Skocz do zawartości
mruz

Partycje Windows Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem, otóż: kupilem nowy dysk i zainstalowalem na nim win xp. na starym tez byl win xp. po wyjeciu starego system nie uruchamia się, gdyż tam byla partycja bootowania. Fixmbr nie pomogl. Jak utworzyc partycje bootowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zminiłeś w biosie z którego dysku ma bootować?

tak, tylko ze na nowym nie ma partycji rozruchowej tylko na starym...

znalazlem w innym temacie

Czy instaloweś system przy istniejącej WINDZIE na dysku C i ten dysk był podłączony?

Jeśli tak, to bootloader windy jest na C... i stąd pewnie problem.

z tym, ze temat dotyczyl zuelnie czegos innego i nie podano rozwiazania mojego problemu

Edytowane przez mruz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak mam juz zainstalowany sys na nowym dysku, to da sie cos z tym zrobic? czy tylko ponowny install OS?

znalazlem na necie

Aby zmienić partycje rozruchową trzeba zformatować oba dyski i zainstalować na nowo system na partycji na której chcemy go mieć

i odpowiedz:

nie trzeba ja przestawiałem swoje nic nie usuwaja,ale robilem to z linuxa

więc format?, gdyż w pracy nie mam linux'a a zawsze miałem problemy z zapisem na NTFS w Linux'ie :cry:

Edytowane przez mruz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem, z tym że mam zainstalowany system na partycji D:\ C:\ nie mam w ogóle i jak chcę podpiąć nowy dysk to mi wywala ,że nie może odnaleźć pliku (tego od botowania windy). Podejrzewam ,że przypisuje nowy dysk jako C: . Można to jakoś zmienić???

Bez formatu ofkoz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi