Skocz do zawartości
Feniks007

Wygrzewanie Karty Graficznej Oraz Test Stabilności

Rekomendowane odpowiedzi

Ideą tego tematu nie jest porównywanie wydajności i benchmarki, ale próba znalezienia standardowego programu dla badania temperatur i stabilności kart graficznych pod obciążeniem. Coś jak Orthos dla CPU. Jednym z takich programów mógłby być VCST.

Video Card Stability Test (VCST) jest innym testem niż inne benchmarki lub gry. Obciążenie karty jest stałe, podobnie jak Orthos dla CPU. W rezultacie możemy przeprowadzic test czasowy (jak w Orthosie). W ten sposób mamy stały i porównywalny test GPU, mogąc cały czas obserwować temperatury. Temperatura zazwyczaj stabilizuje się po około 15 minutach testu, oraz osiąga wyższy poziom niż można zobaczyć np. w 3DMarkach, gdzie obciążenie GPU nie jest stałe.

Moja Gigabyte 8800GT (Zalman VF830 i Samsungi) na defaultowych 700/1700/920, przechodzi test bez jakiegokolwiek problemu. Na stronie programu w FAQ piszą, że jak karta przejdzie 10-30 min to stabilna. Mi przeszła nawet więcej jak widać :

post-154682-1202613957_thumb.jpg

Co do samego testu, to wygrzewa podobnie do Crysis. W pokoju w czasie testu było około 27 C, ponieważ kominek się nieźle rozhajcował i myślę, że to będzie pożyteczna informacja.

Po pół godzinie wygrzewania heatpipy były ciepłe, PCB z tyłu i śrubki od Zalmana ciepłe, pamięci i cewki były w podobnym stopniu gorące, ale dało się trzymać palce na nich bez wielkiego bólu. Temperatury jak na obrazku, ale pamiętajcie, że w pokoju było 27 C, no ale przynajmniej wiemy jak będzie w lecie. :D Jednak po tym teście zdecydowałem się wyjąć śledzie pod kartą i założyłem tam Acutake 92mmm (idealnie pasuje) aby wyciągał ciepłe powietrze spod karty. Zrobił się fajny ciąg i temperatury w stresie od razu spadły o 5 C. Polecam takie rozwiązanie szczególnie w tego typu chłodzeniach.

Jak ktoś chce sobie powygrzewać i sprawdzić stabilność i maksymalne temperatury swojej karty to tu jest link:

Video Card Stability Test

PS. Dałem ten temat na forum ATI i NVIDIA, aby więcej osób mogło skorzystać.

Właśnie zauważyłem temat o tym programie na głównym dziale kart graficznych. Przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem umieszczeniem tego tematu i tym co teraz piszę, ale uważam, że tamten temat jest całkowicie inny. Pomija najważniejszą funkcję programu, jaką jest wygrzewanie karty i skupia się na benchmarku co nie jest istota tego tematu.

Benchmark na VCST jest kompletnie bezwartościowy, to taki prościutki bajerek i raczej jednostronny (nie bada wszystkich możliwości karty). Nie on jest główną funkcją programu, nie sugerowałbym się zbytnio jego wynikami. Taka extra opcja jak i screensaver dołączony do programu. Główna funkcja programu to wygrzewanie i obciążanie karty graficznej, tak jak CPUBurn lub Orthos.

EDIT:

Z postów jakie tu napisano jak na razie wychodzi na to, że OpenGL Fur Rendering Benchmark zostaje zwycięzcą wśród "grzałek" kart graficznych. Pod warunkiem oczywiście, że chodzi w najwyższym priorytecie (jego okno cały czas aktywne, w tle temperatury spadną), wtedy w zależności od chłodzenia mozna "uzyskać" około 6 C więcej od VSCT - przynajmniej w moim przypadku).

OpenGL Fur Rendering Benchmark

Edytowane przez Feniks007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie , progs wygrzewa karte az boli

radiatory na pamieciach przy taktach z siga gorace jak diabli ,na oko 70'C :/

Jeden problem program wywala mi bledy nawet na Standardowych taktach :)

cos lipnie on sprawdza ta stabilnosc , skora w zadnej jeszcze grze artefaktow nie widzialem

to skad on te bledy bierze ??

Benchmark 587pkt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten program jest kupiasty :gitarzysta2:

- sanctuary znacznie lepiej wygrzewa karte (przynajmniej u mnie)

- karta na def taktach nie przechodzi testu stabilnosci,po 1 minucie sie wywala(w grach i innych benchmarkach wszystko ok)

- to samo po OC karty

- benchmark do kitu,dziwny system punktacj szczególnie seri 7

- nie polecam,nie polecam,jeszcze raz nie polecam!!!!!

przedtem było tu kilka postów potwierdzających tezę : ten program nie nadaje się do testowania wydajności !!

bo są dwa takie same tematy w dziale ATI i NVIDIA az dziw ze jeszcze zaden mod tego nie zauważył :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo są dwa takie same tematy w dziale ATI i NVIDIA az dziw ze jeszcze zaden mod tego nie zauważył :lol:

Chyba namieszałem nieźle, nie chodziło mi o konkurs na najlepszy program tylko po prostu taka propozycja do grzania procka.

Benchmark cały czas piszę, że jest do bani, ale oprócz Atitools to mało jest programów do stałego i szybkiego wygrzewania procka, więc chciałem zwrócic uwage na tą opcje bo w innym temacie ten program był przedstawiony, ale jako benchmark. To raczej bezwartościowa opcja tego programu.

Zrobiła sie dyskusja niepotrzebnie i to na dwóch forum, a miało byc tylko dla spróbowania tu i tu jako grzałki.

Niepotrzebnie dałem na dwóch forum, no ale człowiek cały czas się uczy. To co teraz zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam mieszane uczucia na temat tego programu...

testowalem nim moja 8600GT Sonic+ po vmodzie i nic sie nie zawieszalo...a jak odpalilem ATITool to po kilku minutach pojawily sie arty...ogolnie karta byla niestabilna bo przykladowo Crysis sie wieszal...a ten test przechodzil...wiec wydaje mi sie ze ten program nie jest az tak rewelacyjny...albo sie nie nadaje do testowania 8600GT ;)

do testow jednak wole ATITool i testy z GPU Caps Viewer...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"OpenGL Fur Rendering Benchmark" - to polecam. U mnie to generuje znacznie weięcej ciepła z karty graficznej. 1280x1024 praca w okienku i zaznaczone Stability test.

Swietny prog. Obiciaza karte w 100% i mozna przy tym normalnie korzystac z kompa, a nie jak w przypadku vcst. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Program jest głupi. Znajomy ma podobny konfig. Dosłownie ta sama płyta i ten sam procek tylko podkręcony do 3.0, a pkt ma 506, a ja ledwie 476 przy tych samych taktach karty :lol: Za to w 3DMark06 mam prawie że o 1000pkt więcej od niego. Test przeszedł ok 31 minut i dalej już nie sprawdzałem. Pewnie by mógł tak chodzić bez przerwy. Karta rozgrzała się do ok 63'C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki dla wszystkich za ciekawe informacje i rozszerzenie tematu "wygrzewania" karty graficznej. Fajnie, że admin nie zamknął tego tematu, bo ten poprzedni "benchmarkowy" jest nieporozumieniem. Benchmark w VCST jest kompletnie bezwartościowy, co wszyscy tutaj potwierdzili. Co do grzania widać też, że nie jest najlepszy, bezdyskusyjnie ustepuje OpenGL Fur Rendering Benchmark. Jednak grzeje podobnie jak Crysis i to dla niektórych też jest jakaś informacja.

"OpenGL Fur Rendering Benchmark" - to polecam. U mnie to generuje znacznie weięcej ciepła z karty graficznej. 1280x1024 praca w okienku i zaznaczone Stability test.

Potwierdzam to również, ten OpenGL Fur Rendering Benchmark wygrzewa najlepiej, ale ma niski priorytet, więc lepiej aby był na froncie i nic innego nie robić w tym czasie bo temp spada. VCST ma wyższy priorytet (to widać jak chcemy coś jeszcze robić, to ciężko to idzie a i program potrafi się wtedy wywalić), ale grzeje słabiej, lecz co ciekawe u mnie tak samo jak Crysis.

Po moich testach wychodzi na to, że OpenGL Fur Rendering Benchmark jak na razie najlepszy chyba do grzania (ale jak ma najwyższy priorytet), 6 C więcej niż Crysis lub VCST. Inne jak Atitools czy Rthdribl grzeją jeszcze mniej (o jakieś 2 C mniej niż VCST), przynajmniej z tego co testowałem. Nic nie poradzę, że tak mi wychodzi i testowałem po pół godziny.

Swietny prog. Obiciaza karte w 100% i mozna przy tym normalnie korzystac z kompa, a nie jak w przypadku vcst. :D

To chyba kwestia priorytetu. OpenGL Fur Rendering Benchmark jak jest w tle to temperatura spada, więc chyba nie obciąża wtedy na 100%.

prawda :wink: ten program jest niedopracowany,wywala mi 8600GT na dev taktach choc karta jest super stabilna.

Mi program wywalał się jak za dużo się działo na kompie, w tle chodził Crysis, używałem poczty i Opery i jeszcze parę innych. Czyli albo program niedopracowany albo mając wysoki priorytet nie lubi współpracy z innymi programami. Jak by nie patrzeć, żeby maksymalnie wygrzać OpenGL Fur Rendering Benchmark tez lepiej aby był na froncie i niczego innego nie używać.

Z postów jakie tu napisano jak na razie wychodzi na to, że OpenGL Fur Rendering Benchmark zostaje zwycięzcą wśród "grzałek" kart graficznych (pod warunkiem oczywiście, że chodzi w najwyższym priorytecie).

Edytowane przez Feniks007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Miodnyj

Ściągnąłem w/w program i się wcale nie zdziwiłem-to jest jakaś biedna wersja Furmarka.

Podaję linka do Furmark w wersji 1.6.5 http://www.geeks3d.com/?p=3246

Ta zielona wersja to jakiś niedopracowany kasztan

A jeśli chodzi o Furmarka,to niezły z niego wysmażacz grafik.

Testowałem go na wielu kompach i nigdy żadnych błędów i wywałek,a w szczególności na def. taktach-nie wiem skąd takie akcje się biorą (pewnie program był niedopracowany).

Furmark ma tylko jeden mankament-nie działa na starociach bez OpenGL 2.0,ale ma za to wbudowany monitoring temperatury w czasie rzeczywistym.

Edytowane przez Miodnyj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.Nie wiem czy tu jeszcze zagladacie ale nie rozumie dzialania drugiego prograsmu...Mam radeona 5870 z zalozony AC accelero extreme z 3 wentylatorami i na pierwszym karta dochodzi do 62* tak jak w crysis2,natomiast w tym open gl az do 77*(ustawione stability test,AA 2x,1680x1050).Roznica kolosalna i to taka temp na najlepszym chlodzeniu tych kart.To na oryginalnym mialem w crysis 77 a teraz 62 to wyszloby ze na starym w tym programie chyba by doszlo do 100*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Niektóre programy (chociażby FurMark) obciążąją GPU tak mocno, że żadna inna gra czy aplikacja tak efektywnie nie wykorzysta mocy obliczeniowej układu. Swego czasu ATi ograniczała w sterownikach wydajność FurMarka, bo zdarzało się, że palił karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.expreview.com/img/news/2010/12/03/AC_Accelero_Xtreme_Plus_00.jpg

takie mam chlodzenie wiec zrobilo na mnie szok te 77* :D

Czyli ten Open Gl fur renderer nie jest miarodajny dla mnie bo w crysis 2 i battlefield 3 ma max 62*.

Ale i tak dalej nie rozumie jak mozna obciazyc karte bardziej niz na 100% skoro VCST obciaza do 100% i open gl tez do 100% to karta jednakowo obciazona powinna miec jednakowa temp na moja logike...

Aha i widze ze wszyscy tutaj ten open gl fur mark wlaczali w okienku na 1280 a ja fullscreen 1680 i moze dlatego taka roznica 15* a nie 6* miedzy vcst

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi