Kirk42 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Witam! Kupiłem laptopa Fujitsu - Siemens Pi2515 z dyskiem twardym 160GB na SATA, oryginalnie była tam zainstalowana Vista, jednak chciałbym mieć tam windowsa XP. Kiedy uruchamiam instalator to pisze mi, że nie wykryto zadnego dysku twardego i przerywa instalacje. Tak było w starszych plytach glownych z sata, i trzeba bylo wlozyc dysietke do napedu FDD i zainstalowac sterowniki, czyli dac wczesniej przy instalacji F6, ale teraz nie mam ani takich dodatkowych sterowników, ani napędu FDD, w biosei wydaje sie być wszystko w porzadku i nie znalazlem opcji ktora umozliwila by mi cos takiego, płyta z dołaczonym oprogramowaniem nie jest bootowalna i za jej pomocą również nic nie zdziałam. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 W biosie laptopa poszukaj opcji ktora zwie sie AHCI i przelacz ja. To tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 nie mam takiej opcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 Dziwne do tej pory lapki tej firmy mialy takowa opcje, zobacz dokladnie w sekcji Launch System Setup lub w Select Boot device, poszukaj dokladnie AHCI, Emulation mode, lub cos takiego. Jesli rzecywiscie nie ma zadnej opcjizwiazaniej z obsluga dysku sata to pozostaje Ci jedynie poszukanie sterownikow do dysku sata i zintegrowanie ich z instalka windowsa xp programem nLite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 8 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2008 nLite i integracja sterów sata z instalka windowsa, lub zakupienie / pożyczenie zewnętrznej stacji FDD na USB , to jedyne rozwiązania, jeśli nie ma w biosie opcji wyłączenia AHCI. Też to przerabiałem na Toshibie A200. Najlepiej użyć nlite. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Zintergoalem sterownik z instalatorem i wszystko działa dobrze. Miałem kilka probemow co do znalezienia sterownikow ale poradziłem sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyx Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 mozesz dac info gdzie znalezc stery, jestem na kupnie tego modelu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirk42 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Sterów trzeba generlanie szukać. Jeżeli wiesz jakie konkretne podzespoły ma laptop to szukasz na stronie producenta. Chipset, Grafika i WLAN jest intela, więc szukasz na stronie intela konkretnych steronikow, LAN jest realteka, modem motorola itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...