Skocz do zawartości
Jonny2003

Zwiechy Na Nowych Sterach I Ntune

Rekomendowane odpowiedzi

Mam GF 8600 GT i zainstalowane stery forceware 169.21 czyli najnowsze plus Ntune 5.05.38. Na starych sterach nie miałem żadnego problemu podkręcić rdzeń karty z 600 na 660 a na nowych nie mogę nawet podkręcić o 20 mhz do 620 mhz, gdyż następują freezy i zwiechy albo komp się resetuje. Mój kolega ma podobny problem z najnowszymi sterami a ma GF 6600. Czy to wina sterów, Ntune, czy ustawień? W starszych forceware gdy dało się podkręcać bez tego dziadowskiego Ntune było wszystko ok. Ale do nowszych gier starsze stery to już nie bardzo. Co zrobić?

Edytowane przez Jonny2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie jakby zwiększyć napięcie karty w biosie? Może jest to spowodowane niedowoltowaniem karty. W sumie standardowe 8600 GT ma 540 mhz na rdzeniu a tutaj jest już 600 na starcie i może dlatego GPU się nie chce podkręcać? Napięcie w trybie 3D to 1,32 wolta jakby tak spróbować na 1,5 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napewno nie wina karty, jak moja 7600GT kręci się na 650 w nTune. Ale słyszałem że do kart 8xxx nTune nie jest tak optymalny jak do starszych wersji albo poprostu już nic nie wyciśniesz.

Może to być jednak wina też temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To napewno nie wina karty, jak moja 7600GT kręci się na 650 w nTune. Ale słyszałem że do kart 8xxx nTune nie jest tak optymalny jak do starszych wersji albo poprostu już nic nie wyciśniesz.

Może to być jednak wina też temperatury.

Temperatury raczej nie bo na standardzie mam 48 stopni czyli tak jak w testach normalnie wynosi a pod obciążeniem jest ponad 60, ale poniżej 70 czyli też standardowo dla tego typu kart.

Chyba się wkurzę i zrobię v-moda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi