kaneda Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Cześć, Od dłuższego czasu mam problem z linią 12 V, otóż rzeczywiste napięcie na tej linii wynosi u mnie około 9,5V, wiem, że przy takim napięciu komputer nie mógłby się podnieść, ale mój jakoś się podniósł, a napięcie sprawdzałem miernikami i właśnie tyle wyszło. Niskie napięcie wywołane jest przez starą instalację elektryczna. Zasilacz Chieftec był sprawdzany i wszystko jest z nim w porządku. Od czasu do czasu mam problemy z grami.. – komputer się wiesza. Dziś przyszedł do mnie wiatraczek AC 8025 który działa przy 12V no i u mnie nie działa.... podłączyłem go do molexa.. i nic przypiąłem do płytki głównej... nic. Wiatraczek ma funkcję PWM czyli regulacji obrotów (o ile się nie mylę). Rozumiem ze przy mniejszych obrotach potrzebuje mniejszej mocy.. czy istnieje szansa ze wiatraczek zacznie kręcić gdy zmniejszę ilość obrotów i jak to zrobić?? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 (edytowane) 1.To niemożliwe, żeby zasilacz dawał 9.5V z powodu zbyt niskiego napięcia w sieci, ponieważ istnieje coś takiego jak UVLO/UVP (zabezpieczenie "podnapięciowe" - przed zbyt niskim napięciem) - zasilacz się wyłączy. 2.Niemożliwe, żeby komputer wystartował przy takim napięciu - nie dlatego że jest zbyt niskie, tylko dlatego, że zasilacz nie wystawi sygnału PowerOK 3. KAŻDY wiatrak wystartuje przy 9.5V Wniosek: masz skopany miernik, albo zasilacz. Z wiatrkiem, to nie wiem co odwaliłeś, może też jest uszkodzony :lol: Edit: Prawdopodobnie wiatrak jest "true" 4-pin pwm - nie pójdzie bez sygnału PWM, lub zwarcia tegoż pinu do GND Edytowane 11 Lutego 2008 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaneda Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Może ktoś inny ma jakiś pomysł?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabliq Opublikowano 11 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2008 Możesz podłączyć kompa przez UPS, ale nie sadze żeby takie niski napięcie było przez stara instalacje elektryczna. Sprawdz napięcia na innych liniach i zmien baterie w mierniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...