Skocz do zawartości
TomCat

Dysk Twardy Wyjęty Z Nagrywarki Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

Kolega ojca przywiózł sobie ze stanów nagrywarkę dvd (taką co to się podłącza do TV), bodajże samsunga, ale mniejsza o to.

Oczywiście w tych swoich stanach wywalił opakowanie i prawdopodobnie razem z tym gwarancję oraz dowód zakupu więc gwarancyjna naprawa odpada.

Przywiózł to do Polski ale tutaj juz nie działało - uległo uszkodzeniu podczas lotu - okazało się że jakaś przerwa na płycie głównej a nowa płyta kosztuje 800zł.

Dał więc nagrywarkę mojemu ojcu za 2 piwka.

No i teraz problem : w nagrywarce jest normalny dysk twardy WD1600 160Gb, taki na ATA. Tylko jak podłączam ten dysk do kompa to komp wcale nie wstaje - monitor się nie załącza, nie wejdę do biosu ani dalej. Próbowałem z różnymi konfiguracjami zworek i nic - za każdym razem nie wstaje i już.

Tak więc może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i mógłby mi coś doradzić jak to ugryźć ? Może jakas zmiana biosu tego dysku czy coś ? Sam nie mam pojęcia. Sam dysk prawdopodobnie jest ok.

No i nie ukrywam że ucieszyłbym się jeżeli dałoby się to odpalić :-)

pozdrawiam!

Edytowane przez TomCat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obawiam się że nie dasz rady go odczytać. dyski twarde w nagrywarkach mają zmodyfikowane biosy i krzaczą wszystko dookoła jeśli podłączysz je do innego sprzętu. pozatym nie ma na nich systemu FAT ani NTFS tylko wymysł producenta nagrywarki.... możesz spróbować flashowania biosu, ale przez usb tego nie zrobisz a dysk nie wstanie Ci na ATA gdyż kontroler ATA nie widzi go jako dysku twardego tylko jakiś nieznany krzak (dlatego sie wiesza). szach mat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź !

czyli rozumiem że przez usb nie dam rady zflashować biosu w tym dysku (nawet jeżeli jakims cudem by mi na nim komp wstał).

Jakieś inne pomysły ? Może przekładka elektroniki z jakiegoś uszkodzonego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi