miodzicho Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 (edytowane) Sugestie wszelkie mile widziane. Aktualnie w iDEQ330p zainstalowane : 7600gs Gainwarda (golden sample) AMD 64 3800+ Zasilacz to Biostarowski 300W (barebone) Pamieci OCZ 2x512MB Platinum. Moje delikatne typy to zmiana na jakiegos AMD X2 (jaki...) Zmiana 7600GS na jakiegos 8600GT (wazne aby byl "cienki" tj. zajmowal jeden slot - grubszego nie zainstaluje ze wzgledu na modul chlodzenia. I teraz tak, co do zasilacza aktualny (zmierzony) pobor mocy maksymalny zarejestrowany to 192W czyli rozumiem ze zapasu mocy jeszcze troszke mam. Wszelkie wskazowki mile widziane jak przyspieszyc moj zestaw. Dziekuje Edytowane 8 Lutego 2008 przez miodzicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Sugestie wszelkie mile widziane. Aktualnie w iDEQ330p zainstalowane : 7600gs Gainwarda (golden sample) AMD 64 3800+ Zasilacz to Biostarowski 300W (barebone) Pamieci OCZ 2x512MB Platinum. Moje delikatne typy to zmiana na jakiegos AMD X2 (jaki...) Zmiana 7600GS na jakiegos 8600GT (wazne aby byl "cienki" tj. zajmowal jeden slot - grubszego nie zainstaluje ze wzgledu na modul chlodzenia. I teraz tak, co do zasilacza aktualny (zmierzony) pobor mocy maksymalny zarejestrowany to 192W czyli rozumiem ze zapasu mocy jeszcze troszke mam. Wszelkie wskazowki mile widziane jak przyspieszyc moj zestaw. Dziekuje Hmm problemem może być zasilacz - nie moge się doszukać ile A ma na lini 12V. Wąskim gardłem będzie też 1GB RAMu. Na AMD się nie znam ale wiele bym do kompa nie pakował X2 3600 i lekkie OC, 8600GT jakieś najtańsze no i dodatkowe 1GB RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Hmm problemem może być zasilacz - nie moge się doszukać ile A ma na lini 12V. Wąskim gardłem będzie też 1GB RAMu. Na AMD się nie znam ale wiele bym do kompa nie pakował X2 3600 i lekkie OC, 8600GT jakieś najtańsze no i dodatkowe 1GB RAMu Z tego co znalazlem (bez otwierania pudelka) tego producenta zasilacz 250W ma 16A na linii 12V wiec zakladam ze ma conajmniej tyle samo w przypadku posiadanej 300tki. Czyli pamiec do wymiany bo to dwa OCZy po 512 a sloty tez tylko dwa... Rozumiem (bo juz wypadlem dawno z obiegu) ze x2 3600 bedzie "mocniejszy" niz 64 3800 ? Czy sa GT nie wymagajace zasilania dodatkowego tzn. biorace z PCI-E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 16A troszku mało :? a pamięci DDR są drogawe - ja bym poważnie rozważył zmiane platformy (AM2+DDR2). X3600 w jednowątkowych aplikacjach będzie niewiele wolniejszy ale teraz większość wykorzystuje dwa rdzenie (napisz do czego używasz kompa). Wszystkie 86GT są bez dodatkowego zasilania przeca (GTS czy jakieś warjacie typu GE czasem mają dodatkowe złącze) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 16A troszku mało :? a pamięci DDR są drogawe - ja bym poważnie rozważył zmiane platformy (AM2+DDR2). X3600 w jednowątkowych aplikacjach będzie niewiele wolniejszy ale teraz większość wykorzystuje dwa rdzenie (napisz do czego używasz kompa). Wszystkie 86GT są bez dodatkowego zasilania przeca (GTS czy jakieś warjacie typu GE czasem mają dodatkowe złącze)Podejrzewam,ze to minimum 16A...sadze,ze okolo 20 ten ma, z tego co wyczytuje na ten temat to sa to mocne zasilacze jak na 300tki. No wlasnie wykorzystanie...najbardziej mocozerne sa aplikacje typu Flight Simulator :) Co do zmiany platformy to owszem w planie ale na razie chcialbym cos jeszcze z tego pudeleczka wykrzesac. Nawiasem mowiac znalazlem na zachodnim forum kogos z takim iDeq'iem ktory mial X2 3800 + BFG 8800GT i ponoc dziala bez zarzutu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Nawiasem mowiac znalazlem na zachodnim forum kogos z takim iDeq'iem ktory mial X2 3800 + BFG 8800GT i ponoc dziala bez zarzutu...No to jak zasilacz podoła to light jeszcze zostaje kwestja drogiego ramu. Zmienisz platforme teraz to omijasz ten problem i możesz kupić mobo na AM2+ czy jakoś tak z obsługą Phenoma (tylko nie wiem ile takie płytku kosztują) czyli zapewniasz sobie łatwą możliwośc rozbudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Dorzuce pare wnioskow po zmianach, moze sie komus przyda w przypadku iDeQ 330P Biostara. Obciazalnosc pradowa na 12V - 20A wymieniony procesor - aktualnie AMD X2 3800+ Xpert Vision 8600GT ( waska nie koliduje z drugim wentylatorem chlodzenia) - problem tego barebona to to ze trudno zainstalowac karte ktorej chlodzenie zajmuje dwa sloty. Pamieci G.SKILL 2x1GB Dual F1 Maksymalna zarejestrowany pobor mocy z sieci energetycznej - 202W - przy pelnym obciazeniu. Sredni pobor mocy 150-170W Wyglada,ze 300W w Biostarze wystarczy do tego sredniego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...