netmajor Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam Kupiłem tego http://www.allegro.pl/item305058752_ibm_t4...o_bat_2h40.html laptopa i mam problem bo nie widzę w menadżerze sprzętu mojej karty bezprzewodowej.Jedynie jest tam Intel PRO/100 VE Network Connection. Czy to oznacza ze w nie mam ogóle karty wsadzonej?Czy powinno ja znaleźć odrazu po włączeniu winy która była od nowa instalowana? Dodam ze instalowałem sterowniki ze strony ibm: -Cisco Systems Mini PCI Wireless LAN driver - Intel Wireless LAN -Wireless LAN software Niech ktoś pomoże. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Winda nie będzie sama widzieć karty. Dlaczego instalujesz sterownik Cisco? Masz pewność, że taka jest w środku? Bo masz większą sznse iż jest to Atheros b/g lub a/b/g Intela 2100 pomijam bo nie widzę znaczku centrino na obudowie, a ślad jest raczej po naklepce Pentium M i Designed for Windows XP Zainstaluj stery do atherosa ze strony IBM Naciśnij FN + F5 aby włączyć/wyłaczyć radio (wifi - bt) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) na obudowie jest znaczek CENTRINO właśnie. A na www ibm są stery do atherosa ,ale do laptopów 3000 V100 a nie do mojego,ale spróbuje. A czy jeśli rozebrał bym lapka to zobaczę na 100% jakiej firmy mam wifi i czy mam? Edytowane 14 Lutego 2008 przez netmajor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 (edytowane) To mnie oszukałeś:> bo na zdjęciach jest zdarta naklejka. Jesli masz centrino to na 99% Intel 2100 (taka była montowana fabrycznie w T40) http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss...ocid=MIGR-59438 Gdyby to nie działało to oznacza, że ktoś samowolnie podmienił kartę wtedy patrzysz czy po wciśnięciu FN + F5 zapala się kontrolka wi-fi na panelu funkcyjnym laptopa. To zawęża sterowniki do oryginalnych bradndowanych przez IBM kart (3 rodzaje sterowników - wszystkie na stronie IBM) Jesli kontrolka nie działa to prawdopodobnie masz zdjętą blokadę na niebrandowane wi-fi i wsadzony pewnie jakiś broadcom za 30 zł. To oznacza konieczność zdjęcia klawiatury i "palmrest" aby dobrać się do napisów na modelu. Edytowane 14 Lutego 2008 przez -X- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 fn + f5 nie powoduje nic :/ wiec wsadzali mi chyba jakiś sit :/ A te 3 inne wersje już sprawdzałem i jedynie udało mi sie mieć Ethernet a wifi lipa :/ wiec jednak trzeba rozbierać lapka : / Już wszystko wiem. Laptop nie posiada modułu wifi. Nie było go tam gdzie powinien By to szlak,lapek do reklamacji! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Kombinacja Fn + F5 nic nie da jeśli karta wyłączona jest spod BIOS'u. Najpierw zajrzyj tam. Jeśli faktycznie tak jest to powinna zapalić się dioda anteny tuż pod ekranem, a Winda wykryć kartę przy następnym uruchomieniu kompa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Kombinacja Fn + F5 nic nie da jeśli karta wyłączona jest spod BIOS'u. Najpierw zajrzyj tam. Jeśli faktycznie tak jest to powinna zapalić się dioda anteny tuż pod ekranem, a Winda wykryć kartę przy następnym uruchomieniu kompa :) Pominąłem sprawę biosu specjalnie żeby nie mieszać. Na logikę - kto komu sprzedaje lapka z wifi a przed wysyłką tą kartę wyłącza z poziomu biosu? Większosć ludzi wyłacza wi-fi w laptopie kiedy jest nieużywana z poziomu sterownika bądź przycisku aby zaoszczędzić energie w baterii. btw. Skoro karty fizycznie niema to należy się upomnieć:) Nie zgadzaj się na model 2100, żądaj 2200:> Ewentualnie Atheros a/b/g (może nawet lepiej, ale stracisz logo centrino) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Sprzedawca ma mi wysłać ,wraz z 256 ramu którego też brakowało <rotfl> Nie wiem co mi wyśle : / Było by super jakby działało na g btw.Ciekawe co sobie koleś myślał wysyłając mi niepełnego lapka,wygląda na profesjonalistę [ok 500 poz. kom.] O_o Dobrze że dusza informatyka kazała mi sprawdzić 'pod maską' czy wszystko jest ^^ a poza tym mam pytanko... czy te antenki- MAIN AUX ,muszą być fizycznie podłączone do karty? bo z tego co widziałem to nie miały jakiś specjalnych zaczepek.Czy przyklejenie ich taśmą załatwi sprawę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Sprzedawca ma mi wysłać ,wraz z 256 ramu którego też brakowało <rotfl> Nie wiem co mi wyśle : / Było by super jakby działało na g btw.Ciekawe co sobie koleś myślał wysyłając mi niepełnego lapka,wygląda na profesjonalistę [ok 500 poz. kom.] O_o Dobrze że dusza informatyka kazała mi sprawdzić 'pod maską' czy wszystko jest ^^ a poza tym mam pytanko... czy te antenki- MAIN AUX ,muszą być fizycznie podłączone do karty? bo z tego co widziałem to nie miały jakiś specjalnych zaczepek.Czy przyklejenie ich taśmą załatwi sprawę? Ja na twoim miejscu bym oddał tego laptopa. Po zdjęciach widać że nie wygląda on najlepiej. W przyszłości jak by ci się coś zepsuło to możesz mieć problemy. Sprzedawca zawsze może się tłumaczyć że rozbierałeś lapka i sam coś zepsułeś. Możliwe że nawet nie masz na niego żadnej gwarancji bo nic nie widzę na aukcji. Kiedyś tez chciałem kupić takiego IBMa i po wymianie piątej sztuki uznałem że sobie odpuszczę i kupię jakiego porządnego, nowego HPka. Na własnej skórze się przekonałem że w większości to co oferowane jest na allegro to tani złom zza granicy. Te kable to po prostu wtykasz w złącza na karcie. Będą się trzymać na tyle mocno że nie będziesz musiał z nimi kombinować. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Niestety nie stać mnie na nówki i dlatego używka.Co do fotek to nie sugeruj się nimi bo ja mam innego, i wygląda ok.żadnych rys i w ogóle Jak dośle mi te brakujące części to będzie ok i nie będę chciał nic więcej.A z tego co teraz sam widzę na własne oczy Ibm to extra lapek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redjohnny Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 (edytowane) Niestety nie stać mnie na nówki i dlatego używka.Co do fotek to nie sugeruj się nimi bo ja mam innego, i wygląda ok.żadnych rys i w ogóle Jak dośle mi te brakujące części to będzie ok i nie będę chciał nic więcej.A z tego co teraz sam widzę na własne oczy Ibm to extra lapek ;) To zmienia postać rzeczy. Jeżeli z zewnątrz wygląda ok to bardzo możliwe że ktoś go szanował i nie zdążył zepsuć :wink: Z tym że IBMy to dobry sprzęt zgadzam się w 100%. Jak już wcześniej napisałem miałem ich kilka i gdyby nie to, że były to wraki, to pewnie do dziś bym na takim IBMie pracował. Jeżeli ty jesteś ze swojego zadowolony to dobrze. Na pewno będzie ci dobrze służył a już na pewno lepiej niż jakiś tani acer. Pozdrawiam. Edytowane 16 Lutego 2008 przez AK-105 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -X- Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Sprzedawca ma mi wysłać ,wraz z 256 ramu którego też brakowało <rotfl> Nie wiem co mi wyśle : / Było by super jakby działało na g btw.Ciekawe co sobie koleś myślał wysyłając mi niepełnego lapka,wygląda na profesjonalistę [ok 500 poz. kom.] O_o Dobrze że dusza informatyka kazała mi sprawdzić 'pod maską' czy wszystko jest ^^ a poza tym mam pytanko... czy te antenki- MAIN AUX ,muszą być fizycznie podłączone do karty? bo z tego co widziałem to nie miały jakiś specjalnych zaczepek.Czy przyklejenie ich taśmą załatwi sprawę? Trzeba je podłaczyć bo to do anteny w ramie matrycy. Bedą sie dobrze trzymać bez taśmy:) Wbrew pozorom w złaczu na karcie jest mikrozaczep, jak podłaczysz to sam zobaczysz. Ja na twoim miejscu bym oddał tego laptopa. Po zdjęciach widać że nie wygląda on najlepiej. W przyszłości jak by ci się coś zepsuło to możesz mieć problemy. Sprzedawca zawsze może się tłumaczyć że rozbierałeś lapka i sam coś zepsułeś. Możliwe że nawet nie masz na niego żadnej gwarancji bo nic nie widzę na aukcji. Kiedyś tez chciałem kupić takiego IBMa i po wymianie piątej sztuki uznałem że sobie odpuszczę i kupię jakiego porządnego, nowego HPka. Na własnej skórze się przekonałem że w większości to co oferowane jest na allegro to tani złom zza granicy. Na zdjęciu widzę, że laptop z niemiec to źle wróży. Po pierwsze laptopy z europy to w większości poleasingowe złomy za >200 Euro z niemiec lub wielkiej brytani. Często składaki z różnych "złomów" W takich laptopach często wystepuje "bga crack" układu graficznego który jest znany z serii T4X Często jest załatwiane to home made opalarką co powoduje, że po miesiacu często wada ujawnia się ponownie a już jest po gwarancji:> Jeśli zamówisz używanego laptopa w stanach (refurbished) masz pewność, że laptop został gruntownie sprawdzony i czip graficzny przeszedł "reballing" i ta wada w przeciągu kilku lat nie wystapi. Dodatkowo wszystkie części w tym laptopie zgadzają się z bazą danych IBM i nie ma takiej sytuacji, że dostajesz lapka z płytą główną należąca do 2374-xxxx, obudową od 2374-yyyy i matrycą od 2374-zzzz oraz baterią noname. Na pocieszenie dodam, że ta wada nie wystepuje tylko w tych IBM-ach Poza tym drobnym minusem są to perfekcyjne i niezawodne maszyny. Czy w twoim egzemplarzu też jest szwabska klawiatura? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...