Quintrix Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) Witam Na mojej płycie Abit KN9 dwie kości po 1GB GoodRAM PRO 900 zaczęły powodować błędy. Wydaję mi się, że źle pracowały już od samego początku ale jakoś nie miałem okazji tego sprawdzić. Błędy wyskakują już w biosie podczas testu pamięci. Nie wiem dlaczego ale płyta standardowo ustawia napięcie 1.8, mimo to, że na pamięciach jest napisane 2.0-2.15V Ustawiałem napięcie na 2.2V i timingi 5-5-5-18 2T, błędy są na obu kościach. Jak myślicie co może być tego powodem, dodam, że sprawdziłem je na innym kompie i sytuacja jest taka sama :mur: Chyba konieczne będzie oddanie ich na gwarancję. Edytowane 11 Lutego 2008 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 chyba niestety padły. Płyta daje 1.8v bo takie mają zapisane wartości napięcia. Swoją drogą 2.2v na 900mhz to niepotrzebnie dawałeś. Na takim napięciu to one do 1200mhz dolatują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 I to już po 7 sekundach . Pamięci do serwisu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) Na samym początku przy napięciu 1.8 nawet systemu nie mogłem zainstalować, dopiero na 2.2v jakoś wszystko chodziło do teraz :sad: Orientuję się ktoś ile trwa wymiana tych kostek w serwisie Wilk elektronik? Jeżeli około 2 tygodni to będę musiał kupić nowe pamięci, a tamte jak wrócą z serwisu wymienione to pewnie je sprzedam. Edytowane 11 Lutego 2008 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 A na jakim napięciu jechałeś na codzień ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Na codzień wszystko chodziło na default, a pamięci ustawiłem 2.1V. Jakie pamięci 2x1GB polecacie do tego konifgu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Patrioty 800 LLK CL4 ? Ja bym jednak czekał aż te wymienią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) A wiesz może ile to może potrwać?? Już wiem, 7 dni roboczych od daty przyjęcia do serwisu Edytowane 11 Lutego 2008 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Może pożycz od kogoś jakieś na ten czas. Bo naprawdę szkoda pamięci. Sam bym od Ciebie teraz kupił ,ale już zamówiłem Muszki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 u mnie na 2.25 działają od sierpnia, 24/7 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Mam jeszcze pytanie, czy takie cacko będzie chodzić na mojej konfiguracji? http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,25789/ Chcę sobie to kupić jako kość rezerwową B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Mam jeszcze pytanie, czy takie cacko będzie chodzić na mojej konfiguracji? http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/DDR2...pelny,id,25789/ Chcę sobie to kupić jako kość rezerwową B-) bedzie chodzic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 Tylko wiedz ,że tych pamięci ostatnio jest mało po sklepach i może być taka sytuacja ,że Ci będą chcieli wcisnąć inne. Także jakby co to napisz jakie ,albo weź kasę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eciepecie Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 u mnie na 2.25 działają od sierpnia, 24/7 ;)moje na codzien chodziły na 2.5v do póki ich 2.9v nie zabiło :-P chyba masz jakieś z wadliwej serii <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Pamięci wróciły już z serwisu, zostały wymienione na nowe. Odpalam kompa, w biosie test przeszedł pomyślnie, odpalam orthosa i po 48s zwis :mur: Wyłączyłem kompa, odłączyłem macierz RAID0, włączyłem tylko z dyskiem WD80gb, odpaliłem orthosa i po 5 minutach błąd :angry: Już nie wiem co mam o tym myśleć, może coś źle ustawiam w biosie albo po prostu moja KN9 gryzie się z tymi Goodram'ami PRO 900 :? Kości przekładałem do innych slotów, w biosie ustawiłem 195ns i nic nie pomogło :( Dodam, że na kości Goodram 512 667 wszystko chodziło ok :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Pokaż alphy z MemSet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quintrix Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 (edytowane) Może spróbować z podniesionym napięciem do 2.1V? EDIT: Zwiększyłem napięcie do 2.05V i jak na razie orthos nie wywalił błędem przez 50min. Edytowane 25 Lutego 2008 przez Quintrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 oj widzicie - pospieszyłem się z opinią o goodramach 2 dni temu padły [; działały od sierpnia nonstop 24/7@2.25V przewiew w budzie i nagle blue screeny, potem nawet komp nie postował... musiałem kupić "lewe" geile ultra 800, które nawet 900 nie chcą robić, niezależnie od napięcia,za to na 600 przy cl3 i def v śmigają :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...