Skocz do zawartości
Dentarg

Corsair Xms2 Dhx 2x1024mb 800mhz Ddr2 Cl4 - Max Napięcie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem jak w temacie.

I jakieś takie mieszane uczucia mam :(.

Mam 2*(2*1GB) i jeden moduł jest padnięty od firmowo, nigdy płyta z nim nie wystartowała.

Śmieszne jest, że pamięci działają na 2,1V (taki napis na pudełku), a płyta standardowo wykrywa na 1,8V.

Może to normal, ale lekko się zdziwiłem jak na standardowych ustawieniach (FSB400/DDR 800), memtest sypał błedami.

Sprawdziłem napięcie, ustawiłem takie jak powinno być i jeszcze błędy były, musiałem dać 2,160V. Wiem wiem, że bios pokazuje głupoty, ale troche zdziwko, że dla standardowego taktowania ta pamięć potrzebuje ponad 2,1V.

Na szczeście na 500/1000 chodzą te pamięci, ale nie wiem z jakimi timingami, bo dałem auto by SPD, a nie wiem jaki soft pokazuje aktualne timingi (bootowalny). Właśnie jaki ??

Pytanie jest podstawowe jakie max napięcie takie pamięci mogą znieść 24/7 ? Testował ktoś, kto ma takie ?

Na 566/1112 pamięcy sypią błędami w memteście dla timingów by SPD i 2,16V.

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięć działa zgodnie tym co jest zapisane w SPD:

5.5.5.18 1.8V

napięcie 2.1V jest wymagane do poprawnej pracy przy czasach 4.4.4.12

jak kupiłeś takie pamięć to należy się trochę o nich dowiedzieć albo przeczytać wszystko co jest napisane na nalepkach na modułach :mur:

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przeczytałem co jest na modułach :).

Jest napis 4-4-4-12 ver 2.1 2.10V

Nie wiedziałem tylko, że pamięci nie będą działać na ustawieniach odczytanych z SPD, bo wszystkie jakie miałem do tej pory

działały (chyba że były uszkodzone).

Według mnie działają teraz na 5-5-5-18 na 2,1V, na 1,8 sypały błędami.

Chyba, że płyta Foxconn p35a-s niepoprawnie odczytuje dane z SPD ...

Jest jakiś soft bootable, który pozwala odczytać bieżące timingi ramu ?

Niestety ten ram to chyba będzie droga inwestycja, bo dowiedziałem się w sklepie, że jak jest moduł uszkodzony to nie wymieniają

na nowy, mimo że kupiłem wczoraj, tylko wysyłają do producenta, ten patrzy co jest nie tak i ew. daje nowy moduł albo naprawiony, albo wcale. Problem taki, że moduł nigdy nie zadziałał :(.

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam prawa sprzedawca wysylac do producenta. Do ilus tam dni masz prawo na wymiane na inny sprawny, badz zwrot gotowki. Tak to jest z kupowaniem w malych sklepach komputerowych gdzie pracuja same cwaniaczki i z klientow proboja robic idiotow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz dwa komplety 2x1024 ?

PS. jest takie coś jak odpowiedzialność sprzedawcy, czyli dawniej rękojmia wiec sprzedawca musi dostarczyć tobie sprzęt wolny od wad, nie może zasłaniać się producentem lub innymi nie jasnego pochodzenia regulacjami prawo jest w tej kwestii precyzyjne

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam 2 komplety. W jednym jedna kostka jest totalnie dead (płyta z nią w slocie nie w staje, testowane w 2 kompach).

Ja wiem, jakie mam prawa, ale sprzedawca ma te prawa w .... :(.

Pamięci na stanie takich nie mają, ściągali specjalnie bo na co dzień sprzedają najtańszy chłam.

Sklep nie jest taki mały, sprzedają dziennie pewnie ze 100 PC + od groma innego sprzętu.

Sprzedawca twierdzi, że nie mogą wymienić od ręki bo nie mają pewności że to np nie ja zepsułem kręcąc ram.

Może i bym go kręcił, gdy by tylko działał :)).

BTW, wedle ustawy o sprzedaży konsumenckiej maja 14 dni na wydanie decyzji czy ram jest uszkodzony czy nie, i ustosunkowanie się

do moich roszczeń. Chyba kupie sobie 2gb OCZta na czas oczekiwania, a potem najwyżej sprzedam taniej :(. (to są 2 komplety do 2 komputerów, także mogą być inne).

Ale robimy offtopic. Jakiego napięcia nie polecalibyście przekraczać na tych pamięciach ?

Toż jeden komplet jeszcze mi działa :)

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od ręki na pewno nie, ale sprzedawca czy w ciągu 14 czy 30 dni musi dostarczyć sprawny sprzęt, jak się uwinie z wysyłką do producenta w tym czasie to jego sprawa ty odliczaj czas, jak nie zdąży to nic tylko zwrot pieniędzy pozostaje

sprawdzić czy nie zostały uszkodzone w skutek podkręcania :lol2: uwierz mi nikomu się nie opłaca robić takich ekspertyz a juz na pewno przysklepowy serwis nie ma do tego ani kompetencji ani sprzętu

producent podaje ze max bezpieczne i gwarantowanie to 2.2 i mi to na razie wystarcza wiec nic ponad to nie mogę powiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

producent podaje ze max bezpieczne i gwarantowanie to 2.2 i mi to na razie wystarcza wiec nic ponad to nie mogę powiedzieć

Czyli masz takie pamięci ? Jakie MHz i timingu udało Ci się osiągnąć ? Najgorzej że ja muszę dawać 2,16 żeby działały na tym co gwarantuje producent na 2,1V. Wiem, że biosowe ustawienia wiele z rzeczywistością wspólnego nie mają, ale liczy się też

czynnik psychologiczny :)).

Kupie chyba dziś następny komplet, jak będzie jeden moduł padnięty to i tak będę mieć sprawne 2*2 GB ;).

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli masz takie pamięci ? Jakie MHz i timingu udało Ci się osiągnąć ? Najgorzej że ja muszę dawać 2,16 żeby działały na tym co gwarantuje producent na 2,1V. Wiem, że biosowe ustawienia wiele z rzeczywistością wspólnego nie mają, ale liczy się też

czynnik psychologiczny :)).

Kupie chyba dziś następny komplet, jak będzie jeden moduł padnięty to i tak będę mieć sprawne 2*2 GB ;).

pzdr,

pamięci ustawiłem zgodnie ze specyfikacją czyli 4.4.4.12 2T 2.1V

przy obsadzonych 4 gniazdach dwoma kompletami z takimi czasami na pewno nie będzie działać, to jest pewne :wink: to czy będą działać w ogóle to zależy od płyty

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci ustawiłem zgodnie ze specyfikacją czyli 4.4.4.12 2T 2.1V

przy obsadzonych 4 gniazdach dwoma kompletami z takimi czasami na pewno nie będzie działać, to jest pewne :wink: to czy będą działa to zależy od płyty

No ale u mnie będą działać w 2 komputerach, 2 GB/komp :).

Mniemam, że na 5-5-5-15 powinny na 500MHz też działać (?).

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 moduły na komputer = tak

4 moduły na komputer = nie

Tak, 2 moduły na komputer. Mam XP 32bit, także więcej nie ma wielkiego sensu.

Pamięci działają 4-4-4-12/800 ale napięcie podawane przez płytę to min. 2,16 - na niższym są błędy :?.

5-5-5-15/900@2,16V też ok. Ok 1GHz na pamięciach przy nieznanych timingach (prawdopodobnie 5-6-6-18 0- nie miałem jeszcze widnowsa postawionego) bez błędów w memtest także.

Na co można liczyć przy 4 modułach ? 500 da się osiągnąć na gorszych timingach ?

Najgorsze jest to, że wentyl od Mugena zasłania najbliższy slot pamięci :sad:.

A tak lekko OT, to pamięci oddane do reklamacji, jakby mieli w sklepie takie to prawdopodobnie dostałbym od ręki.

Serwisant twierdził, że czas oczekiwania na wymianę to 3-5 dni, i nie wspominał nic o testowaniu przez "producenta", czy "dystrubutora" - po prostu to realny czas przesłania w 2 strony. Wcześniejsza opinia była wygłoszona przez sprzedawcę w punkcie

gdzie kupowałem pamięci, serwis mieli gdzie indziej i opinie inne. Proponowano mi nawet jakieś pamięci na podmianę na czas oczekiwania, ale wolałem nie brać, bo jeszcze też by okazały się walnięte :). Na razie wszystko wygląda pięknie, jak się zakończy zobaczymy ...

pzdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi