konrad99 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 witam planuje duzy upgarde sprzetu, wlasciwie to prawie budowa od nowa. Zastanawiam sie nad tym jak za okreslona kwote, lub okreslone zasoby stworzyc jak najwydajniejszy dysk lub zestaw (RAID). ZASOBY posiadam 8 sztuk dysków Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) oraz jeden Seagate 160 GB Barracuda 7200.9 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) Moge je przeznaczyc do stworzenia macierzy RAID lub sprzedaż i kupić w zamian inny dysk lub dyski albo np. kontrolery do stworzenia macierzy RAID. Na allegro mniejsze Seagate chodzą po ok. 120zł/sztuka a wiekszy (niesprawdzałem wiec powiedzmy ze...) 130zł Daje nam to: (8*120)+130=960+130 = 1090zł i takiej kwoty sie trzymajmy (no moze +10%) CEL Jak najwyzsza wydajnosc dla zastosowan domowych (to nie bedzie zaden serwer itp.) Min. pojemnosc to 250GB Co mozna z tym zrobic? 1) stworzyc RAID0 z 4 dysków + sprzedac reszte i dokupic jeden wiekszy, ale starszy tani do robienia back upów? 2) sprzedać wszytskie i kupic jeden super ekstra mega hiper ultra wypasiony? 3) sprzedac calosc i kupic 2 srednio mega wypasione i zrobic z nich RAID0 + jeden wolniejszy do backupow 4) moza jeszcze dokupic jakies kontrolery zewnetrzne (te 4 kanałowe maja jeszcze dosc przystepne ceny) bo te na plytach chyba nie sa najwyzszej jakosci? 5) sprzedac calosc i iść sie upić? 6) nie zastanawiac sie bo to w sumie nie ma wiekszego sensu? 7) .... co by tu mozna jeszczce wykombinować? :hmm: Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Osobiście raczej bym zrobił tak: 2x Seagate 7200.11 500GB 32MB RAID 0 2x 380zł = 760zł 1x choć by 500GB od WDC (tańszy) na BackUp = 340zł W sumie 1100zł zaledwie 10zł więcej a wydajność jak i wolne miejsce powinno być zadowalające ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad99 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Cuz, pojemnosc nie jest dla mnie najwazniejsza ;) ... moze powinienem dopisac ze w zupelnosci wystarczy mi te 300GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Cuz, pojemnosc nie jest dla mnie najwazniejsza ;) ... moze powinienem dopisac ze w zupelnosci wystarczy mi te 300GB Jak nie pojemność to co wydajność ? Można by było się pokusić o 4x 250GB w RAID 0 ale do tego przydał by się już zewnętrzny kontroler bo te wbudowane mogą się już "dławić" a wtedy zabrakło bo już kasy na dysk z BackUp'ami. Ewentualnie 3x 250GB 7200.10 16MB i jakiś dodatkowy HDD jaki tam chcesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudesmen Opublikowano 10 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2008 Sądzę że trochę zbyt optymistyczna cene przyjąłeś za 80gb, chyba że są nowe z gwarancją, ale jeżeli nie to chociaż na 3x250gb powinno wystarczyć a wtedy nie będzie potrzeba dodatkowego kontrolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...