Skocz do zawartości
Jacek-Placek

Foxconn Blackops X48

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem rozpocząć nowy temat, mam nadzieje że się przyda.

FOXCONN BLACKOPS x48

Dołączona grafika

Ośmiofazowe cyfrowe zasilanie procesora

Blok do chłodzenia chipsetu i sekcji zasilania

Dołączona grafika

Sugerowana cena : 1000 zł

Edytowane przez Jacek-Placek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Płytka jest zacna - szczególnie biorąc pod uwagę bundlowane akcesoria

Jednak martwie się, gdyż foxconn do tej pory miał dość słaby support dla end usera

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plytka bedzie dostepna raczej pod koniec kwartalu, a nie teraz. Prawdopodobnie wkrotce pojawi sie wiecej opinii na roznych forach o tej plytce i bedzie mogli zobaczyc czy warto na nia czekac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało sie. Płyta powinna być już dostępna. Cena 1000 zł

Moim zdaniem to trochę za dużo. Liczyłem na przedział 600 - 800 zł

Trochę czasu minęło od założenia tematu.

Najpierw napaliłem sie na tę płytę :). Teraz spokojnie poczekam na testy.

Jak sie pojawią powrzucam linki do pierwszego posta.

Edytowane przez Jacek-Placek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało sie. Płyta powinna być już dostępna. Cena 1000 zł

Moim zdaniem to trochę za dużo. Liczyłem na przedział 600 - 800 zł

Trochę czasu minęło od założenia tematu.

Najpierw napaliłem sie na tę płytę :). Teraz spokojnie poczekam na testy.

Jak sie pojawią powrzucam linki do pierwszego posta.

Plyty na najnowszych chipsetach raczej ponizej 1000 w dniu premiery nie ma co liczyc. Czekam na wlasny egzemplarz na dluzej, to cos tam napisze o niej. Narazie jest imho ok, szczegolnie jezeli chodzi o prowadzenie procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to milo z niecierpliwością czekam na opinie o tej płycie tak doświadczonego użytkownika jak Ty:)...nie wiesz kiedy można będzie ja dostać w Polsce?? i jeszcze jedno czy płyta z komputera f1 ta z targów obsługująca 4radki czy jest szansa ze wejdzie do sprzedaży??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to milo z niecierpliwością czekam na opinie o tej płycie tak doświadczonego użytkownika jak Ty:)...nie wiesz kiedy można będzie ja dostać w Polsce?? i jeszcze jedno czy płyta z komputera f1 ta z targów obsługująca 4radki czy jest szansa ze wejdzie do sprzedaży??

BlackOPS to ok tygodnia jeszcze, a co do F1... niestety nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki:) hm f1 to marzenie...ale cena całości pewnie zaporowa...hm zapytam jeszcze tylko czy może nie wiesz bo zdaje sie ze BlackOPS jest na ddr 3 czy hm nie wiadomo czy będzie bliźniacza wersja na ddr2??...

Edytowane przez guderian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki:) hm f1 to marzenie...ale cena całości pewnie zaporowa...hm zapytam jeszcze tylko czy może nie wiesz bo zdaje sie ze BlackOPS jest na ddr 3 czy hm nie wiadomo czy będzie bliźniacza wersja na ddr2??...

Tylko DDR3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno czy płyta z komputera f1 ta z targów obsługująca 4radki czy jest szansa ze wejdzie do sprzedaży??

Nie wejdzie, to tylko egzemplarz testowy. Ta plyta jest w formacie Ultra ATX, nie weszlaby do zadnej obudowy. W sprzedazy bedzie wersja z Tri-way Crossfire w normalnym formacie ATX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ale wg mnie i mojego pojęcia ad termodynamiki technicznej to po zalaniu wanienki azotem działanie hp może ulec drastycznej zmianie. Gaz może zacząć się skraplać tuż nad mostkiem z racji przewodnictwa cieplnego rurki miedzianej. Przemyśle jeszcze ten fakt i skonsultuje z moim prof ad termodynamiki i dam znać ale wydaje się to nie najlepszym pomysłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego ale wg mnie i mojego pojęcia ad termodynamiki technicznej to po zalaniu wanienki azotem działanie hp może ulec drastycznej zmianie. Gaz może zacząć się skraplać tuż nad mostkiem z racji przewodnictwa cieplnego rurki miedzianej. Przemyśle jeszcze ten fakt i skonsultuje z moim prof ad termodynamiki i dam znać ale wydaje się to nie najlepszym pomysłem...

A nad tym tutaj sie tutaj chcesz zastanawiac? Rozwiazanie jest proste jak budowa cepa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w czym to ma niby przeszkadzac? Chlodziles kiedykolwiek cos cieklym azotem czy tylko tak sobie zgadujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do laserów używamy LN :)

Co do chłodzenia mostka i HP, jeśli przyjmiemy, że temperatura LN będzie w 70% przenoszona do HP, to może to spowodować zamarznięcie cieczy znajdującej się w HP (np. dla Acetonu temperatura krzepnięcia to -94,9*C), a przez to powstaną naprężenia wewnątrz rurki. Może dojść do występowania wszystkich trzech stanów skupienia co spowoduje również znaczne naprężenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do laserów używamy LN :)

Co do chłodzenia mostka i HP, jeśli przyjmiemy, że temperatura LN będzie w 70% przenoszona do HP, to może to spowodować zamarznięcie cieczy znajdującej się w HP (np. dla Acetonu temperatura krzepnięcia to -94,9*C), a przez to powstaną naprężenia wewnątrz rurki. Może dojść do występowania wszystkich trzech stanów skupienia co spowoduje również znaczne naprężenia.

I HP zrobi lubudu? MaSell moze wyjasni czemu nie ma problemu, ktory widzisz, bo ja obiecalem byc grzecznym :rolleyes:

Jak narazie to moge potwierdzic dwie rzeczy:

- Tak, sekcja zasilania cpu na tej plycie rzadzi, lepszej nie widzialem

- Tak, plyta ma problemy z wysokim fsb = pozycja tylko dla QX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heatpipy to mozna spokojnie DI zamrozić, TeamTorun lubi tą metodę chłodzenia (kładzenie DI na Andrzeja Samuraja) :rolleyes: do procków z CB tuż poniżej zera jak Brisbany. Inna sprawa że im to nie szkodzi (oczywiscie po rozmrożeniu), bo jak sie zamrożą to ciepła nie przenoszą i było tak dużo DI na Andrzeju a proc sie wyłączał z przegrzania. Daj sobie wiec spokój.

Edytowane przez svende

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO DI ma chyba wyższą temp od LN :wink: EOT

EDIT: MaSell a bardzo chętnie pouczę się czegoś innego jednak mój techniczny łeb analizuje wszystko pod względem działania i tak wychodzi że zawsze są niejasności ^^

Edytowane przez Ram1rez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

recka foxa na egiełdzie.

"Foxconn BlackOps (Intel X48 + ICH9R)"

http://egielda.com.pl/?str=art&id=2521-37

"Pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy jest miedziana wanna umieszczona na mostku północnym chipsetu, mogąca chłodzić mostek północny na 4 sposoby:

(...)

4. za pomocą ciekłego azotu lub suchego lodu (z pomocą któregoś z dołączonych do zestawu kominów)."

:lol:

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze nie napisali o prowadzeniu pamieci przez te plyte. Powiedzmy sobie szczerze, ale poprostu daje [gluteus maximus] pod tym wzgledem. Zeby plyta osiagala wysokie FSB bez katowania wysokimi napieciami przychodzi bardzo szybko.

I tak po prawdzie, gdyby nie sekcja zasilania BlackOpsa, to plyta przy DFI bylaby mizerna.

Edytowane przez ryba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi