Skocz do zawartości
Ajwer

Jakie Ciśnienie Powinno Być W Układzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Vapochilla firmy Asatek, jest to model standard z kompresorem Danfoss na 12V na czynnik chłodniczy R134.

Niestety układ nie nadaje się do chłodzenia współczesnych procesorów dlatego też chcę go nieco przerobić mianowicie:

Muszę obciąć rurkę dolotową i rozhermetyzować kompresor.

Następnie chcę obciąć parownik i w jego miejsce zamontować wymiennik ciepła 12 kV i zrobić z tego chiller.

Nie wiem jednak jakie ciśnienie gazu powinno być w takim układzie aby mały Danfossik wyrobił. Nie zależy mi na super osiągach a raczej stabilnym FWC bez chłodnic dodatkowych i kulturze pracy bez obaw o sprzęt.

Proszę chociaż o orientacyjne sugestie.

Dziękuję i pozdrawiam

Ajwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Ryba z tego co widzę jesteś ekspertem w sprawie chillerów, mógłbym cię prosić o poradę co można z tym wszystkim zrobić??

Mianowicie trochę naświetlę sprawę:

Jestem początkujący w dziedzinie fc ale już sporo czytałem i męczyłrm na forum pytaniami.

Ostatnio przypadkowo udało mi się nabyć Vapochilla w dośc atrakcyjnej cenie i traktuje go jako dobrą podstawę do przebudowy gdyż parametry ma niespecjalne, za to upakowany jest perfekcyjnie.

Mam pytanie piszecie że nie pociągnie układu fwc tz. że gaz nie schłodzi cieczy w wymienniku i temp. będzie rosła?? Czy kompresor nie wyrobi z wymiennikiem??

W takim przypadku, jako że górna częśc obudowy ma dobry przewiew 2 wentylator,y czy przy zastosowaniu małej chłodnicy wstępnie schładzającej ciecz przed wymiennikiem to by mogło zadziałać??

Druga bardziej drastyczna koncepcja to wymiana kompresora na mocniejszy. Wiem że w wersji XE Vapochilla jest jedynie zmieniony kompresor na Danfoss TL4CL. Czy można dostac gdzieś ten kompresor lub jakiś inny cichy i w miarę kompaktowy by wlazł do tej budy?? Możecie coś polecić??

I czy skraplacz wyrobi w tej konfiguracji??

Która koncepcja była by lepsza do chillera i mogła by się sprawdzić.

Ps. Jaki wymiennik polecacie do takiego układu. Chętnie kupię jakiś optymalny.

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź

Ajwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

expert jak z koziej [gluteus maximus] trąba :lol: j/k

kompresor cichy i wydajny do chillera najlepiej danfoss NL9F lub Nl11F

skraplacz 3 x grubszy byłby ok, albo poprsotu dodaj dwa takie same jak w tym vapo i połącz ze sobą ;)

wymiennik 12 płytowy będzie optymalny

8-10płytowy tez styknie ale trudno taki mały znalesc w dobrej cenie

wentylator na skraplacz musi być

z tym dochładzaniem nie kombinuj bo nic to nie da, a nawet pogorszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

expert jak z koziej [gluteus maximus] trąba :lol: j/k

kompresor cichy i wydajny do chillera najlepiej danfoss NL9F lub Nl11F

skraplacz 3 x grubszy byłby ok, albo poprsotu dodaj dwa takie same jak w tym vapo i połącz ze sobą ;)

wymiennik 12 płytowy będzie optymalny

8-10płytowy tez styknie ale trudno taki mały znalesc w dobrej cenie

wentylator na skraplacz musi być

z tym dochładzaniem nie kombinuj bo nic to nie da, a nawet pogorszy

Czyli nie ma szans by cokolwiek wywalczyć na tym kompresorku??

Maniakalny masz może wymiary tych które podałeś może uda się któryś upchnąć do Vapochilla

Ps. Zobaczcie też to, LINK to jet mocniejsza wersja na kompresorze TL4CL pozostałe komponenty min. skraplacz są bez zmian, więc może spróbować tylko z wymianą kompresora??

pozdrawiam

Ajwer

ps. ktoś ma wymienniki na stanie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompresor i skraplacz musi zrobic wyprowadzke jesli chcesz miec koniecznie chillera .

Do chillera polecam kompresor minimum 1/3 HP i zawor rozprezny typu TXV . Skraplacz musi byc duuuuzzyyy, conajmniej jak takie 4 skraplacze z vapochilla .

Ja bym na twoim miejscu szedl w kierunku single-stage'a ...zmienic kompresor na danfossa NL11F (jesli wejdzie, a jesli nie to trzeba pokombinowac ;-) ) , skraplacz ten co jest ujdzie w tloku, nowy parownik i ssaca ...

Jakbys chcial to mam na sprzedaz skraplacz orginal z vapochilla, mam skraplacz grubosci 3 takich z vapo i tez na wentyl 120tke, mam skraplacz jeszcze inny na 120tke, mam sprezarki jakies tam :-) (nl11f nowa, fr 8.5g uzywane - danfossy) ITP. :D

Tylko jak juz bedziesz robil to prosze ... nie "drutuj", szkoda psuc wtedy orginal vapoXE :D .

A chillera to polecam robic cos w ten desen : ;-)

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242649

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=243642

pozdrawiam

piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.

Co do beszczeszczenia Vapo absolutnie nie wchodzi w grę jedyne co się zmieni to dno górnej części obudowy zostanie obniżone tak aby wszedł danfoss NL9F (to była mała wersja Vapochill SE z kompresorkiem BD35F 16cm wysokości). Po obniżeniu wszystko uda się zmieścić w obudowie na górze.

Stelarz już pojechał do Maniakalnego do przeróbki i montażu chillerka. Zdecydowałem że powierzę go profesjonaliście a sam powoli na dobry początek pobawię się resztkami z Vapo, wtedy przynajmniej nie będę rozpaczał jak w wyniku błędów początkującego wszystko zepsuję :)

Cieszę się że masz skraplacze wielkości tego od Vapo, jak będę przerabiał tamte resztki na pewno będę poszukiwał części.

Ps. Czy metalowa zapinka od bloku wc może być użyta do parownika??

KLIK

Jeszcze nie jest skończona ale myślę że może zdać egzamin :)

pozdrawiam i dzięki za porady

Ajwer

Edytowane przez Ajwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi