Skocz do zawartości
corten

2 X Sata I 2 X Ata - Jak To Wszystko Podpiac...

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam ogromna prosbe o pomoc do Was

dopiero co zlozylem nowego kompa no i mam maly problem z podlaczeniem dyskow twardych z poprzedniego

Obecnie mam 2 urzadzenia na SATA (dysk +CD) i 2 dyski na ATA (podpinam przez SATA - przejściówki).

A pytanie dotyczy ustawienia zworek w starych dyskach..

Obecnie tak to wyglada:

nowy HDD - SATA1

CD - SATA2

HDD stary1 - SATA3

HDD stary 2 - SATA4

i tak .. stary1 - ustawilem na cable select, stary 2 - ustawiony na slave (ma opcje master,slave i jako pojedynczy dysk)

Teoretycznie jest ok - w windzie sa widoczne oba dyski, ale nie mam ich w biosie , a nowy HDD i CD sa tam ale jako third master i third slave..), no i komp startuje poooowoli ..

jak to zmienic? poprawic? jak ustawic zworki ?

moja MoBo - ASUS P5GZ+MX

z góry dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal 2 stare dyski zobacz czy jest poprawa- wolny start może być spowodowany innymi przyczynami , poz tym jezeli dysk ata na -> sata to chyba zworka na master, w standardzie SATA nie ma trybu master/slave więc kazdy dysk jest niejako masterem.

Poza tym co najmniej jeden ze starych dysków upiąłbym pod ata- uwierz mi sata nic nie daje, szczególnie przez przejściówkę.

Najpierw dojdź do ładu z systemem przy konfiguracji jeden dysk+ czytnik, potem dopiero podpinaj resztę(uznaję że 2 stare dyski to magazyny). Zobacz jak masz sformatowany dysk- tzn w jaki trybie(LGA?) bo asusy, jeżeli masz już dysk wcześniej formatowany, potrafią odstawiać numery w tym względzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

dizeki za odpowiedz

podejrzewam ze wolny start windy spowodowany jest dlugim czasem sprawdzania ustawionym w biosie (chyba 35 sek)

martwi mnie jedynie to ze bios nie widzi dwoch "starszakow"

wspomiales o dojsciu do ladu w podstawowej konfiguracji - chce any HDD i CD byly na primary master - zatem zmieniac ich podlaczenie pod sata? (na inne sata1 na sata2 i do skutku?) czy jest moze inna metoda?

a moze po prostu tego nie zmieniac - bo to nic nie wniesie?

wywal 2 stare dyski zobacz czy jest poprawa- wolny start może być spowodowany innymi przyczynami , poz tym jezeli dysk ata na -> sata to chyba zworka na master, w standardzie SATA nie ma trybu master/slave więc kazdy dysk jest niejako masterem.

Poza tym co najmniej jeden ze starych dysków upiąłbym pod ata- uwierz mi sata nic nie daje, szczególnie przez przejściówkę.

Najpierw dojdź do ładu z systemem przy konfiguracji jeden dysk+ czytnik, potem dopiero podpinaj resztę(uznaję że 2 stare dyski to magazyny). Zobacz jak masz sformatowany dysk- tzn w jaki trybie(LGA?) bo asusy, jeżeli masz już dysk wcześniej formatowany, potrafią odstawiać numery w tym względzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi