Skocz do zawartości
januszn64

Radeon 9200 Vs. Gigabyte Geforce 6200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie mój znajomy posiada tego typu kartę graficzną

post-154911-1202756210_thumb.jpg

Jest to radeon 9200 128MB

Myśli nad zmianą karty na Gigabyte GeForce 6200 256MB 64bit AGP

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GIGA+GF+6200+256+AGP

Jego sprzęt to AMD Athlon 2600+ 1,92Mhz, 768MB DDRAM, Chieftec 350W.

Jak myślicie, czy taka zmiana poprawiłaby wydajnośc w aplikacjach i grach??? Czy była by ona rozsądna???

Mile widziane będą podpowiedzi podobnych w tej cenie kart, możliwe że lepszych

Z góry dziękuje

Edytowane przez januszn64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co tak uparłeś się na nowa karte? Za cene używanej masz kilku krotnie bardziej wydajną karte. To nie jest telefon, który ciagle trzymasz w ręce i ogladasz z każdej strony. Karte wsadzasz raz do budy i ma tam siedzieć , aż do zmiany na lepsza czy zmiany chlodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłbym wdzięczny jakbyście podawali przykłady kart "nowych" fabrycznie, ponieważ nie mam zaufania do rzeczy używanych

NIE OPŁACA SIĘ KUPOWAĆ NOWYCH KART POD AGP...

Najlepszy wybor to GeForsy 6600GT/6800/7300.... Zawsze mozesz wynegocjowac ze sprzedawca jakas tam gware rozruchowa ;)

Ale nawet z tymi kartami to jakiegoś szału to bym się nie spodziewał w grach wymienionych przez ciebie...

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE OPŁACA SIĘ KUPOWAĆ NOWYCH KART POD AGP...

Najlepszy wybor to GeForsy 6600GT/6800/7300.... Zawsze mozesz wynegocjowac ze sprzedawca jakas tam gware rozruchowa ;)

Ale nawet z tymi kartami to jakiegoś szału to bym się nie spodziewał w grach wymienionych przez ciebie...

Mój znajomy nie spodziewa się "szału" :? On tylko chce, żeby ruszyły. Załączając ostatnio COD4 wyswietlił się mu taki błąd:

----- Initializing Renderer ----

----- Client Initialization Complete -----

Attempting 44 kHz 16 bit [Windows default] sound

----- R_Init -----

Getting Direct3D 9 interface...

Pixel shader version is 1.4

Vertex shader version is 1.1

Video card or driver doesn't support separate alpha blend, glow will be disabled.

Error during initialization:

Video card or driver doesn't support separate alpha blend, glow will be disabled.

Raczej karta za słaba i sterowniki (według mnie)

Edytowane przez januszn64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba lepiej zobaczyc taki komunikat niz zobaczyc i zaplakac jak te gry beda wygladaly na kartach, ktore w podanym przedziale cenowym da sie kupic. Procesor i reszta bebechow tez napewno w komfortowym dzialaniu nowych gier (czyt. plynnosc, niekoniecznie wyglad) pomagac nie beda. 6800gt, jakby to sie udalo upolowac to jeszcze daloby cos pograc. Ponizej tego to imho strata kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój znajomy nie spodziewa się "szału" :? On tylko chce, żeby ruszyły. Załączając ostatnio COD4 wyswietlił się mu taki błąd:

----- Initializing Renderer ----

----- Client Initialization Complete -----

Attempting 44 kHz 16 bit [Windows default] sound

----- R_Init -----

Getting Direct3D 9 interface...

Pixel shader version is 1.4

Vertex shader version is 1.1

Error during initialization:

Raczej karta za słaba i sterowniki (według mnie)

U mnie na 6800XT @ GT (odblokowane potoki i podkręcona) też wyskakiwał ten komunikat, więc coś z COD4 chyba jest nie halo :/, a co ciekawe na nowym kompie już nie wyskakuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komunikat dotyczy tego ze karta graficzna nie obsluguje ps 2.0 (albo 3.0 niewiem jaki dokladnie ma cod4), ponad to 768mb ram to rownież maławo do tej gry (1gb to minimum).

Co do gf 6800gt to czy ten athlon wykorzysta w 100% ta karte??? Mialem kiedys semprona barton 3000+ a wiec lepszego od tego athlona i gf 6800le@12p6v nie byl wstanie rozwinac skrzydeł.... Dopiero po przesiadce na 939 na a64 karta zostala wykorzystana w pelni :D Gierki mozna bylo ustawic duzo wyzej niz na starym bartonie...

Mi się wydaje, ze rozsądniej bedzie sprzedac to co ma+ dołozyc to co ma na karte i kupić NOWE czesci na am2.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem wlasnie pisac o sprzedazy ale po analizie allegro wcale to rewelacyjnie nie wyglada. Procka moze i pchnie za 150zl max, karte to chyba do muzeum sprzedac bedzie korzystniej, za ram tez cudownej ceny nie uzyska, cala nadzieja, ze plyta glowna jest jakis wypas i trzyma cene. Jesli nie to pod AM2 nic nie zlozy. Jakby co to mam na sprzedaz plyte pod s.754 ECS na nForce 4 z pci express i semprona 2800+ (na tej plycie puscilem go na 2,3GHz). Plyta uzywana 2 miesiace, na 2 letniej gwarancji od lipca 2007. bardzo fajna plyta mimo ze to ecs. Razem z procem (wentyl tez jest) puszczam za 150zl. Gosc moglby choc ram zostawic w takim wypadku:). Pod pci express predzej dobra karte dostanie. A tak w ogole to za 120-130zl kumpel ma radeona 1650pro to moznaby zrobic transakcje wiazana:) Radek ma rok czasu wiec pewnie tez na gwarancji jest. Jakby co pisac priva:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi