marioz Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Witam Na poczatek pare slow wstepu. Planuje kupic procka E8200 lub E8400 (plyta bedzie Asus P5K-E WiFi/AP). Calosc bedzie wlozona do obudowy wlasnej konstrukcji - jest to konstrukcja typu cube, 2 zlozone do siebie obudowy ATX (wykonczenie drewniane), po prawej stronie jest przestrzen tylko na plyte glowna i grafike. Plyta glowna bedzie do gory nogami, tzn. procesor na dole, grafika na gorze. Z przodu 2 wentylatory 1x14cm Aerocool (zaluje ze go kupilem bo bardzo go musze skrecic zeby byl cichy) i 1x12cm GlacialTech. Z tylu 1x12cm AC Fan12L i i 2x8cm AC (nazwy nie pamietam - inna konstrukcja niz standardowa ciche po skreceniu obrotow). Calosc zaprojektowalem i wykonalem tak aby byla cisza, wewnatrz wszystkie scianki wylozone gabka, korkiem lub innym materialem wytlumiajacym, calosc oblozona drewnem, ktore tez tlumi dzwieki. Priorytetem jest cisza (oczywiscie wydajnosc tez sie liczy). Chlodzenie musi byc typu tower - aby zachowany byl kierunek przeplywu powietrza od przedniej scianki obudowy do tylnej. Prosze o rady jakie chlodzenie wybrac. Chcialbym max wydac na nie 200 PLN (z wentylatorem). Moje typy: 1) Sunbeam Tuniq Tower - 160 PLN 2) Noctua NHU12P (albo 12F) 209 PLN (199 PLN) 3) Scythe Ninja Plus - 135 PLN 4) Thermalright HR01 Plus - ~200 PLN z wentylatorem 5) Thermalright Ultima 90I - ~180 PLN z wentylatorem 6) Noctua NHU09F - 170 PLN 7) Thermalright Ultra 120A - ~200 PLN z wentylatorem 8 ) AURAS LPT-709 - 100 PLN 9) Xigmatek HDT-S1283 - 140 PLN 10) Coolink U8-120-1600 16dBA - 180 PLN (ten jest zadziwiajaco podobny do Noctua! - http://www.silentpcreview.com/article295-page1.html) Najciekawiej wygladaja wg mnie HR01 Plus, Tuniq Tower, Coolink Prosze o rady co wybrac, swoja droga ciekawi mnie ten Coolink oraz Tuniq Tower oraz Ninja ze wzgledu na cene (cena Ninj-y kusi i to bardzo). Jeszcze jedna wazna rzecz: RAM chyba to bedzie OCZ Reaper wiec nie wiem czy Ninja by weszla ze wzgledu na wystajacy radiator z ramu. Chlodzenie musi byc wydajne przy malych obrotach wentylatora gdyz chodzi o cisze (nie musze dodawac ze procesor bedzie podkrecany, ale nie ekstremalnie). Sterowanie PWM mile widziane ale nie jest to priorytet (najwyzej podepne pod panel). Pozdrawiam wszystkich i licze na dobre rady :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 U mnie TR 120 Ultra siedziała. E8400 4Ghz 1.35v chyba i temp w stresie 55 nie przekraczała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutkicud Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Mam pytanie: planuje zrobić E8200 na 4ghz i pytanie brzmi czy chłodzenie ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro będzie wystarczające ... pzdr link do tego AC: http://www.allegro.pl/item305235508__arcti...owy_z_pwm_.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Wystarczy spokojnie ,ale te Fryzjery nie są specjalnie ciche wbrew pozorom. W każdym razie ładnie schłodzi go i do tych 4 ghz to wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazejj Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 (edytowane) Mam pytanie: planuje zrobić E8200 na 4ghz i pytanie brzmi czy chłodzenie ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro będzie wystarczające ... pzdr link do tego AC: http://www.allegro.pl/item305235508__arcti...owy_z_pwm_.html Testowałem też je na E8400 i już powyżej 3.8Ghz czyli po zwiększeniu napięcia, chłodzenie już nie dawało sobie rady. Tutaj screen z napięciem 1.982V @ AC 7 pro Tutaj 1.3V i temp znacznie wyższe Edytowane 12 Lutego 2008 przez Blazejj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutkicud Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 A jakbym tak chciał po najmniejszej linii oporu schłodzić E8200@ 4ghz to czym ? hmmm, w testach przeprowadzonych przez E-gielde wynika, że: " ... Widzimy na nim 45A przy zegarze 3750 MHz. Core 2 Duo E6750 (65 nm) pobierał więcej przy domyślnej częstotliwości! Innymi słowy wzrost wydajności o około 50% (Core 2 Duo E6750 @ 2660 MHz vs. Core 2 Duo E8200 @ 3750 MHz) nie jest okupiony wzrostem zapotrzebowania na energię, a wręcz przeciwnie – szybszy procesor zużywa jej mniej! ... " link do całego artykułu: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3557-6 No wiec jak mozesz ten Fryzjer nie styknąc jak BOX styka ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutkicud Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 No i zakupilem sprzet o którym pisalem wcześniej, jak nie pisalem to sorry w sygnaturze jest :] ... No i powiem wam, że ten galaxy to niezla suszarka jest,w tescie na dB to raczej odpada :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...