Snols Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam wszystkich użytkowników forum. Chciałbym prośić Was o fachową ocenę sytuacji i ewentualną poradę. Sprawiłem sobie nowego kompa - Athlon64X2 6000 + Abit An52 + dual Geil Black Dragon 2x1024 DDR2 800 4-4-4-12 + Chieftec 400W + Radeon 3870. Wszystko pięknie śmigało (BIOS default) aż do pewnego momentu w którym to komp się zawiesił, i po restarcie wydał szereg pisków z spekaera. Po ich ilości (Award Bios) wywnioskowałem że chodzi o pamięć. Po sprawdzeniu (osobno) każdej kości okazało się że są one sprawne - brak również jakichkolwiek śladów spalenia na kondensatorach czy gniazdach płyty głównej. Jednym słowem - straciłem tryb dual tzn. Płyta odpala jedynie z wsadzoną jedną kością pamięci (obojętnie którą, obojętnie w który bank). Przy próbie odpalenia 2 w trybie dual - piski, w róznych bankach - ciągłe zawieszki i restarty. Nie pomogło zupgradowanie BIOSu oraz zwiększenia napięcia pamięci do (2.3V) jak i rózne ustawienia timingów. Czy ktoś z Was zetknął się może z podobną sytuacją i mógłby wskazać co jest jej przyczyną. Byłbym wdzięczny za rady dotyczące ustawień pamięci oraz wszelkie inne. Z góry dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Witaj mialem ten sam problem na dfi blood iron na 775 nic innego jak oddac mobo do serwisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiezlak Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Command Rate ustawiony na 2? Jeśli na 1 lub Auto, to spróbuj przestawić na 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snols Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Próbowałem, nic z tego. Płyta startuje tylko z jedną kością. Zaczynem też podejrzewać pamięć o wadę fabryczną - wsadziłem kości na inną płytę - Asus M2N-E (nforce 570) i... tam też nie ma duala. Owszem obie kości pracują, ale gdy próbuje odpalić je w trybie dual (tzn. w odpowiednich do tego bankach) komp się nie uruchamia (i nie piszczy). Pamięci powinny chodzić w 4-4-4-12 przy 2.0V (wiem że defaultowo są 5-5-5-18, ale jak zapewnia producent , są specjalnie tak ustawione aby chodziły na każdej mobo) I teraz problem - ten %#^& ASUS nie pozwala zwiększyć napięcia pamiątek pow 1.95V! Nie wiem więc czy nie mam duala bo za małe napięcie (??) czy dlatego że któraś z kości jest wadliwa. Cholera, nie wiem już co robić - odsyłać płytę (Abit AN52) czy pamięci na gwarancje? Proszę o radę PS. Która płyta lepsza - Abit An52 czy Asus MN2-E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiezlak Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 M2N-E jest na stosunkowo nowym BIOSie? Na tej płycie były koszmarne problemy z pamięciami, dopóki nie dopracowano BIOSu. Ponoć softwareowym AI Booster od ASUSa można ustawić w M2N-E napięcie pamięci wyższe, niż owe 1,95V - ale by to uczynić trzeba oczywiście doprowadzić do startu systemu... (no i po restarcie mamy znowu 1,95V). Możesz też w sumie spróbować uruchomić dual na wyższych timingach lub niższym taktowaniu - wtedy pamięci powinny stabilnie pracować na niższym od zalecanego napięciu. Tyle o M2N-E. Nie zaszkodzi też kilka ogólnych "chwytów" wypróbować. Podmiana zasilacza, odłączenie zbędnych elementów (CD/DVD, karta muzyczna itp.). Podniesienie napięcia procesora (zintegrowany kontroler pamięci). Odtłuszczenie złączy modułów pamięci (izopropanol, czy od biedy i zwykły alkohol). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snols Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 BIOS najnowszy dostępny. Wyczytałem na forum GEILa że te pamięci należy uruchamiać na 2.4V z HT 1.4V (Idą wtedy bezproblemowo w 4-4-4-12-2T). Jako że płyta abita daje mi takie możliwości to spróbuje to zrobić jutro - najwyżej coś usmażę. Głupie pytanie: Bios w asusie pokazuje mi mniej 1Mb dostępnej pamięci niż total memory - czy to oznaka padniętej kości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiezlak Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 (edytowane) Zdaje się, że na domowym Asusie M2N-SLI Deluxe (NForce 570) też chyba pokazane jest o 1MB mniej. Wieczorem postaram się sprawdzić. Napięcie 2,4V dla 800-4-4-4-12? Spore wg mnie i nie wiem, czy bezpieczne na dłuższą metę - ale nie miałem z tymi Geilami do czynienia. Niedawno miałem w swoim Asusie 2x1GB Patrioty LLK 800 i dość cienko wypadły pod względem pracy na niskim napięciu - bez oficjalnych 2,2V nie potrafiły pracować 800-4-4-4-12. Dla porównania moje 1,5-roczne 2x1GB GR PRO 800 (tak, wiem - Micron D9GMH ;)) działają z takim ustawieniem już przy 1,8V - tak samo dokupione niedawno 2x1GB GR PRO 900 (również D9GMH). Dodano. Potwierdzam, że u mnie w BIOSie też pokazuje o 1MB mniej pamięci dostępnej. Edytowane 23 Lutego 2008 przez wiezlak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...