Skocz do zawartości
81moskit

Asus P5k S.775 P35 2xpciex Czy Evga Nforce 650i Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

własnie kupuje kompa i zastanawiam sie nad tymi plytam co lepiej wybrac komp pod CADa i obliczenia MES wiec 4 rdzenie wykorzystam Quad Q6600 chce do tego 2x2gb ramu w dualu co mozecie polecić?? chce wykrecic i nie wiem ktora plyta lepiej sie nadaje przekonany bylem do EVGA ale koles ze sklepu mnie naklanial do Asusa pomozcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam mam p5k. płytka nie jest zła ale może quada nie wytrzymać. słaba sekcja zasilania.

Zakładam że będziesz podkręcał.

Musiałbyś poczytać forum troche, bo w cenie tego p5k można wyrwać lepszą płytkę jeszcze.

U mnie c2d e6300 chodzi z def. 1.86 na 3.15 GHz bez problemu ale to 2 jajka a nie 4. Pozatm 2x2gb. Niewiem czy te płyty dadza rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P5K wywala się przy quadzie. Nforce jest wybredny co do pamięci i jest dla overclocerów lub dla ludzi, którzy chcą mieć SLI. Bierz P5K PRO bądź Gigabyte DS3. (P5K PRO 8 fazowe zasilanie, mocne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CAD, MES ? Cztery rdzenie i OC do MESA, dobre :) Co Ty na tym kompie solarisa postawisz ?

Jak chcesz budować kompa jako stacje graficzną to Xenony a nie Q6600 i nie żadne p5k i tp. To jest sprzęt do domu,a nie do MESA.

Zresztą zastanów się czy Twoje (zakładam że legalne) programy do MES, CAD obsługują wieloprocesorowość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyte chce kupic w proline jak calego kompa i juz sam nie wiem bo czytam i nie wydaje mi sie zeby ten asus byl dobry do 4 rdzeni mozecie cos polecic z oferty proline ??

to ma byc komp do domowego mesa i cada i wykorzystuja 4 rdzenie a podkrecenie zy zwiekszyc wydajnosc ale przy stabilnosci moja wiedza na ten temat uboga wiec nie musze krecic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Innego to na pewno można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> czy lepszego to cięzko powiedzieć bo Asus P5K PRO jest strasznie podobny do P5K-E . Z tym ze p5k pro nie ma wifi, chłodzenie radiatorkami i to nieszczęsne złacze 24pin w złym miejscu. Ale ogólnie płyta mi sie bardzo podoba (może dlatego że lubie Asusy) Ona ma 8 faz zasilania jak pod Quada to bardzo dobrze bo i bedzie mozna spokojnie podkrecać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi