corten Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 witam mam ogromna prosbe o pomoc do Was dopiero co zlozylem nowego kompa no i mam maly problem z podlaczeniem dyskow twardych z poprzedniego Obecnie mam 2 urzadzenia na SATA (dysk +CD) i 2 dyski na ATA (podpinam przez SATA - przejściówki). A pytanie dotyczy ustawienia zworek w starych dyskach.. Obecnie tak to wyglada: nowy HDD - SATA1 CD - SATA2 HDD stary1 - SATA3 HDD stary 2 - SATA4 i tak .. stary1 - ustawilem na cable select, stary 2 - ustawiony na slave (ma opcje master,slave i jako pojedynczy dysk) Teoretycznie jest ok - w windzie sa widoczne oba dyski, ale nie mam ich w biosie , a nowy HDD i CD sa tam ale jako third master i third slave..), no i komp startuje poooowoli .. jak to zmienic? poprawic? jak ustawic zworki ? moja MoBo - ASUS P5GZ+MX z góry dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerlath Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 wywal 2 stare dyski zobacz czy jest poprawa- wolny start może być spowodowany innymi przyczynami , poz tym jezeli dysk ata na -> sata to chyba zworka na master, w standardzie SATA nie ma trybu master/slave więc kazdy dysk jest niejako masterem. Poza tym co najmniej jeden ze starych dysków upiąłbym pod ata- uwierz mi sata nic nie daje, szczególnie przez przejściówkę. Najpierw dojdź do ładu z systemem przy konfiguracji jeden dysk+ czytnik, potem dopiero podpinaj resztę(uznaję że 2 stare dyski to magazyny). Zobacz jak masz sformatowany dysk- tzn w jaki trybie(LGA?) bo asusy, jeżeli masz już dysk wcześniej formatowany, potrafią odstawiać numery w tym względzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corten Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 witam dizeki za odpowiedz podejrzewam ze wolny start windy spowodowany jest dlugim czasem sprawdzania ustawionym w biosie (chyba 35 sek) martwi mnie jedynie to ze bios nie widzi dwoch "starszakow" wspomiales o dojsciu do ladu w podstawowej konfiguracji - chce any HDD i CD byly na primary master - zatem zmieniac ich podlaczenie pod sata? (na inne sata1 na sata2 i do skutku?) czy jest moze inna metoda? a moze po prostu tego nie zmieniac - bo to nic nie wniesie? wywal 2 stare dyski zobacz czy jest poprawa- wolny start może być spowodowany innymi przyczynami , poz tym jezeli dysk ata na -> sata to chyba zworka na master, w standardzie SATA nie ma trybu master/slave więc kazdy dysk jest niejako masterem. Poza tym co najmniej jeden ze starych dysków upiąłbym pod ata- uwierz mi sata nic nie daje, szczególnie przez przejściówkę. Najpierw dojdź do ładu z systemem przy konfiguracji jeden dysk+ czytnik, potem dopiero podpinaj resztę(uznaję że 2 stare dyski to magazyny). Zobacz jak masz sformatowany dysk- tzn w jaki trybie(LGA?) bo asusy, jeżeli masz już dysk wcześniej formatowany, potrafią odstawiać numery w tym względzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...