Skocz do zawartości
Gość Olka1991

Mass Effect 1 / 2 / 3 / Andromeda - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Dla większości graczy którzy pewnie z angielskim zbytnio sobie nie radzą każda polonizacja lepsza od wersji angielskiej ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) gdy dowiedzialem sie , ze podklada glos Rozdzka...odechcialo mi sie w to grac. Moze Wirtus bedzie mial wersje eng...

Zero uczuc , emocji , do tego podkladaja glos nie znajac tematu , zal.

Swoja droga, TLJ tez mial to dobrze zrobione , podobalo mi sie.

Polskie wydanie pozwala na instalację oryginalnej, w pełni angielskiej wersji.

Gram 5 raz i nadal się dobrze bawię. Trochę inaczej rozwijam dialogi i mimo że niektóre wybory są pozorne, to też sporo fajnych i zabawnych kwesii jest, których wcześniej nie widzialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałbym napisać o moich odczuciach odnośnie tej gry, otóż na początku napiszę że nie jestem wielkim fanem cRPG, chociaż mam kilka tytułów które bardzo sobie chwalę (m.in. Fallout i Bioshock). Mass Effect niestety jest dla mnie rozczarowaniem. fajnie wydana (książeczki i inne duperelki) ale to właściwie wszystko co oferuje. grafika typowo konsolowa, nawet na najwyższych ustawieniach nie zachwyca. sama fabuła wydaje się mieć duży potencjał, ale to wszystko jakoś źle poskładane. po pierwsze za dużo czytania (mimo, że to RGP to jednak jest tego moim zdaniem za dużo), dialogi także mogłyby być troszkę ciekawsze - większość czytałem bez zainteresowania i może trochę krótsze. z początku trudna i nieczytelna obsługa ekwipunku, obrazki skrzynek zamiast obrazków broni i pancerzy i do tego takie same tylko inaczej pokolorowane. pełno ulepszeń, z których nic nie wynika.

szczegóły takie jak: nie da się wyłączyć głosu lektora jeśli chcemy tylko przeczytać (nie usłyszeć) jakiś opis np. technologii a także, przerywniki filmowe, których nie da się wyłączyć oraz zbyt długa jazda windą (po co? przecież nie doczytuje w tym czasie).

no ale żeby nie było że jestem całkowicie krytyczny na plus dam zróżnicowanie światów i eksplorację kosmosu a także muzykę, która przypadła mi do gustu.

przeszedłem może z 10% gry, odinstalowałem i niestety muszę ją odsprzedać... nie mam do niej cierpliwości. z pewnością wielu z was się podoba, ale pewnie są i tacy co mają podobne do moich odczucia w stosunku do niej.

Edytowane przez michomis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie grałeś z polskim dubbingiem. Trudno się wtedy wciągnąć :lol:

Ulepszenia dają bardzo dużo.

Dialogi można przyśpieszyć spacją (moim zdaniem ciekawe)

Faktycznie nie można przerwać scenek.

Co masz namyśli mówiąc "grafika konsolowa"?

Może nie miażdży, ale moim zdaniem styka. Na scenkach to już całkiem spoko.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie grałeś z polskim dubbingiem. Trudno się wtedy wciągnąć :lol:

Ulepszenia dają bardzo dużo.

Dialogi można przyśpieszyć spacją (moim zdaniem ciekawe)

Faktycznie nie można przerwać scenek.

Co masz namyśli mówiąc "grafika konsolowa"?

Może nie miażdży, ale moim zdaniem styka. Na scenkach to już całkiem spoko.

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

za pierwszym razem grałem z dubbingiem, ale po 10 minutach gry przeinstalowałem na angielski :) też nie byłem zachwycony pracą polskiego zespołu.

co do grafiki to szczerze jest dość uboga, wydaje mi się, że jej nie poprawili za bardzo i taka sama jest na XBOX (chociaż na konsoli nie widziałem, ale wiem jak na niej wyglądają inne gry). chociaż same postaci są narysowane i animowane całkiem nieźle. niestety wiele gier które ostatnio pojawiły się na PC ma dużo lepiej skonstruowaną grafikę jak np. Assasin's Creed czy Gears Of War.

acha no i brak AA, chyba że nie wiem jak go uruchomić.

Edytowane przez michomis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się ta gra bardzo podoba (częściowo dlatego że lubię space opery). Uważam, że ma ciekawą fabułę i dialogów, jak dla mnie, wcale nie jest za dużo. Z rozmów można dużo się dowiedzieć o historii towarzyszy, jak i o świecie gry. Jak się wybiera opryskliwe wypowiedzi, to też jest trochę zabawnych tekstów/zachowań

Bioshock też mi się podobał, ale się pozbyłem. Assasin's Creed raz zagrałem i więcej mi się nie chciało. Leży na półce EK. W to nie mogę przestać grać :lol: Trafiło mi do gustu i nie odsprzedam. Tym bardziej, że w sumie 4 dodatki mają wyść.

AA daje się wymusić w sterach (Nvidii, nie wiem jak ATI), ale w sumie średni rezultat. Za to bardzo spada wydajność. Na AAx2 + wygładzanie przezroczystości da się grać. W niektórych miejscach widać poprawę, w innych nie ma różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie gra mnie wciągneła, choć denewują mnie troche uproszczenia, całe to jezdzenie mako wyglada biednie i czesto jest nudne... nie rozumiem tylko jakim sposobem ktos tam pisal, ze przeszedl gre w 11h, ja gram ponad 9h i wlasciwie ledwo liznołem głowny wątek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie gra mnie wciągneła, choć denewują mnie troche uproszczenia, całe to jezdzenie mako wyglada biednie i czesto jest nudne... nie rozumiem tylko jakim sposobem ktos tam pisal, ze przeszedl gre w 11h, ja gram ponad 9h i wlasciwie ledwo liznołem głowny wątek....

jak nie eksplorujesz pobocznych watkow, ktore w wiekszosci sprowadzaja sie do "polec na planete X i zabij goscia Y" to w 11 godzin mozna leciutko "przeleciec" gre :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i tak...

i jeszcze jedna irytująca rzecz, Cytadela jak na najważniejsze miejsce wszechświata i centrum decyzyjne zamieszkałe przez 13mln istot wygląda poprostu pusto, po Assasins Creed chciało by sie żeby wszystkie miasta w grach były tak zapchane postaciami.... czasami brakuje mi rozmachu którego oczekiwałem po tym tytule...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi współtowarzysze czasami się zawieszają. Więcej bugów nie zauważyłem. Ale tak ogólnie gra taka sobie spodziewałem się czegoś lepszego.

Potwierdzam czasami z towarzyszami jest kłopot , ale raz też miałem przegżane wszystkie giwery i nie ostygały , dopiero powrót do pop sejva sprawę rozwiązał. :)

Ale ta gra jest super .... wreszcie coś co wciąga ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście przeciwnicy, w końcowym etapie gry, bardzo końcowym korzystaja z umiejętności przegrzewania naszej broni i ta dłużej stygnie.

Przed chwilą skończyłem MassEffecta po ponad 20h gry, realizując większośc pobocznych wątków i mam bardzo mieszane uczucia z jednej strony gra bardzo wciąga (przynajmniej mnie wciągneła), z drugiej strony niektóre elementy są zrobione wręcz żenująco:

- zachowanie naszych kompanów, jak sie nie zatna na przedmiocie to często zamiast strzelać w przeciwnika namiętnie napierdzielają w skrzynie która mają przed nosem (oczywiście niezniszczalną) a która jest na drodze między nimi a przeciwnikiem, zresztą mój ulubiony widok: jeden kompan strzela w element otoczenia a drugi temu pierwszemu w plecy :lol2:

- wygląd stacji, pomieszczeń na planetach w misjach pobocznych, wszystkiego 3 rodzaje, każda z takim samym rozkładem pomieszczeń, każda z przeciwnikami w tym samym pomieszczeniu, po kilku planetach wiemy że wchodząc do takiego budynku: w sluzie wejsciowej nikogo nie ma, potem pomieszczenie bez przeciwników z 1-2 szafkami, potem znowu pusta sluza głowne pomieszczenie z przeciwnikami i 2 pomieszczenia z trofeami - żenada,

- wykonanie planet i elementów otoczenia w misjach pobocznych - jak w grze z przed lekko 5 lat,

- Cytadela - centrum wszechświata a pusto tam że szkoda gadać, nawet jak ktoś jest to albo stoi albo siedzi, nikt nie chodzi, tłum w miastach w AssasinsCreed wygląda w porównaniu z ME jak cos z zupełnie innej epoki rozwoju gier,

- teleportujący sie nasi kompani w misjach, jak sie gdzies zgubią- nie ma problemu za chwile teleportują sie koło nas,

- i chyba jak dla mnie najwieksza wada - głowny wątek to wszystkiego chyba dokładnie pięć lokacji na krzyż :( generalnie grze brakuje rozmachu którego oczekiwałem po takim szumnym tytule,

naprawde nie wiem co w tej grze zajmuje 14,5GB na HDD...

mimo tych wszystkich wad napewno nie żałuje tych wydanych 99pln`ów, ale drugi raz grać raczej nie będe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie zobaczysz wszystkiego. Alternatywnych dialogów wynikających zarówno z innch wyborów, rozwoju postaci, sposobu przejścia misji, zmiany poglądów no i drugiej wersji finału. No, ale może cię to nie interesuje. W każdym razie na YouTube jest.

Ja przeszedłem grę każdą klasą. Najłatwiej było Żołnierzem i Strażnikiem.

No i raz trzeba w calości przejść na poziomie trudności Hardcore (nie ruszać po wyjściu z Eden Prime), żeby odblokować Insanity. Za pierwszym razem nie można osiągnąć poziomu wyższego niż 50 lvl.

Też mi się zamarzył Assasin's Creed, jeśli chodzi o tłumy i sposób poruszania się. Przydałaby się jeszcze możliwość eksploracji chociaż jednego ramienia Cytadeli (przynajmniej fragmentu).

Tak to jest, że zawsze chciałoby się więcej. Połączyć wszystkie najlepsze rzeczy, które się w grach widziało.

Fajna rzecz, że ME 2 będzie można korzystać z postaci, które się rozwijało w jedynce. Nie wiem, na ile będą wiążące dla fabuły wybory, które się podejmowało.

Dla mnie ME to świetny, interaktywny film.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh no i ME pekl po 21h grania.

Niby mialem robic wszystkie questy poboczne , ale to jednak wymaga zbyt wielkiego samozaparcia a i tak mialem 4x leveli.

W sumie to zdecydowanie zaszkodzilo grze podzielenie kosmosu na wiele malych systemow dzieki czemu questy podoboczne byly osobna wyprawa, a nie robilo sie je prawie jak czesc watku glownego w kotorze.

Ocenilbym ta gre na solidna 8/10 imho oceny jakie dostaje w roznych serwisach sa mocno rozhypowane (ewentualnie moj cyniczny umysl podpowiada mi , ze oceniajacy chyba grali w to przez kilka godzin to wtedy cytadela i poczatek zdecydowanie sa na te 9/10).

Zabraklo tez porzadnej bomby fabularnej w srodku gry jak z przeszloscia postaci w kotorze 1.

A no i na poziomie normal grajac zolnierzem jest zenujaco latwo - w polowie gry w zasadzie przestalem wydawac rozkazy druzynie bo nie bylo po co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też 21 godzinek , główny wątek i lokacje dopracowane super , ale ta exploracja planet to pomyłka .... staje się nudne a lokacje wszystkie takie same .... ale gra ogólnie super .... jedna z lepszych w jakie grałem czekam na kolejną część.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatek do gry Mass Effect dostępny do pobrania

Bring Down the Sky to oficjalne rozszerzenie do wielokrotnie wyróżnianej gry fabularnej Mass Effect. Pierwszy z planowanej serii pakietów oferujących dodatkową zawartość jest już dostępny za darmo dla użytkowników komputerów PC.

Bring Down the Sky poszerza fabułę gry o nowe wątki. Dodatek oferuje zupełnie nowy, niezbadany świat, możliwość stanięcia oko w oko z przedstawicielami śmiercionośnej rasy Batarian oraz opcję słuchania nastrojowej ścieżki dźwiękowej. Instrukcja pobierania i instalacji dostępna jest pod adresem http://masseffect.bioware.com/downloadablecontent/. Aktualnie rozszerzenie Bring Down the Sky oferowane jest w czterech wersjach językowych: angielskiej, niemieckiej, hiszpańskiej i włoskiej. Kolejne edycje powstaną już wkrótce.

Fabuła dodatku rozpoczyna się w chwili objęcia przez Batarian kontroli nad jedną ze zdalnie sterowanych asteroid w systemie Asgard. Nieprzyjaciele nadali obiektowi kurs kolizyjny z planetą Terra Nova i jedynie komandor Sheppard może uratować miliony niewinnych mieszkańców globu, nim pędząca asteroida uderzy w planetę i całkowicie ją zniszczy.

Wydane pierwotnie na konsolę Xbox 360™ rozszerzenie Bring Down the Sky spotkało się z doskonałym przyjęciem ze strony fanów. Także Mass Effect został okrzyknięty mianem perfekcyjnej gry i na całym świecie zgromadził łącznie ponad osiemdziesiąt prestiżowych nagród, w tym tytuły „Konsolowej Gry Roku” oraz „RPG Roku”. Wersja PC otrzymała w prasie liczne noty 10/10, a ponadto uzyskała średnią ocen przekraczającą 90%.

Użytkownicy komputerów osobistych mogą pobrać i zainstalować Bring Down the Sky, uruchamiając zarejestrowaną kopię gry Mass Effect i kierując się wskazówkami widocznymi na ekranie startowym. Więcej informacji na temat Mass Effect znajduje sie na stronie oficjalnej pod adresem www.masseffect.com.

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=42194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie młotki :s

To pewnie nagroda za brak konieczności aktywacji. Próbowałem dzisiaj to odpalić. Istalacja ładnie poszła. Dopiero przy uruchamianiu wyskoczył komunikat "włóż oryginalny dysk". Musiałem przeinstalować grę.

Mam nadzieję, że nie trzeba będzie czekać na polski dubbing.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi