Skocz do zawartości
n30

Modernizacja Pc-ta [mobo + Gpu]

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać w sygnaturce mój PC1 nie jest już pierwszej młodości ani wydajności.

Planuje w nim zmienić mobo i grafikę.

W tej chwili mój procek potrafi działać na tej płycie na def. v-core przy 2700 MHz stabilnie jak skała (więcej się nie da - koniec płyty). Wydaje mi się że potrafi on coś jeszcze z siebie wykrzesać :D

W przyszłości planuje zmienić też procek na coś na rdzeniu Yorkfield.

Jeśli chodzi o płytę to chciałbym coś na p35 z wysokim fsb.

Grafika

Tu mam dylemat pomiędzy 8800GT a GTS.

Niby GTS wydajniejszy, ale o 200 zł droższy.

Jak na razie przychylam się do GTS 512 MB.

Jeśli chodzi o kasę to miałbym na obydwie opcje.

Co o tym sadźcie?

Ma ktoś może jakaś inną koncepcję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pokrecania jest dużo dobrych płyt na p35 chociażby foxconn p35a-s albo MSI P35 NEO-F trochę z droższej półki to np Asus P5K PRO albo nieco lepszy ASUS P5K-E wifi

Co do grafiki ja jak bym miał chyba pieniądze na GTS tp własnie tą karte bym kupował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki ja jak bym miał chyba pieniądze na GTS tp własnie tą karte bym kupował

Wiem ze droższa lepsza, ale czy opłaca się dokładać?

Jeśli chodzi o płyty które wymieniliście to trzymają one w miarę wysoki poziom, czy mogę trafić na jakąś padakę z tragicznym oc?

Widzę ASUSik P5K PRO , ma chłodzenie na całej sekcji zasilania - już mi się podoba :)

Edytowane przez DawidNeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze sie troszke nie pospieszyłeś,w Vobisie była promocja na 88GT z Gigabajta.

Jesli masz kaske to weź 8800 GTS :)

Co do mobo możesz wziąć wyżej wymienionego ASUSa P5K PRO lub MSI P35 NEO2-FR..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do płyty to postawiłbym na ASUS P5K PRO (369) lub DFI LanParty DK (419). Co do graf to chyba obecnie najlepszym rozwiązaniem bedzie GALAXY 8800GT CoolerMaster - tania i dobra.

Jak wyglada porownanie do tych dwoch plyty tej: DFI Infinity Blood Iron P35-T2RL, cena w esc taka sama jak wyzej wymienionego Asusa, 369zl, ewentualnie czy warto dolozyc do LanParty DK ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI DK w sotounku do BI ma chłodzenie seksji zasilania.Powiem tak mam tą DK w wersji T2 bez RS i też E4300.Kupowałem ją za 414 w Komputroniku i nie żałuje pieniędzy.Na początku miałem problem ponieważ moja nagrywarka nie lubiła się z dyskiem na kablu ATA i musiałem jedno urządzenie kupić na SATA (kupiłem nagrywarke).Konflikt ten owocował tym że dysk twardy pracował z prędkością PIO a nie UDMA5.Więc jeśli masz dysk albo nagrywarke na SATA to nie masz co się martwić.A więc tak na razie z braku chłodzenia procek lata na 2,4 bez podnoszenia napięcia pamięci na 800 (OCZ platinum rev2 800 mhz tim. 5 5 5 15).Stabilnie wszystko chodzi.A płyta spokojnie potrafi i 500 FSB zrobić.Ogólnie moim zdaniem dobry layout płyty oraz wygląd (ta czerń i pomarańcz).Jeśli masz kase to uważam że warto dołożyć te parę zotych.Z innych płyt to ASUS p5k Pro tylko to złącze ale oprócz tego ludzie sobie ją bardzo chwalą.Uważaj na Foxconna bo czytając na paru forach czasami ta płyta nie lubi naszych procków przy podkręcaniu i trzeba jej podnieść Volty na NB żeby go polubiła.

Edytowane przez gomez1982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi