drt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 Witam Spotkał się ktoś kiedys z czymś takim że instalka i winda widzą tylko 1,97GB zamiast 15. Próbowałem już formata, zakładania partycji fdiskiem. Nawet przejechałem dysk hdd regenerator. Nic nie pomogło. Tylko nie piszcie że trzeba service packa i on rozwiąże problem. Bo z tego co wiem to on rozwiązywał problem z dyskami większymi niż 130 GB. Dla ułatwienia powiem że bios widzi normalnie 15GB. Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 A może podasz jaki masz sprzęt (płyta główna, kontroler dysku) i jakiego konkretnie dysku to dotyczy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 To jest komp mojego sąsiada a on wie tylko że tam jest celek 600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 to sproboj zrobic partycje programem Magic Partition (jakos tak sie to nazywa). bo moze tylko ~2Gb sa w formacie fat/ntfs a reszta jest nieprzydzielona? bo rozumiem w biosie jest ~15gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 to sproboj zrobic partycje programem Magic Partition (jakos tak sie to nazywa). bo moze tylko ~2Gb sa w formacie fat/ntfs a reszta jest nieprzydzielona? bo rozumiem w biosie jest ~15gb? f-diskiem probowalem to zrobic ale on tez widzi tyko 1,9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 fajnie, ale sprobuj uzycz Magic Partitiona... i napisz czy biosi widzi 15gb czy tylko ~2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 fat16 + windows 95/98? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drt Opublikowano 9 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2008 (edytowane) Zaraz sprawdze Partition Magic tylko co tym programem mam zrobić bo on tez widzi tylko 2gb? A bios widzi 15 i to jest dlatego bardzo dziwne. Edytowane 9 Lutego 2008 przez drt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 To jest wina biosu tego kompa - widzi dokładnie 2015MB = 1.9677... GB. Dokładniej, to bios prawidłowo odczytuje pojemność z dysku, ale źle konwertuje CHS->LBA. Jeśli sformatujesz go na innym (nowszym) kompie, to u sąsiada będzie on bezużyteczny. Tylko upgrade biosu ratuje sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...