Skocz do zawartości
klataa

Zobaczcie I Doradzcie Czy Sie Nadaje:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

kiedys juz pisałem posta o checi zakupu WC. Teraz jestem juz zdecydowany i chcialbym poradzic sie ludzi ktorzy znaja sie na tym lepiej niz ja. Złozyłem taki zestaw i chcialbym abyscie sprawdzili czy jest dobry i czy wszystko w nim bedzie pasowac do Siebie.

Chce zaznaczyc ze ten zestaw i tak juz przekracza moją kieszen wiec ewentualne zmiany na drozsze komponenty nie wchodzi w gre:))))))))

Ewentualnie moge zastanowic sie nad zmianą rezerwuaru choc nie wiem czy to konieczne:)))

Pozdrawiam i dzieki za ewentualne rady:)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie mow ze prawie identyczny bo w tym zestawie taki sam to d-tek i płyn:P

mozecie powiedziec jak podłączyc węze? To moje pierwsze wc. Gdybyscie mogli rowniez zaznaczyc kolejnosc i kierunek przepływu wody...

Dołączona grafika

Edytowane przez klataa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro pierwsze wc tp bierz wąż 8/10 i zlączki 8/10 chlodnica na front z lainga do dteka z dteka do chlodnicy z chlodnicy do reeza ale trudne ufff

Kupiłem:

Dtek fuzion

Black Water Ultimate 122 rev. 2.0

Feser One 1L UV Blue

3x Innovatek wąż 8x10mm UVR niebieski

6x Szybkozłączka skręcana SM8/10, gwint 1/4" - prosta

EK Water Blocks Multioption RES 150 rev 2.0 - bo słyszałem ze Black Water O-Tank czesciej sie psują...

Laing DDC 12V 1RT

2x Fander 120

Arni wrzuc ten screen do painta i namaluj mi jak mam podłączyc weze:)))

Mam nadzieje ze dobrze wybrałem

Edytowane przez klataa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba że kupisz bodajże zwie się 'mufa' lub 'nypel' nie pamiętam już :P wygoogluj :D

Genialne niedopatrzenie niezaawansowanego WC-owicza:) Dlatego pisałem posta ale nikt z ZAAWANSOWANYCH posiadaczy nie zauwazył ze czegos zapomniałem. Moze uda sie uzyc własnie tych 'mufa' lub 'nypel':) do czasu zamowienia 2x zewnetrznych + przesyłka przekraczająca ich wartosc:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra niech bedzie a nypel bedzie odpowiedni do tematu o rezie i topie do lainga :) miedzy otankiem a topem ....

Witam

Złozyłem juz sprzet. I chcialbym zapytac jak perfekcyjnie odpowietrzyc układ?

A drugie pytanie to czy malutkie bombelki wwezach to normalne? a ewentualnie jak sie tego pozbyc??

Dołączona grafika

mam nadzieje ze tu cos widac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups, rzeczywiscie blokowisko u mnie.

Teraz core temp mam 40-36-42-36

To jest ilde piszac tylko tego posta. Wydaje mi sie ze powinno byc troszke mnie, a szczegolnie ze przed chwila troche przewietrzyłem pokoj. Mam sie martwic czy nie?

Co moge ewentualnie zrobic zeby zmniejszyc temperatury? Na chłodnicy mam 3x 120 fander. mam tylko Blok CPU. Wydaje mi sie ze temperatury w ilde powinny byc nizsze

Edytowane przez klataa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co możesz zrobic:

-szlif proca

-zmiana pasty np na CLP

-sprawdzenie docisku bloku

EDIT: Ewentualnie możesz miec proca grzałke i niedużo możesz poradzic.

EDIT2: Z drugiej strony ja w idle mam teraz 50 stopni a ani grafa ani mostki az tak nie podgrzewaja, do tego mam druga chłodnice i więcej wentyli. Quady grzeją sie i tyle.

Edytowane przez gregor666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co możesz zrobic:

-szlif proca

-zmiana pasty np na CLP

-sprawdzenie docisku bloku

EDIT: Ewentualnie możesz miec proca grzałke i niedużo możesz poradzic.

Paste mam Zalmana zm-stg1 wiec jest to jedna z najlepszych past pod proca.

Jesli chodzi o szlifa to jak to najlepiej zrobic? Tak zeby uzyskac najlepszy efekt i nic nie zje**ć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest duzy temat na xs o szlifowaniu inteli, sporo zdjec tam jest. Chociaz mnoza sie przypadki ze np po szlifie nic sie nie zmienilo w kwestii temperatur. Zaleznie od tego czy krzywa czapka na zewnatrz proca jest przyczyna.

Najlatwiej to zeszlifowac papierem wodnym kladac arkusz na stole i szlifujac procem o ta powietrzchnie. Na poczatek jakis gruby papier, potem drobny i ewentyalnie pasta jak chcesz sobie ladne zdjecie blyszczacego ihsa zrobic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest duzy temat na xs o szlifowaniu inteli, sporo zdjec tam jest. Chociaz mnoza sie przypadki ze np po szlifie nic sie nie zmienilo w kwestii temperatur. Zaleznie od tego czy krzywa czapka na zewnatrz proca jest przyczyna.

Najlatwiej to zeszlifowac papierem wodnym kladac arkusz na stole i szlifujac procem o ta powietrzchnie. Na poczatek jakis gruby papier, potem drobny i ewentyalnie pasta jak chcesz sobie ladne zdjecie blyszczacego ihsa zrobic :)

Masz jakis link moze do tego polerowania procka? XS chodzi CI o Xtreme Systems?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmień pastę nawet na AS5, bo ten Zalman to [ciach!]o i po kilku tygodniach wysycha.

Od roku jej uzywam i jestem zadowolony. myslisz ze po zmianie na AS5 zbije pare stopni na WC?

Teraz zamontowałem chłodnice na zewnatrz kompa z tyłu obudowy i mam 38-36-39-36 po 30 minutach na necie.

Moze Jak dokupie jeszcz 1 fandera to spadnie o 2st:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od roku jej uzywam i jestem zadowolony. myslisz ze po zmianie na AS5 zbije pare stopni na WC?

Teraz zamontowałem chłodnice na zewnatrz kompa z tyłu obudowy i mam 38-36-39-36 po 30 minutach na necie.

Moze Jak dokupie jeszcz 1 fandera to spadnie o 2st:))

Za tą cenę pompki to dwie używki co by kupił ja kupiłem Grundfosa za150 zayla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za tą cenę pompki to dwie używki co by kupił ja kupiłem Grundfosa za150 zayla

Mysle ze rozwiazałem problem temperatur. Zamontowałem 4x fander 120:) Wczesniej miałem 2x fander i 1x Tacens.

Teraz w ilde temperatury 34.32.35.33 a w stresie Orthos temperatury po 20 minutach 53.52.52.51

Mysle ze prz napieciu 1.435 to całkiem dobre temperatury:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze rozwiazałem problem temperatur. Zamontowałem 4x fander 120:) Wczesniej miałem 2x fander i 1x Tacens.

Teraz w ilde temperatury 34.32.35.33 a w stresie Orthos temperatury po 20 minutach 53.52.52.51

Mysle ze prz napieciu 1.435 to całkiem dobre temperatury:)

zapodaj stress na kilka h i potem daj temperatury ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi