Skocz do zawartości
sirVir

Komputer Do Ok. 2500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój Pentium III przestał mi wystarczać ;), więc postanowiłem złożyć sobie nowego kompa. Jestem otwarty na OC, w przyszłości chciałbym dołożyć drugą kartę graficzną (jak 1 przestanie mi wystarczać). Oto i zestaw:

Płyta główna:

Asus P5k-e

Procesor:

Intel Core2Duo E8200

Grafika:

Palit (??) 8800GT 512MB

Zasilacz:

Corsair 550W [CMPSU-550VXE]

Cooler do procka:

Arctic Freezer 7 PRO

Obudowę jakąś mam.

I teraz pytania:

*Co o tym sądzicie?

*Czy zasilacz wystarczający?

*Czy z tym dokładaniem drugiej grafiki to dobry pomysł?

*Jaka firma robi najlepsze cena/wydajność 8800GT

*Ile i jakiego ramu do tego zestawu? 4x1GB GOODRAM 6400 800 mhz to dobry pomysł? A co, jeżeli będę chciał rozszerzać ten ram? Może lepiej wziąć 2x2GB jakieś? Jaki RAM polecacie

*Czy nie ma problemu ze sterownikami do Linuxa pod taki zestaw? Da radę obsłużyć to WIFI pod Kubuntu?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mój Pentium III przestał mi wystarczać ;), więc postanowiłem złożyć sobie nowego kompa. Jestem otwarty na OC, w przyszłości chciałbym dołożyć drugą kartę graficzną (jak 1 przestanie mi wystarczać). Oto i zestaw:

Płyta główna:

Asus P5k-e

Procesor:

Intel Core2Duo E8200

Grafika:

Palit (??) 8800GT 512MB

Zasilacz:

Corsair 550W [CMPSU-550VXE]

Cooler do procka:

Arctic Freezer 7 PRO

Obudowę jakąś mam.

I teraz pytania:

*Co o tym sądzicie?

*Ile i jakiego ramu do tego zestawu? 4x1GB GOODRAM 6400 800 mhz to dobry pomysł? A co, jeżeli będę chciał rozszerzać ten ram? Może lepiej wziąć 2x2GB jakieś? Jaki RAM polecacie

*Czy nie ma problemu ze sterownikami do Linuxa pod taki zestaw? Da radę obsłużyć to WIFI pod Kubuntu?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

tu masz topik o zestawach i mozesz porownac z tym co wybrales http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=247005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

*Co o tym sądzicie?

*Czy nie ma problemu ze sterownikami do Linuxa pod taki zestaw? Da radę obsłużyć to WIFI pod Kubuntu

*Sądze ze całkiem w porządku zestaw złożyłeś

*Zasilacz za mocny 450W Corsarz by wsytarczył ale chyba ze potrzebne Ci są odpinane kable to weż 520W

*Fajna 88GT jest od Gigabytea z Zalmanem

*Wez 2x2GB i jeżeli myślisz o GoodRamach to bierz PRO z radiatorkami albo OCZ

*Nie mam pojecią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam tamte tematy, zanim napisałem swój dokładnie je przejrzałem. Dosyć podobny, prawda :)? Jednakże mam konkretne pytania do ludzi, którzy siedzą w temacie, bo moja wiedza opiera się na ostatnich 8 godzinach buszowania, reszta to prehistoria sprzed 3-4 lat. Najpierw myślałem na 8800GTS 512mb, ale chyba 8800GT mimo wszystko bardziej się opłaca, myśląc o SLI i o współczynniku cena/wydajność. BTW, cytując takiego posta straaasznie rozciągasz topic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A 450W wystarczy, żeby 2 grafiki, procka itd przetaktowane pociągnąć? Czy troszkę za mocny zasilacz coś szkodzi? O co chodzi z tymi odpinanymi kabelkami :P?

EDIT:

Srry za lamerskie pytanie, ale na płytach głównych się nie znam. Co to jest to NF? Byłbym wdzięczny za jakieś konkretne propozycje płyt głównych.

Edytowane przez sirVir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej, jeśli chcesz mieć SLI, to musisz zmienić płutę główną na coś na chipsecie nForce. Do zasilacza lepszego zawsze można dopłacić, bo różnica w cenie bardzo duża nie jest. A odpinane kable... to odpinane kable.. możesz po prostu je odpiąć i dzięki temu zaoszczędzić trochę miejsca w obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO na Twoim miejscu nie pchalbym sie w SLI!

nie ma takich gierek i sterow dobrych coby sie oplacalo dokladac 2ga karte!

lepiej brac jedna mocniejsza!jak Ci 8800GT nie bedzie starczac to odsprzedajesz ja kumplowi,albo na allegro i dokladasz troche i znow masz potwora!zawsze to wiecej miejsca w budzie,chlodniej,ciszej i mniej energii pobiera!

edit.tu sobie poczytaj tescik plyt glownych http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521

pozdro

Edytowane przez dr@bollo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość eciepecie

IMO na Twoim miejscu nie pchalbym sie w SLI!

nie ma takich gierek i sterow dobrych coby sie oplacalo dokladac 2ga karte!

lepiej brac jedna mocniejsza!jak Ci 8800GT nie bedzie starczac to odsprzedajesz ja kumplowi,albo na allegro i dokladasz troche i znow masz potwora!zawsze to wiecej miejsca w budzie,chlodniej,ciszej i mniej energii pobiera!

edit.tu sobie poczytaj tescik plyt glownych http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521

pozdro

popieram, SLI jest nie opłacalne i niepożyteczne :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie. Może rzeczywiście nie warto się bawić w to SLI, bo jakby miało 500W ciągnąć...

Abit IP35-E to dobry wybór na płytę główną do takiego zestawu? 4 fazowe zasilanie da radę, gdybym chciał np Quada w przyszłości zamontować?

Z Linuszkiem przeszedłem już sporo, więc jakbym go nie nazywał, to się chyba nie obrazi :). Mimo wszystko sterowniki pod niego to często spore wyzwanie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, tylko ja nie potrzebuję dwóch PCI-E, a jak już to SLI a nie CrossFire. Też wcześniej myślałem o tej płytce (a właściwie podobnej)

EDIT: Jeżeli mam okazję w dobrej cenie kupić E8400 zamiast E8200 to brać? Bo ten E8200 jakoś strasznie podrożał...

Edytowane przez sirVir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

www.ulubiony.pl

Aczkolwiek po przeczytaniu opinii o sklepie odechciały mi się zakupy u nich. Jeżeli mam czekać ponad miesiąc na to, aż sprowadzą towar z Chin to dziękuje. Oni po prostu nie mają sklepu, tylko pośredniczą w zamawianiu :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi