Skocz do zawartości
Kirk42

Jak Zainstalować Windowsa Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupiłem laptopa Fujitsu - Siemens Pi2515 z dyskiem twardym 160GB na SATA, oryginalnie była tam zainstalowana Vista, jednak chciałbym mieć tam windowsa XP. Kiedy uruchamiam instalator to pisze mi, że nie wykryto zadnego dysku twardego i przerywa instalacje. Tak było w starszych plytach glownych z sata, i trzeba bylo wlozyc dysietke do napedu FDD i zainstalowac sterowniki, czyli dac wczesniej przy instalacji F6, ale teraz nie mam ani takich dodatkowych sterowników, ani napędu FDD, w biosei wydaje sie być wszystko w porzadku i nie znalazlem opcji ktora umozliwila by mi cos takiego, płyta z dołaczonym oprogramowaniem nie jest bootowalna i za jej pomocą również nic nie zdziałam. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne do tej pory lapki tej firmy mialy takowa opcje, zobacz dokladnie w sekcji Launch System Setup lub w Select Boot device, poszukaj dokladnie AHCI, Emulation mode, lub cos takiego. Jesli rzecywiscie nie ma zadnej opcjizwiazaniej z obsluga dysku sata to pozostaje Ci jedynie poszukanie sterownikow do dysku sata i zintegrowanie ich z instalka windowsa xp programem nLite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nLite i integracja sterów sata z instalka windowsa, lub zakupienie / pożyczenie zewnętrznej stacji FDD na USB , to jedyne rozwiązania, jeśli nie ma w biosie opcji wyłączenia AHCI.

Też to przerabiałem na Toshibie A200. Najlepiej użyć nlite.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterów trzeba generlanie szukać. Jeżeli wiesz jakie konkretne podzespoły ma laptop to szukasz na stronie producenta. Chipset, Grafika i WLAN jest intela, więc szukasz na stronie intela konkretnych steronikow, LAN jest realteka, modem motorola itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi