Skocz do zawartości
mikan10

Kupno Maty Wygłuszającej, Do Zastosowan Komputerowych?

Rekomendowane odpowiedzi

Stoje przed zakupem maty wygłuszającej lub czegoś tego typu.

Wziałem sie za całkowite wyciszenie komputera, moja obudowa jest dosc duza BigTower

Dołączona grafika

(na środek prosze nei patrzec juz prawie nic nieaktualna a obudowa bedzie zamknieta)

Nie wiem czy kupowac mate do zastosowań typowo komputerowych, najtansza jaką znalazłem to:

SPIRE SOUNDPAD 01

http://silent-pc.pl/p2700-cat-142-SPIRE_SOUNDPAD_01

i musiałbym kupić takie dwie bo jedna na pokaźnego biga nie starczy.

Rozmyślam powaznie nad zakupem czegos do zastosowac w pomieszczeniach akustycznych/głosniakach/samochodach ceny sa małe.

Nastepny pozytyw to ze moge odebrac u siebie w mieście (koszta wysyłki nie beda wliczne i wyjdzie dodatkowo taniej):

http://www.allegro.pl/item309663140_pianka...na_okazja_.html

Samoprzylepna ale tylko 1x1m wiec jedna nie starczy a dwie to koszt 50zł codatkowo sa bez wypustków i dosc cienkie nie wiem czy te wypustki daja duzo w porównaniu do gładkich ? ;/

Druga opcja:

http://www.allegro.pl/item310467760_pianka...10_okazja_.html

2x1,2m powinno starczyc ale wtedy zabawa z przyklejaniem jej dwustronna tasmą - czy bedzie gorszy efekt od samoprzylepnej? wydaje mi sie ze jak na rónice 22zł w cenie to chyba nie.

Trzecia opcja ale to juz musze doliczyc wysyłke bo nie moje miasto, to kupić mate z tymi wypsutkami nie głatka jak dwie poprzednie:

http://www.allegro.pl/item305157215_pianka...mata_2_4m2.html

wyjdzie 51zl z wysyłka, 2 x 1,2m no i tu tez zabawa z przyklejaniem dwustronna tasmą

I ostatnia która wygląda najlepiej i z której chyba skorzystam:

http://www.allegro.pl/item309069130_pianka...a_50x60_cm.html

50x60cm za 6zł - 4 takie powinny starczyc przykleje na tasme dwustronną, wysyłka 6,50zł.

Co sądzicie czy te do zastosowan niekomputerowych beda spełniały moje oczekiwania? jesli tak to która opcje wybrac?

Co byście doradzili?

Edytowane przez mikan10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chcesz podniesc temp w budzie i zyskac prawie nic na wygluszeniu to wybrales idealne przyklady - co bys nie wybral z tego co zaproponowales to efekt bedzie ten sam, czyli cieplo i nadal glosno. bardzo podoba mi sie zareklamowanie tych 'gabkopodonych' wyrobow do wygluszania samochodow - nie jeden maniak car audio by sie usmial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli chcesz podniesc temp w budzie i zyskac prawie nic na wygluszeniu to wybrales idealne przyklady - co bys nie wybral z tego co zaproponowales to efekt bedzie ten sam, czyli cieplo i nadal glosno. bardzo podoba mi sie zareklamowanie tych 'gabkopodonych' wyrobow do wygluszania samochodow - nie jeden maniak car audio by sie usmial.

A co innego bys polecił (tzn jakie maty)? czy wygłuszanie matami to tylko mit ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli maty maja cos dac, musisz wykleic dokladnie cala obudowe, zamknac droge ucieczki halasowi ale takze obiegowi powietrza. W efekcie bedzie troche ciszej i niestety cieplej.

Dobra mata, np. BeQuiet Noise Absorber dotatkowo wzmocni, dociazy i usztywni cala obudowe. Jednak maty, jako kolejny punkt wyciszania komputera zastosowalabym na samym koncu, gdy w srodku jest juz naprawde cicho.

Obecnie w moim HR PC nie mam zastasowanych mat a jest cichutko.

Edytowane przez Slow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem dokładnie tą:

Link do allegro

Taki kawałek spokojnie wystarczył do oklejenia chiefteca BA (oczywiście jak odpowiednio go zagospodarujesz), razem z taśmą 2-stronna i przesyłką wyszło koło 40pln

Co do temperatur wewnątrz, jakoś nie zaobserwowałem większych zmian, obudowa ma dość dobry przelot mimo tego (5x92mm + 2x120mm, oczywiście z filtrami przeciwkurzowymi, dość grubymi, jednak nie tak jak mata, jakiś tam dostęp powietrza w końcu by sie przydał)

Natomiast co do jej cudownych właściwości tłumiących troszkę bym sie zastanowił, można zaobserwować jakieś minimalne różnice, ale cudu nie ma sie co spodziewać, lepiej zainwestować w dobre wentylatorki niż takie ustrojstwo, choć 40pln + sporo zabawy to nie taki znowu straszny koszt.

Z drugiej strony kolor idealnie pasuje do koloru mojego szefa, do tego buda delikatnie sie usztywniła, głównie łączenia stelaża na którym sie trzyma, dodatkowo podłożyłem docięte kawałki pod wszystkie brzęczące w niej elementy i powiedzmy że przyniosło to dość przyzwoity efekt.

W każdym bądź razie maty, przynajmniej tego typu, nie pomogą wyciszyć szumu wentylatorków (chyba że je nimi owiniesz :D ) natomiast przy odpowiednim docięciu i rozmieszczeniu mogą nieco zmniejszyć drgania i brzęczenia samej obudowy - akurat mój Chieftec BA miał wcześniej niemiłą tendencję do wpadania w kosmiczne drgania, które zagłuszały wszystkie inne wydobywające się z niego hałasy.

Kolejny plus użycia maty to zamaskowanie pod nią części okablowania.

Jak znajdę chwile na zrobienie porządku w kablach to postaram się wrzucić jakieś fotki (na razie wstyd trochę :oops: )

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam płaską gąbkę zbliżoną do tej z odbiorem na miejscu,, kupiłem z jednym ze sklepów z audio

jeśli masz już cicho to do łapania dźwięku się nadaje,, nie jest to izolator i ze względu na małą grubość nie nada się do wyciszania wysokoobrotowych wentyli,, szmery łapie rewelacyjnie

u mnie jest możliwość jej przetestowania - na boku budy jest na wcisk i mogę ją demontować,, daje dużo,, co do temp- nie wiem nie sprawdzałem ale kubatura nie cierpi specjalnie więc..

nie pozbędziesz się nią wibracji ale - imho lepiej od dociążania budy po prostu zaizolować wszystko ;)

jak już ktoś pisał trzeba zatykać wyloty/doloty ;] albo organizowac je w formie pułapek dla dźwięku

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jedyne dziury to z tyłu na 120mm i przód na dole drzwiczek,, efekty - warto,, z tym że u mnie 2x120mm @ <400rpm idle i fander przy dysku @600, zasilator 2x80 ale one sie nie kręcą,, i tak jest najgłośniejszy, grafika pasywnie

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli juz mowimy o gabkach ktorych ksztalt ma miec wyrazny wplyw na tlumienie (a nie tylko sama grubosc plaskiej czesci) to takie sa fajne:

Dołączona grafika

Stosuje sie to juz profesjonalnie np w studiach. Te tanie gabki o falistej fakturze to raczej do pakowania paczek sie nadaja :) z tym ze mozna je sprzedawac jako kosmiczna technologie tlumienia dzwieku.

Maty z tymi ostroslupami nie sa zbyt wygodne do zastosowania w kompie, bo sa stosunkowo grube (jezeli liczyc wysokosc wypustek) i ciezko to poupychac w obudowie. Widzialem pare ciekawych rozwiazan w galerii spcr z uzyciem tych mat.

Ogolnie popre poprzednikow i jezeli stosowac maty to cienkie i twarde, a gruby ocieplenie z gabek na sam koniec jezeli sie dobrze sprawe przemysli. Ja przy malej przebudowie configa chyba pozbede sie moich gabek, i zostawie same maty ze wzgledu na znikomy efekt w postaci wyciszenia, a znaczny wzrost temperatury w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi