Jozek_Palka Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) Witam. Za jakieś 2 tygodnie kupuję nową skrzynkę. Całość chcę kupić w sklepie ESC.pl Proszę o ocenę tego zestawu: Uwagi: - 1 dysk 160 GB Seagate, bo mam już drugi taki sam i chcę zrobić RAID0 - RAM 2x2GB - przyszłościowo Komputer będzie używany głównie do gier, będzie też trochę edycji video. Pytanie z innej beczki (sorry za lamerstwo): Czy kompresja video w kodeku XviD będzie przebiegać szybciej na XP 32-bit czy na VHP 64 bit? Edytowane 14 Lutego 2008 przez Jozek_Palka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł666 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam. Za jakieś 2 tygodnie kupuję nową skrzynkę. Całość chcę kupić w sklepie ESC.pl Proszę o ocenę tego zestawu: http://images32.fotosik.pl/142/a3f7dfee3c409c1b.jpg Uwagi: - 1 dysk 160 GB Seagate, bo mam już drugi taki sam i chcę zrobić RAID0 - RAM 2x2GB - przyszłościowo Komputer będzie używany głównie do gier, będzie też trochę edycji video. Pytanie z innej beczki (sorry za lamerstwo): Czy kompresja video w kodeku XviD będzie przebiegać szybciej na XP 32-bit czy na VHP 64 bit? Nagrywajke na SATA (model 215) a co do XP i kompresji to nie wiem ale 32BIT zobaczy coś koło 3.25GB RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Warto dopłacać do IP35 Pro, aby odczuć pełną obsługę procesorów z serii Exxx? Ewentualnie proszę polecić inną mobo na P35 w cenie przybliżonej do IP35. Zapomniałem wcześniej dodać, że OC może będzie (~3,5-4 GHz), po zakupie lepszego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Kup sobie DFI P35 DK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) No, niestety, nie ma tego DFI w ESC.pl. A co sądzicie o Gigabyte P35-DS3R (rev 2.1)? Mi ona wygląda na dobrą płytę. A z niektórych recenzji wynika, że dobrze się kręci. Tylko, czy płyta obsłuży te pamięci co podałem w 1 poście (i czy potem nie będzie problemu z rozszerzeniem do 8 GB)? Edytowane 14 Lutego 2008 przez Jozek_Palka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 jak nie ma dfi to asus p5k pro będzie git :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Ostatecznie możesz też kupić Asusa P5K-E, ale jest on trochę droższy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Jak podkręcasz to weź Mushkin 2x2 Redline jak nie to byle jakie :) Płyta główna Foxconn P35A-S. Świetna płyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Jak podkręcasz to weź Mushkin 2x2 Redline jak nie to byle jakie :) Płyta główna Foxconn P35A-S. Świetna płyta OC w przyszłości będzie (jak wcześniej pisałem), proca do ~3,5-4 GHz (przy dobrym chłodzeniu), a pamięci być może lekko podkręcę (myślę, że te które wymieniłem w configu dadzą radę). Foxconn wytrzyma taki OC? Trochę czytałem o problemach z BIOS'em w nich (cytat z innego forum o problemach Foxa) Kilka wad Fox-a (w porównaniu do P5K-E): 1 - słaba sekcja zasilania (to na przyszłość, na 4 jajka) 2 - chłodzenie, a raczej atrapa chłodzenia (proc 3GHz i płyta czerwona!) 3 - bios ciągle poprawiany, więc ciągle niedopracowany (poprawiają jedno, kopią coś innego) 4 - problem z dyskiem (Barracuda NS - nie wiem jak inne - na ASUSie jest bezproblemowo) 5 - bios mało intuicyjny - raczej to ciągle chińska wersja tylko w języku angielskim;) 6 - dzwiękówka zintegrowana - żenuła 7 - było więcej problemów lecz przy ASUSie już o nich zapomniałem;) Mimo tego, jestem w stanie poświęcić sporo czasu na poznanie możliwości tego mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 1. 4 fazy ale mocne. DFI BloodIron też ma 4 przy extremalnym kręceniu pod FC wytrzymuje. 2.Nawiew i nie będzie problemu. W Asusach jeszcze bardziej grzeje sie chipset 3.Ważne, że poprawiają bios, jak nie OCujesz mocno to bios Cię mało obchodzi :> ... Abit w ogóle nie robi update biosa, beznadziejny support (nie chce im sie) 4. Pierwsze słysze, swoja drogą kupowanie dysku NS to wyrzucone pieniądze 5. Jak ktoś, się zna i wie co i gdzie to bios bardzo dobry, a nie jakiś laik co narzeka, że za dużo opcji OC... 6. Czego można oczekiwać bo integrze :> ? Takie robienie z igieł wideł 7. Widać, że jakiś masturbant kocha asusy i tylko asusy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 (edytowane) W takim razie mój wybór to Foxconn P35A-S (dzięki Piwor za przekonanie). PS. Gdzieś przeczytałem, że Foxconn nie lubi pamięci firmy OCZ. Kupuję pamięci OCZ Titanium EPP (takie jak w pierwszym poście) i nie chcę mieć zonka. Więc proszę o potwierdzenie wiarygodności tych informacji. Edytowane 15 Lutego 2008 przez Jozek_Palka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwor Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 to zależy na jakiej kości jest zrobiona pamięć :) Np cała seria P5K xxx nie lubi promosów. http://ddr2.home.pl/product_info.php?produ...7bd248c4b4ec10e weź te pamięci najbardziej uniwersalne i kompatybilne praktycznie ze wszystkimi płytami nawet z nForcem :) i stabilnie robia 1066 :) ten OCZ nie wejdzie na 900 myślę, albo będzie miał problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Zastanawiam się, czy zamiast tych OCZ wziąć te Kingstony (dobrze, gdyby na Elpidach były, różnica w cenie jest 30 zł): http://www.balta.pl/opis.php3?ID=26171 Wybaczcie, zadam głupie pytanie: jest jakaś wyraźna różnica w wydajności pomiędzy pamięciami PC-667 a PC-800 na standardowych parametrach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 To że jedne mają taktowanie 667Mhz a drugie 800Mhz im większe taktowanie pamieci tym wieksza ich wydajnośc A te Kingstony to nie dosyć ze taktowanie 667Mhz a to za malo jak do krecenia penrynów to jeszcze beaz radiatorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemoniada Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Bierz te kości PATRIOT DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 CL4 EP LLK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Ech, no to teraz mam mętlik w głowie. Mushkinów nie będę sprowadzać, gdyż chcę wszystko w jednym dniu, na miejscu kupić. Ważne jest, aby pamięci były stabilne i kompatybilne z płytą główną (Foxconn P35A-S). OC - pod względem wydajności, żadne extreme. Sam już nie wiem, które pamięci wziąć :/ OCZ, Patriot, a może coś innego (ze sklepu ESC.pl)? Edytowane 29 Lutego 2008 przez Jozek_Palka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 Na Egieldzie mozna doczytac sie ze OCZ gryza sie z Foxem ale to moze akurat na testowanych pamieciach:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 29 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lutego 2008 (edytowane) Poczytałem trochę o kompatybilności Foxów z pamięciami OCZ i doszedłem do wniosku, że jestem skazany na Patriota (żeby niespodzianek nie było, że pamięci nie wystartują). Edytowane 29 Lutego 2008 przez Jozek_Palka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozek_Palka Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Na dniach kupuję kompa. W esc.pl pojawiły się nowe RAMy: http://www.esc.pl/product_info.php?product...8e7ea692c0ffbc3 Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 A-Daty dobre są ale lepsze chyba bedą ocz.A-Daty znowu lepsze niz te Patrioty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...