Skocz do zawartości
Bolus1

Pomoc Hardwarowa! Pilne!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę bo jak zwykle potrzebuje pomocy, mianowicie opowiem całą historie

Mój tatuś ma komputer stary (pierwszy) P4 1.5 na s.423 z jakąś płytą intela do tego 768mb RIMM 800mhz

Wszystko działa dobrze aż pewnego dnia Tatusiowi zawiesza się komputer i przestaje reagować, Tatuś robi twardego reseta i komputer się uruchamia ale nie ma żadnego obrazu (jakby monitor nie dostawał sygnału), Wymieniliśmy kartę graficzną, dalej to samo, zmiana zasilacza dalej to samo.. pomyśleliśmy że to procek albo płyta główna, teraz kolej na mnie, w tym czasie ja posiadam Pentiuma D na płycie Asrocka.. Tata wpada na pomysł i kupuje nowego E8200 i do tego zasilacz 500W i 1gb ramu ja kupuje sobie EVGA 650i ultra i wkładam ten E8200 na evga i biorę zasilacz też nowy 500W zabieram co swoje tzn. dyski, napędy i ram. Tata dostaje sprawdzone działające Płytę główną ASROCKA do tego mojego Pentiuma D i mój zasilacz, po podłączeniu okazuje się że dalej te same objawy, padłem ze zmęczenia po zmianie sprzętu postanowiłem jeszcze wziąć moją na pewno sprawą kartę graf. i nic nie dało, wychodzi na to że STARE Tatuś mój ma tylko dysk i obudowę (monitory też zmienialiśmy) nie wiem co może być przyczyną proszę o pomoc

pozdrawiam

Dodam że nie wiedziałem do jakiego działu to umieścić w razie czego - nie bić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli części są sprawdzone, a komp się wogole nie bootuje to może być tylko wina zasilacza, jakiej firmy jest ta zasiłka?

edit:

A EVGA ma wgrany najnowszy bios (chyba P04) do obslugi E8200 ? Po podejrzewam, ze nie, czyli wkladasz starego proca, wgrywasz nowy bios i dopiero wtedy zapodajesz E8200.

mu chyba chodzi o tego asrocka z PD Edytowane przez michalx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tatuś ma po prostu pecha - a tak na serio jeśli wszystko jest nowe oprócz dysku i obudowy to zmień dysk poskładaj kompa poza obudową zmień pokój w którym stoi komp (czytaj gniazdko).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziubek wiem że napisałem dużo i nie wyraźnie ale chodzi mi o asrocka z PD :) a E8200 działa dobrze

---------

Tak dysk wymieniałem i gniazdko też, obudowy nie ruszałem bo nie chce mi się tego wykręcać dzisiaj, ale zrobię to jutro, ale czemu obudowa miała by naglę powodować jakieś awarie skoro wcześniej kilka miesięcy działała dobrze z tym P4 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentium d sprawdzasz na zasilaczu 500W nowym? Spróbuj na tym na którym to pracowało. Może nowy zasilacz nie ma -5V a płytka na s423 do nowych nie należy.

To moze byc to. Sprawdz we wtyczce 24pin czy nie brakuje jednego pina, jesli brakuje, to to jest wlasnie -5V i niektore plytki bez tego odpala tylko wiatraki.

Poza tym, to sorki, ale wczoraj nie kumaty bylem i zle przeczytalem :) Przy okazji podaj jaka to zasilka, w sumie to nawet jak jakies Tracer to kompa i tak odpalic powinien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi