Skocz do zawartości
Gość Olka1991

Mass Effect 1 / 2 / 3 / Andromeda - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

No nie da sie ukryc , ze czlonkowie druzyny zostali zredukowani do dostarczania po 1 quescie a i to nie wszyscy :) Swoja droga nigdy w Kotorze nie udalo mi sie zagadac tak by zrobic to co w spoilerze. Chyba musze zrobic nowe podejscie :D

W ME ciekawa osobowosc w zasadzie mial tylko Vrex, ten pseudo spectre i Tali. Reszta jest w sumie mocno jednowymiarowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

No nie da sie ukryc , ze czlonkowie druzyny zostali zredukowani do dostarczania po 1 quescie a i to nie wszyscy :) Swoja droga nigdy w Kotorze nie udalo mi sie zagadac tak by zrobic to co w spoilerze. Chyba musze zrobic nowe podejscie :D

W ME ciekawa osobowosc w zasadzie mial tylko Vrex, ten pseudo spectre i Tali. Reszta jest w sumie mocno jednowymiarowa.

Z tego co gdzies widzialem to Tali ponoc bedzie odgrywac kluczowa role w ME2 , a piszac o tych ciekawych NPCach wlasnie pisalem o Vrexie (Krogan cos tam) i tym pseudo Spectre.

BTW spoilera z Kotora - aby z nich "zrobic" nie mozesz tylko z nimi rozmawiac :D bo to nic nie daje , trzeba jeszcze w odpowiednich miejscach "odpalac" ewenty :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak samo, Wrex bardzo wybija sie przed reszte. Ale pozostala dwojka to wlasnie IMO najslabsze postaci. Moj sklad to prawie zawsze byl Wrex i do kompletu albo Ashley albo Liara z naciskiem na ta pierwsza (chociaz romans byl z druga ;) ). Co i tak nie zmienia faktu, ze patrzac ogolnie na druzyne jako caloksztalt to jednak taki sklad zawodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po roku leżakowania na półce znalazłem w końcu czas by sięgnąć po tą pozycję, najlepszy RPG ostatnich czasów. Akurat - totalne rozczarowanie :/

KOTOR 1/2 był 3x bardziej grywalny i przemyślany.

Doszedłem do Cytadeli i odechciewa mi się grać. Hektar mapy, a nic ciekawego się nie dzieje. Dwa drętwe subquesty na początek i dziesiątki biernych, mijanych postaci. Jak w szpitalu. Sklep to kolejna porażka, cóż za wypieszczone grafiki naszych gratów możemy podziwiać. Pudełka. LOL

Mimika i gesty głównego bohatera też niczym nie zachwycają. Jakbym robotem grał, więcej emocji widać u ziemniaka na patelni. Ale to żołnierz, musi być twardy :/

Najgorsza i obrzydzająca granie do reszty jest walka oraz AI chłopków. Jak chcę pograć w strzelaninę fpp/tpp, to nie sięgam w rpg. Debilizm pomagierów niszczy jakikolwiek sens planowania walki. Gubią się na pierwszym kamieniu/zakręcie - kolesia który pisał skrypty AI powinni wywalić na zbity pysk z roboty. Minęło tyle czasu od premiery i nikt nie raczył tego poprawić? Kpiny.

Nie będę oceniał fabuły, bo liznąłem tylko początek gry - znając Bioware pewnie się rozkręca w miarę grania.

Chyba dam sobie spokój dwa-trzy dni i podejdę jeszcze raz do tego tytułu, na chwilę obecną nijak nie mogę znaleźć nic co by mnie do niej przyciągnęło.

Pewnie za dużo wymagam, ale nie wiem co widzieli wszyscy recenzenci dając grze tak wysokie noty, a pomijając tak kardynalne babole. Może gdzieś w instrukcji dopisane jest małym druczkiem żeby przez pierwsze dwie godziny gry przymknąć oko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Aquarium, nie licz na zbyt wiele... gra jest krótka.

Niedawno skończyłem Mass Effect to też się wypowiem. Ta gra jest bardzo nierówna.

Na plus:

- grafika - bardzo dobra

- udźwiękowienie - bardzo dobre. Nastrojowa muzyka.

- fabuła - dobra, tylko że skromna.

- klimat! Klimat jest świetny, rasowe s-f, oryginalny świat, rasy, technologie. Pod tym względem miodzio. Można polecieć do Układu Słonecznego i sobie wylądować na Księżycu. :) (ba nawet jest tam misja).

Na minus:

Wszystko to jest niewykorzystane...

Gra jest króciutka, a sztucznie przedłużające czas gry jeżdżenie łazikiem w kółko i zbieranie minerałów nudzi.

Poboczne questy to zawsze jedno i to samo - poleć, wbij się do bazy piratów (3 pomieszczenia na krzyż, na dodatek zawsze takie same), zabij i koniec.

Ponadto na minus system walki - nie jest zły ale jest prosty, gra jest za łatwa, a sprzęt który zbieramy to po prostu kolejne wersje pukawek. Jest w piz** tego a niczym się nie różnią, tylko coraz to lepsze staty. Na dodatek gdzie się nie poleci to coraz lepsze rzeczy znajdujemy - zależnie od levelu. Lipa. Trochę ratują upgrade'y typu różne rodzaje amunicji.

Marzy mi się Mass Effect 2 w stylu właśnie KOTORów - długi, rozbudowany, ciekawy, interesujące postacie z historią.

Wydawało by się, że skoro mają już silnik i świat, mogliby się na tym skupić.

Marzy mi się, ale nie wierzę, że tak będzie, pewnie wydadzą kolejną 'konsolówkę'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.Pewnie za dużo wymagam, ale nie wiem co widzieli wszyscy recenzenci dając grze tak wysokie noty, a pomijając tak kardynalne babole. Może gdzieś w instrukcji dopisane jest małym druczkiem żeby przez pierwsze dwie godziny gry przymknąć oko...

Pewnie za klimat , fabule i to co sie pozniej dzieje , czyli mimo wszystko - gameplay. Dla mnie to jedna z lepszych gierej w jakie ostatnio gralem , a ze to nie Kotor 2 - wiedzialem od samego poczatku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

nie ma tematu wiec zakladam

fani ME z pewnoscia czekaja na kontynuacje ;)

ponizej link do najnowszego filmiku pokazujacego gameplay z 2 czesci oraz fragment wywiadu w tle

jest to interaktywna strona ,nalezy wybrac filmik z opcji

wywiad z gameplay'em

Edytowane przez dragonlore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Zabawne , wlasnie drugi raz ukonczylem ME1 :D

Czekam , jednak mam nadzieje , ze ta "intensywnosc" , o ktorej mowia nie przelozy sie na to , ze ze swietnej (badz co badz) gierki bedacej RPGiem zrobi szooter , bo to oznaczaloby zupelne zniszczenie klimatu jaki ta gra miala , miec moze.

Edit :

-niedawno 3x pod rzad ukonczylem Kotora 2 - sledzisz mnie :lol2:

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 razy przeszedłem ME1.

Naprawdę fajna gierka.

Co jak co, ale naprawdę nie miło by było gdyby poszli bardziej w kierunku shootera...

W oczekiwaniu na ME2 muszę się wziąć znów za któregoś KOTOR'a ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

plotki i przecieki

gram.pl

Mass Effect 2 - przecieki!

Nadzieje fanów tej kosmicznej serii BioWare nie były daremne - do Internetu trafiły już świeże szczegóły dotyczące Mass Effect 2.

Według zapowiedzi, w czerwcowym wydaniu magazynu OXM miały pojawić się szczegóły dotyczące Mass Effect 2. Jak redakcja OXM obiecała, tak uczyniła, a pewna życzliwa dusza wrzuciła te informacje do sieci.

Dołączona grafika

• W Mass Effect 2 ponownie pokierujemy komandorem Shepardem, jednak nie jest pewnym, czy do samego końca gry.
  • Nowa rasa - "Drell"
  • Nowa postać - Thane. Jest on(a) zabójcą i można go dołączyć do drużyny.
  • Nowe planety - Illium (na której zamieszkują Asari; jest to właściwie planeta-miasto), planeta Krogan.
  • Podczas galaktycznych wojaży ekipa Sheparda trafi także na Omegę - "zły odpowiednik" Cytadeli i główny statek korporacji Cerberus.
  • Mako zostanie zastąpiony nowym pojazdem ze zmienionym sterowaniem.
  • Zmieniono także system zarządzania ekwipunkiem.
  • Nudne przejażdżki windą także przeszły gruntowny remont. Teraz podczas wczytywania graczowi będzie przybliżane to skąd jedzie i dokąd się udaje.

Co do fabuły - znów trzeba będzie poradzić sobie z tymi wrednymi Reaperami, ale spora część przedstawionych w grze wydarzeń będzie związana z tajemniczą korporacją Cerberus. Zadaniem komandora Sheparda będzie sprawdzenie, co stoi za zniknięciami całych ludzkich cywilizacji. W rozmowie z redakcją OXM przedstawiciele BioWare zapowiedzieli, że zakończenie Mass Effect 2 będzie o wiele lepsze i bogatsze, niż to w ME1.

Na koniec małe info dotyczące Mass Effect - przed premierą ME2 pojawi się do niej jeszcze jedno DLC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Nadzieje na rozbudowanie warstwy fabularnej/RP są zapewne płonne, ale może chociaż długość gry będzie uczciwa. <_<

N bez przesady , wykonanie wszystkiego to prawie 35h. Gralem drugi raz w jedynke , calosc + sidequesty lacznie z eksploracja kosmosu i wykonywaniem dodatkowych zadan zajela mi drugi raz dokladnie 35=37h , osiagajac 50lv. Nie powiem by to byl krotki czas grania bo Jade Empire na maxa to ledwo 20h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A z tego czasu ponad połowa to właśnie nudna eksploracja, w kółko jedno i to samo - taki zapychacz.

Tego nikt Ci nie kaze robic , a bez tego jesli dobrze kojarze to glowna zawiera sie w 12-15h SUPER INTENSYWNEJ AKCJI i jest to na bardzo wysokim poziomie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam nastepujący problem, otóż kupiłem dziś Mass Efect Edycja rozszerzona z Platynowej kolekcji i wraz z dodatkiem Bring Down The Sky i...

Nie dość że żeby odpalić grę musiałem wrzucić cracka to kiedy gra mi się wczytuje menu spada do 2 fpsów i to jest miazga, prbóbowalem nawet zmieniać ustawienia graficzne na min (co jest śmieszne mam Radka hd4870) i nic to nie dało.

Doczytałem się na stronie cd Projektu że coś takiego występouje kiedy na kompie jest zainstalowany POWER DVD, jednak ja go nie mam.

Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem z małymi artefaktami na ścianach, szczególnie na bilbordach, poniżej screen z baru Flux gdzie na ścianie widoczne są te artefakty. Mam Radeona HD4870 Sprawdzałem wszystkie sterowniki od 9.1 do 9.6 i nic, nadal pojawiają się takie śmieci. Sprawdzałem także kartę na standardowych taktach i to samo. Czy znane jest rozwiązanie tego problemu?

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi