Skocz do zawartości
Gość Olka1991

Mass Effect 1 / 2 / 3 / Andromeda - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Uuu ale mnie giera wczoraj wsysła przed kompa na długo :)

Mam pytanie odnośnie ładowni normandii, osiągnął ktoś limit miejsca na surowce? Ile tego można zebrać? Bo paski wypełniają się przy ok 30000 a dalej można zbierać surowce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemka, mam pytanie. Czemu instalka Mass Effect angielskiego ma 14GB, a polskiego 11GB?

Czy w dwójce się wczytuje jakos postać/savy z jedynki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli warto się cofnąć savem i nabić lvl na pobocznych questach i explorować planety różne? Skończyłam grę mając raptem 38lvl. Chyba mało, jak u was?

Czemu instalka Mass Effect angielskiego ma 14GB, a polskiego 11GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam taki mały problem. Od kilku dni gram w ME1. Mój sprzęt to laptop Asus G1s [C2D 2,2GHz, GF8600GT 256MB, 2GB RAM]. Teoretycznie spełnia on minimalną a nawet po części zalecaną specyfikację sprzętową. Mimo wszystko gra na ustawieniach jakichkolwiek niż minimalne jest bardzo nieprzyjemna. Ostatnio przesiadłem się na Windowsa 7 a Asus nie wspiera już tego modelu jeżeli chodzi o stery do W7 w związku z czym wszystko co jest zainstalowane na nim jest raczej kombinowane. Czy ktoś może ma takiego laptopa i może mi powiedzieć jak z płynnością gry na Viście na tym sprzęcie przy oryginalnych sterownikach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli warto się cofnąć savem i nabić lvl na pobocznych questach i explorować planety różne? Skończyłam grę mając raptem 38lvl. Chyba mało, jak u was?

Jak dla mnie to questy poboczne tylko zamulają grę i odwracają uwagę od fabuły, ale jeśli masz dużo czasu na granie to zaliczaj wszystkie dostępne questy jakie się da.

Ja wykonuję te poboczne tylko jeśli są mi one po drodze z wykonaniem wątku głównego, a to całe sondowanie planet, zbieranie minerałów zostawiam. Nie mam zwyczajnie tyle wolnego czasu na granie, ile bym chciał.

A jeśli chodzi o poziom postaci po zakonczeniu gry, to też nie co się tym przejmować, gdyż trudność walk dostosowuje się do poziomu gracza.

Ważne żeby czerpać radość z grania, bez względu ile ma się na to czasu i ja się tego trzymam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie

Mam taki mały problem. Od kilku dni gram w ME1. Mój sprzęt to laptop Asus G1s [C2D 2,2GHz, GF8600GT 256MB, 2GB RAM]. Teoretycznie spełnia on minimalną a nawet po części zalecaną specyfikację sprzętową. Mimo wszystko gra na ustawieniach jakichkolwiek niż minimalne jest bardzo nieprzyjemna. Ostatnio przesiadłem się na Windowsa 7 a Asus nie wspiera już tego modelu jeżeli chodzi o stery do W7 w związku z czym wszystko co jest zainstalowane na nim jest raczej kombinowane. Czy ktoś może ma takiego laptopa i może mi powiedzieć jak z płynnością gry na Viście na tym sprzęcie przy oryginalnych sterownikach?

Nie posiadam takiego laptopa ale na moim starym PC (chyba trochę lepszym) ME1 ledwo zipiało, i to na XP. Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja już ukonczyłam jedynkę, tylko się zastanawiam czy cofnąć się z savem i nabić wyższy lvl postaci ukanczając poboczne questy, zanim wczytam postać do ME2.

Przy instalacji ME2 mam taki error:

Zarówno na angielskiej jak i polskiej edycji gry:

Tutaj coś piszą o tym problemie:

http://social.bioware.com/forum/Mass-Effec...r-785085-1.html

Ale słabo znam angielski. :((

post-177196-1265499717_thumb.jpg

Edytowane przez Pupu2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz się cofać by nabić xp. Ja zaimportowałem postać, którą dwa razy przeszedłem fabułę w jedynce.

Też się męczę narazie na słabym lapku, ale na 1024x600 da się grać na domyślnych ustawieniach. Zresztą koncentruję się na grze bardziej niż na wydajności ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo. 1024x600 detale na low (oprócz blooma i grainingu) i wciąż wygląda ładnie a śmiga jak głupie. Tylko że hd4570 ddr3 jest szybsze od m8600gt.

Gra jest genialna i nie mam pojęcia czemu wcześniej nie zwróciłem na nią w ogóle uwagi, a jedynkę całkiem olałem ciepłym moczem. Wgniotło mnie w fotel poprostu. Siadłem zagrać na chwilkę i nawet nie wiem kiedy czwarta rano się zrobiła. Bardzo miłe zaskoczenie!

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna z lepszych gier jakie wyszły, jednak posiada kilka błędów, na które nie zwraca się zbytnio uwagi dzięki świetnej fabule. Mam nadzieje ze w ME3 poprawia te dziwne zachowania postaci wraz z ich znikaniem i pojawianiem się zaraz znowu. Tak samo w polskiej wersji spotkałem się już z fragmentem tekstu do którego nie ma nagranego dubbingu :P (postać stoi jak kolek).

A tak na boku, tez macie czasem napisy na tle czarnego koloru? (nie chodzi tu o tlo otoczenia, tylko ze tekst jest wyrozniony czarnym kolorem).

EDIT: Zapomnialbym. Uproszczenia w sprzecie jak i skanowanie planet sa moim zdaniem o wiele lepszym rozwiazaniem niz te z jedynki.

Edytowane przez Quave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też zwróciłem uwagę na to czarne tło w niektórych partiach tekstu. To chyba miało przeciwdziałać zlewaniu się liter z tłem w niektórych momentach, chociaż czasami wydaje się "chybione".

Znowu miałem "wspominki" z jedynki. Takie epizodziki z drugoplanowymi postaciami, gdy można poznać konsekwencje poprzednich decyzji, wzmacniają poczucie kontynuacji historii. Po prostu banan na twarzy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walka finałowa jest świetna... teraz tylko czekać na ME3 albo jakieś większe DLC...

A tak poza tematem :trochę mnie to rozśmieszyło ;) wiem, wiem można grać jako woman, ale...

Dołączona grafika

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 błąd już na wstępie znalazłam.

Poświęciłam w jednej z misji w 1 części gry, Kaidana, a nie Ashley, a w ME2 pytają się mnie o śmierć Ashley. :D

Mam pytanie.. czy w ME2 pociski będę się kończyć, czy jednak będą bronie działające tak jak w ME1?

Jak włączyć AntiAliasing w tej grze na karcie HD4770?

Edytowane przez Pupu2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podziękuję. Na pewno mogło być gorzej ale mnie to razi. Joker to jakaś tragedia, dla mnie to już musi być Seth Green. ;) Shepard mówi z irytującą emfazą.

Wiadomo jednym odpowiada dubbing innym nie, ale jak słyszałem w Hyper tv Sonia Bohosiewicz opowiadała jak wykonywali podkład polskiej wersji językowej to aktorzy mieli na słuchawkach tylko dźwięk orginalny, nie widzieli obrazu, nie mogli pograć, nie wiedzieli nic o rzeczywistości ME2. Nie wiem czy jest to standard, ale wydaje się, że bez obrazu ciężko zrobić dobry dubbing i może stąd inny odbiór gotowego produktu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości powiem, że odpaliłem sobie ME1 i różnica w grafice jest bardzo duża na korzyść ME2 oczywiście ;) Więc jak ktoś pisze, że podobna do ME1 to nie wie co mówi i zapewne grał dawno w ME1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie.. czy w ME2 pociski będę się kończyć, czy jednak będą bronie działające tak jak w ME1?

Tak, mamy system magazynków. Jednak nie martw się - z martwych przeciwników zbieramy sobie "magazynki" ;]

Jak włączyć AntiAliasing w tej grze na karcie HD4770?

Napisałemt o już wcześniej, chociaż nie wiem czy u wszystkich zadziała.

Idziesz do ATI Catalyst Control Center, wchodzisz w zakładkę "3D" i wchodzisz w Anty-Aliasing

Wybierasz "Filter" jako BOX, wybierasz wartość i! to jeszcze nie koniec! Wyłącz Adaptive-Anty-Aliasing! I zastosuj. Powinno już działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, spróbuję, mam z kolei inny problem.

klawiszem Q sie rozkazuje jednostkom aby poszli w jakies miejsce

mam 2 kompanow, a tylko jeden z nich idzie gdzie mu każe ;/

Da się włączyć autoprzyklejanie do ścian jak było w ME1, czy ciągle muszę wciskać odpowiedzialny za kucanie/przyklejanie klawisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dupna ta klawiszologia wszystkiego od nowa trzeba sie uczyc, to z ME1 było złe? ;/ Interface też nowy całkiem. ;/

Dali ciała z tymi magazynkami i kucaniem/przyklejaniem.

Konieczność istnienia magazynków to krok technologiczny w tył.

Nie działa u mnie AA opisaną metodą. :( Nie ma innej? Taka dobra gra, a nie ma AntiAliasingu.

Co to ja chciałam...a, gdzie jest mapka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskam M i nie wyskakuje zadne okno z planami pomieszczenia. Tylko pojawia się kompas, ale kompas to nie mapa.

Działa komuś to AA w tej grze? Czytałam, że Sandbox (a więc silnik, na któmy opartych jest wieeleee obencych gie,r m.in Mass effecty), nie ma wsparcia dla AA. :| niewiarygodne

Mam nowsze drivery 10.1, jest jakis hotfix,a le dla crossfire:

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages...-Crossfire.aspx

Edytowane przez Pussik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elo Orgiusz, dobra, mam AA.

Pomimo, że nie mam Crossfire, to patch pomógł!

Wskazówki ArreatPL również pomogły.

ME vs ME2:

Dołączona grafika

Edytowane przez Pupu2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi