Filonxxxl Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Witam Oglądam, oglądam, się zastanawiam i już głupieję... Sprzęt jak w podpisie (niedługo zmiana na E8x00), buda Chieftec Aegis. Biorę pod uwagę: - nowość od Scythe czyli Zipang SCZP-1000 - całkiem ciekawa konstrukcja, tylko po co ten wentyl 140, a nie 120mm? ( http://www.cooling.pl/scythe-zipang-sczp10...ukt,410297.html ) - sprawdzony Scythe Andy Samurai Master ( http://www.cooling.pl/scythe-andy-samurai-...odukt,1867.html ) - Thermalright SI-128 SE ( http://www.cooling.pl/thermalright-si128-s...dukt,66216.html ) - Thermaltake Max Orb - niewymienny wentyl, hmmm ( http://www.cooling.pl/thermaltake-max-orb,produkt,84171.html ) Jeśli już nie równoległe do płyty to może jedna z tych trzech konstrukcji: - Zalman CNPS 9700 NT - piękny wygląd i wykończenie ( http://www.cooling.pl/zalman-cnps-9700-nt,produkt,1838.html ) - Akasa Revo Thermodynamic Cooler - ciekawostka konstrukcyjna i ciekawy, industrialny wygląd... ( http://www.cooling.pl/akasa-revo-thermodyn...ukt,210796.html ) - Thermalright Ultra-120 eXtreme - ta WYDAJNOŚĆ, może warto? ( http://www.cooling.pl/thermalright-ultra12...odukt,2047.html ) Powiedzmy, że różnica między najtańszym i najdroższym coolerem jest dla mnie akceptowalna. Co byście wybrali? Ze względu na płytę główną i jej raczej skromne chłodzenie mostków wolałbym coś z pierwszej grupy, ale nie mówię, że się nie skuszę na którąś z konstrukcji "wieżowych" Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie i uwagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Thermalright Ultra-120 eXtreme, Noctua NH-U12P, Scythe Zipang :) Wydajność w sumie bardzo zbliżona, na Zipangu jednak jest średni wentylator, przez co nawet z 120mm cooler jest wydajniejszy ;) Do TR musiałbyś jeszcze dokupić wentylator, więc koszta rosną. Noctua to już właściwie gotowy, godny polecenie zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 (edytowane) Ponieważ ten Chieftec nie ma otworów na przeciw procesora to chyba nie warto kupować chłodzenia z horyzontalnie nad płytą umieszczonym wentylatorem. Inna sprawa, że sam nie jestem szczególnym zwolennikiem tego rodzaju chłodzeń, jeśli naprawdę nie są uzasadnione. Zalman CNPS-9700 jest najsłabszym wydajnościowo coolerem z Twojej trójki. Nie jest też szczególnie cichy, choć wydaje mi się, że najzupełniej przyjemny dla zdecydowanej większości użytkowników. Nie wybieraj go jednak, gdy masz bardzo wyciszoną obudowę, bo zepsuje cały efekt. Jego zaletą jest przede wszystkim jakość, wygląd i wcale nienajgorsza wydajność - nie topowa, ale całkiem dobra. Akasa Revo to bardzo dobry cooler, ale na pewno nie nadaje się do obudowy z oknem.. z wiadomych przyczyn ;) Obawiam się też, że szczególnie cichy to on nie będzie, bowiem wentylator wygląda na szeregową Akasę z łożyskiem kulkowym... co zbyt dobrą rekomendacją nie jest. Na szczęście ma PWM, więc jeśli go sobie odpowiednio ustawisz w BIOSie, a cichofilem nie jesteś to powinieneś być zadowolony. Montaż wygląda ciekawie oraz gabaryty imponują. Jeśli cooler jest dla Ciebie jedynie narzędziem, którego estetyka nie ma żadnego znaczenia to chyba nie będzie to zły zakup. Thermalright Ultra120 eXtreme - tylko jeśli wydajesz pieniądze i chcesz mieć możliwie najwyższą jakość w każdym aspekcie. Jest najwydajniejszy z całej trójki, wentylator dobierasz sam (co przy tej cenie jest już chyba zaletą), solidny montaż i ma najwyższą jakość wykonania... i tu jedno bardzo poważne zastrzeżenie - trafiła się partia coolerów tej firmy z krzywymi podstawami, więc zanim kupisz powinieneś się upewnić, że wybrany egzemplarz posiada ją równą. No i jest to cooler najcięższy i największy z całej trójki (do Scythe Infiniti/Mugen nieco mu jednak brakuje). Ja wybrałbym właśnie ten cooler... ale moja opinia w tej materii nie jest zbyt reprezentatywna... bo ja przepadam za tą marką. ^_^ Z mojej strony mogę dodać, że na rynku jest jeszcze bardzo ciekawy cooler Noctua NH-U12P (nie NH-U12F!!!), który w swojej cenie posiada bardzo dobry wentylator kosztujący w sprzedaży detalicznej ponad 70zł. Przy okazji wydajność również bardzo wysoka - raczej wyższa od Revo i CNPS-9700, a ciszę miarkujesz sobie poprzez dorzucony adapter ograniczający prędkość obrotową z 1300rpm do 900rpm. To również cooler, który bym rozważał obok Ultry120. Jest jeszcze coś, na co w madtech jest od niedawna promocja... ale to już, gdy naprawdę szukasz możliwie najwyższej wydajności - Thermalright IFX-14. Ten cooler przeważnie kosztuje od 275zł w zwyż. Pozostałe aspekty są zbliżone do Ultry120. Wentylator dokupywany oddzielnie, jakość itp.... również występujący czasem problem z podstawami niestety. Jeśli masz pieniążki i kompromisowe wyjścia znasz tylko ze słownika to jest to chyba najlepszy wybór dla Ciebie :) Pozdrawiam Edytowane 6 Lutego 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filonxxxl Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Ponieważ ten Chieftec nie ma otworów na przeciw procesora to chyba nie warto kupować chłodzenia z horyzontalnie nad płytą umieszczonym wentylatorem. Inna sprawa, że sam nie jestem szczególnym zwolennikiem tego rodzaju chłodzeń, jeśli naprawdę nie są uzasadnione. Pierwsza sprawa, o której zapomniałem napisać - będzie toto podłączone przez panel Scythe KamaMeter, więc z regulacją obrotów i ew. nadwyżką wydajności (i głośności...) sobie poradzę. Co do otworów, to fakt, nie ma... Ale cały bok to siatka, więc... Ja widzę tutaj pewne zalety i wyraźne obniżenie temperatury płyty i podzespołów... Zalman CNPS-9700 jest najsłabszym wydajnościowo coolerem z Twojej trójki. Nom, ale jaki ładny, nie ? :wink: Akasa Revo to bardzo dobry cooler, ale na pewno nie nadaje się do obudowy z oknem.. z wiadomych przyczyn ;)Wentyl to nie problem, można drania pomieniać... a samo chłodzonko nawet mi się podoba, ma taki techniczno-industrialny dizajn, hehe... Przez siatkę chiefa byłby całkiem ładny... Thermalright Ultra120 eXtreme - tylko jeśli wydajesz pieniądze i chcesz mieć możliwie najwyższą jakość w każdym aspekcie. Jest najwydajniejszy z całej trójki, wentylator dobierasz sam No w tym kierunku chyba jest mi najbliżej po poczytaniu tu i tam... Teraz tylko jaki wentyl do tego dokupić? Tak żeby "skręcony" dmuchał w miarę i był cichy a w razie potrzeby można było "dać czadu" i odwinąć mu trochę :D Z mojej strony mogę dodać, że na rynku jest jeszcze bardzo ciekawy cooler Noctua NH-U12P (nie NH-U12F!!!)Taaa, wiem, ale gościa, który zaprojektował kolorystykę bym za jaja powiesił... No nie trawię tego wentyla... Jest jeszcze coś, na co w madtech jest od niedawna promocja... ale to już, gdy naprawdę szukasz możliwie najwyższej wydajności - Thermalright IFX-14.Widziałem, zastanawiałem się, ale... jakoś nie mogę się przekonać do tego kształtu "listków" radiatora... Co to ma niby być? Płomienie czy jaki czort... Nie mogli po prostu dać czegoś a'la 2x Ultra120? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2008 Pierwsza sprawa, o której zapomniałem napisać - będzie toto podłączone przez panel Scythe KamaMeter, więc z regulacją obrotów i ew. nadwyżką wydajności (i głośności...) sobie poradzę.I bardzo słusznie :) Co do otworów, to fakt, nie ma... Ale cały bok to siatka, więc... Ja widzę tutaj pewne zalety i wyraźne obniżenie temperatury płyty i podzespołów...Hm... ale to tym bardziej nie przeszkadza Ci zastosować coolerów typu tower. Skoro jest siatka, a przepływ powietrza stymulujesz poprzez wentylatory to chyba nie musisz się martwić o układy płyty głównej. Nom, ale jaki ładny, nie ? :wink:No ba! Mi też się ten Zalman bardzo podoba :) Wentyl to nie problem, można drania pomieniać... a samo chłodzonko nawet mi się podoba, ma taki techniczno-industrialny dizajn, hehe... Przez siatkę chiefa byłby całkiem ładny...Hm... no skoro tak uważasz :) Szkoda jednak, że ten wentylator miałby tylko 92mm. No w tym kierunku chyba jest mi najbliżej po poczytaniu tu i tam... Teraz tylko jaki wentyl do tego dokupić? Tak żeby "skręcony" dmuchał w miarę i był cichy a w razie potrzeby można było "dać czadu" i odwinąć mu trochę :D 2905386[/snapback]Taaa, wiem, ale gościa, który zaprojektował kolorystykę bym za jaja powiesił... No nie trawię tego wentyla...Kwestia gustu. Za to Nanoxia jest bardzo ładna :rolleyes: Widziałem, zastanawiałem się, ale... jakoś nie mogę się przekonać do tego kształtu "listków" radiatora... Co to ma niby być? Płomienie czy jaki czort... Nie mogli po prostu dać czegoś a'la 2x Ultra120?Hehe... no faktycznie nieco za bardzo udziwnione. Ale szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to. Moim zdaniem ten cooler jest po prostu klasą samą w sobie :) A za taką cenę to bym się skusił bez wahania... gdyby nie inne wydatki obecnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...