Skocz do zawartości
_Łoś

Problem Z Dyskietkownikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wydaje mi się że najbardziej odpowiednią kategorię wybrałem, jeśli zaś się pomyliłem, to proszę o poprawienie.

Mój problem może wydać się odrobinę śmieszny, ale oceńcie to sami. Mam stację dyskietek 3.5", która najprawdopodobniej działa, bo wymontowałem ją z innego komputera, na którym "śmigała" elegancko(sam sprawdzałem). Potrzebuje zapiąć ją teraz do drugiego komputera(nie wiem czy to ważne ale to jest sprzed klasy SLOT1) w celu zrobienia kopii zapasowej biosu. Po poprawnym podpięciu dyskietkownika (dioda się świeci elegancko na zielono) i ustawieniu w biosie odpowiedniego "Boot Sequence", jak przychodzi czas żeby odpalał się system (wcześniej spreparowany tzn. zrobiona dyskietka startowa z poziomu windowsXP i dodany tam program "uniflash.exe"), wyrzuca mi taki błąd:

"Disk Boot Failure, Insert System Disk And Press Enter".

Potrzebuje coś zrobić z tym fantem. Inną alternatywą jest, jeśli by się dało takową zrobić- płytę startową systemu MS-DOS, żeby to z płyty mi ten dos startował.

Wierzę w Was chłopaki i dziewczyny(jeśli takowe tutaj są).

Z góry dzięki.

Pozdrawiam Łoś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dyskietka startowa musi być zrobiona z win 98 a nie win xp. W necie znajdziesz przygotowane tak dyskietki. Jeśli chcesz zrobić płytę cd zamiast dyskietki to musisz na niej nagrać boot sector z win 98 też do znalezienia w necie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi