Skocz do zawartości
lio_lio

Poszukuję Programu Do Sterowania Diodami Przez Lpt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dość długiej nieobecności.

Temat podchodzi pod modyfikacje i pod software.

Jakiś czas temu poskładałem sobie banalny układ. Miałem wtedy taki mały, przyjemny programik, który pokazywał mi jaka część mojego łącza (do wyboru upload / download) jest używana. Problem w tym, że gdzieś mi wcięło ten program i nie mogę go znaleźć. Szukałem też za pomocą google, ale moje poszukiwania nie przyniosły żądanego rezultatu. I tu moja pytanie i prośba. Czy ktoś z forumowiczów posiada ten program i czy mógłby mi go wysłać lub chociaż dać jakieś wskazówki gdzie go powinienem szukać ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca chodzi mi o Samurize, ponieważ właśnie zależy mi na tym, aby program przesyłał dane do portu LPT, aby zobrazować na diodach LED jaki procent mojego łącza (powiedzmy download) jest aktualnie używany.

Może troszeczke jaśniej napisze:

Przykładowo, jeżeli mamy łącze 1 Mbit i w danej chwili pobieramy dane z prędkością 100Kbit to świeci się tylko jedna dioda,

jeżeli z prędkością 250 Kbit - 2 diody,

350 Kbit - 3 diody,

....

1024Kbit - 8 diod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lio_lio kup sobie na allegro jakiś LCD tekstowy i podłącz go do portu LPT ściągnij smartie lub jaLCD i wyświetlaj co chcesz: tytuły z winampa, parametry dysków, systemu chłodzenia, łącza internetowego ...

LCD 2x16 to jakieś 13 zł (plus potencjometr za 20 groszy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ditomek tylkoże zależy mi właśnie na tym programie. Doskonale wiem że moge zbudować sobie LCD, ale tak jak mówie poszukuje tego programu.

Pelzak wiem, że to marnotrawstwo portu, ale i tak jest wolny, więc nie przeszkadza mi to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi