynach to czemu by nie wziąśc tego e8200.Wiadomo jezeli kompa bedziesz używał od czasu do czasu tylko do gier to mozna sie zastanowić głębiej ale jak częściej gry to e8200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Opłaca sie, jeżeli autor nie myśli wogóle o 4 jajowych penrynach to czemu by nie wziąśc tego e8200.Wiadomo jezeli kompa bedziesz używał od czasu do czasu tylko do gier to mozna sie zastanowić głębiej ale jak częściej gry to e8200 Czemu - bo oprocz 400zl wiecej za proca bedzie mial tez 2gb zamiast 4gb ramu. Jak dla mnie przy tak postawionych warunkach e8200 nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Jeśli Cię stać i nie szkoda Ci kasy to warto dopłacić do lepszego procesora. Jeśli jednak nie będziesz robił nic bardziej profesjonalnego na kompie, to E2160 @ 3GHz Ci starczy spokojnie, a ponadto na pewno wkrótce będzie coś nowego/ spadną ceny... itd :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 Tzn jesli przyrost mocy bedzie w miare wspolmiernie wysoki wzgledem przyrostu kosztow to wzialbym tego e8200, ale jesli mam dorzcic 400zl za proca + jeszcze pewnie ze 100zl za chlodziwo zeby miec przyrost rzedu 20% - 30% to chyba lepiej sobie darowac?(zakladam ze te 3GHz na 2160box jest mozliwe). I tak w sumie po przesiadce skok technologiczny bedzie zauwazalny :) Btw jest jakis faworyt wsrod tych plyt - czy moje podejscie jest dobre? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lowermann Opublikowano 5 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2008 E2160 da radę spokojnie na chłodzeniu boxowym, w stresie u mnie temeratuta, max 60 *C, oczywiscie podkręcony na 3ghz, przy standardowym napięciu, wiecej nie próbowałem, ale mysle ze mógłby pójsc! Działa stabilnie także myślę, że warto, co do płytki to mogę sie tylko wypowiedzieć o msi bo taką posiadam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Bylem w dokladnie takiej samej sytuacji i zdecydowalem sie na E2160, u mnie na codzien 3.2ghz. Dodam, ze komp ma byc do ogolnego zastosowania - troche grania, troche pracy(otwierranie sporej ilosci okienek na raz) W lapku mam T5470 1.6GHZ, 800fsb, 2mb cache i do otwieranie masy programow na raz starcza z 2GB ram i na viscie jak i XP. Z e2160@3ghz w zestawie z 8800gt z grami poki co nie ma zadnego problemu. Wedlug mniej taki procek za 200 pln jest duzo bardziej "oplacalny". Z tych plyt bym bral tez po prostu najtansza bo faworyta ciezko bedzie wylonic ;] Sam wybralem abita. Sprawdz dokladnie co w tych plytkach siedzi i dobierz do swoich wymagan (np infinity ma gorsza zintegrowana karte dzwiekowa wiec jak nie masz innej..) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 No to jeszcze pytanie czy zainwestowac teraz w markowa pamiec(do 2160) na wypadek zmiany procka jak ceny spadna?(ew bedzie przyplyw gotowki) Czy lepiej brac co tansze? W sumie takie Goodram Pro moglbym miec w cenie kolo 210zl za 2Gb gdzie za zwykle 800 trzeba dac kolo 150zl. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 pro 900 fajne pamięci i jeżeli będziesz zmieniał procka za niedługo to warto kupić lepsze żeby póżniej nie zmieniać:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 DDR3 moim zdaniem tak bardzo szybko się nie upowszechni jeszcze, a Goodramy PRO 900 są bardzo dobre, więc możesz śmiało brać "na zapas". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 No to jeszcze pytanie czy zainwestowac teraz w markowa pamiec(do 2160) na wypadek zmiany procka jak ceny spadna?(ew bedzie przyplyw gotowki) Czy lepiej brac co tansze? W sumie takie Goodram Pro moglbym miec w cenie kolo 210zl za 2Gb gdzie za zwykle 800 trzeba dac kolo 150zl. :unsure: Możesz napisać skąd te Goodramy PRO 900 bierzesz ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krysti@n Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2008 hmm myslalem zeby stont - tylko nie wykupcie wszystkich ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...