viper Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Witam. Chyba sie zalamie :) SPrawa ma sie tak. Od pewnego czasu walcze ze stabilnoscia systemu. Co jakis czas mi poprostu sie wysypuje (niebieski ekran). Posiadam XP. Najpierw troche o sprzecie. Mam plyte Soltek SL-75DRV5, procesor Athlon XP 1.8 (0,13), ramulec (256 mb 333 mhz), zasilka 300 W, grafika GeForce 4 MX 440, Creative SB Live!, Realteaka sieciowke. WSIO! :D Ale napomne ze mialem juz dawniej problem i myslalem ze to ram. bo jak dalem zeby w BIOSie sprawdzil ramulec od poczatku do konca dokladnie (nie fast) to mi wywalal komunikat MEMORY FAIL! Zmienilem pamiec (gwarancja). I coz. Niby ok! ale byl pewien problem Otoz gdy wsadzilem do pierwszego slota to mi sie nie odpalal (czarny ekran) gdy walnalem do drugiego to mi sie zatrzymywal na biosie. a na trzecim wszystko dobrze chodzilo! (troche bezsensu bo wszedzie powinno chodzic)jakis konflikt? Nastepnie co mi sie pojawialo. Posprawdzalem wszystko w sprzetach... i niby wsio ok Ale gdy wlazlem na Informacje o Systemie to mialem w konfliktach informacje ze IRQ 11 zajmuje Grafika, sieciowka, dzwiekofka i USB 2! Jedno IRQ!!! No staralem sie to zmieniac w BIOSie. wyjmowalem przemienialem sprzet! Jak raz zrobilem kombinacje SIECIOWKA w SLOT4 i DZWIEK w SLOT2 to mi sie nie odpalal (czarny obraz) Zmienialem w BIOSie co sie tylko da! cala instrukcje biosu przejzalem i wogle wszedzie juz bylem poczawszy od Solteka strony po AMD... No co do chlodzenia wszystko jest ok. Procek sie nie moze przegrzewac! A procek mam podkrecony do 2000+. Temperatura jaka panuje w budzie to 40 stopni. Kiedys jeszcze myslalem ze to byla wina dysku! ale sie mylilem odkad se nowy wiekszy kupilem. Nie wiem juz co myslec. Myslalem o zasilce bo wkoncu teraz co drugi z problemami ma problem z zasilka... Chociaz tez juz podejzewam karte graficzna A kiedy mi sie wysypuje. Czasem w nocy. Czasem jak gram! Czasem jak tylko slucham muzyki! sa to zwiechy spontaniczne i nigdy sie nie pokrywaja czasowo... nie ma jakiejs zasady! Od tak! :D Myslalem zeby zrobic test. wyjac dzwiekofke i sieciowke i potestowac... ale ile mozna zyc bez muzyki i neta... tylko obraz :D Pliz jakies RADY? Moze jeszcze napisze o BIOSIe Czy w grafie jak mam ustawione na FAST WRITE jest ok? Nawet jak mam Zoptymalizowane ustawienia przez BIOS to i tak mam zwiechy. Nie wiem co robic :( HELP Z gory bardzo dziekuje za propozycje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 moim skromnym zdaniem płytak jest trzaśnięta :( i to nie wina zasiłki :( jak nie działają sloty pamięci to tu jeszcze jej nie oddałeś do serwisu ?? twardy jesteś :wink: a te chece z przerwaniami to też chyba nie jest normalne nie wiem jak inni ale by mobo oddał do serwisu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rocky Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 Napisales o tym jak sprawdziles wszystko oprocz mobo... wiec to musi byc mobo... jeszcze sie zastanawiasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viper Opublikowano 18 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2003 No coz. Wole sie upewnic ze to moge zrobic sam gdyz sprzet kupilem w swinoujsciu a mieszkam w szczecinie. wiec troche musialbym zapierniczac z tym komputerem... eh :( ale bede musial :( dzieki za info pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...