Skocz do zawartości
PiotrekD

Raid Na 4 Dyski Układ Intela Ich7r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję skonfigurować w moim kompie RAID na płycie Gigabyte GA-8I945G Pro. Ma ona kontroler RAID Intela ICH7R. Początkowo myśłałem o konfiguracji RAID 0 na 4 dyskach Hitachi 160GB SATAII. Znalazłem jednak taki test:

http://www.hardware.info/en-US/productdb/b...ct/Intel_ICH7R/

Wynika z niego, że moja planowana konfiguracja jest prawie identyczna wydajnościowo z RAID 0+1 (oprócz Average throughput, który nie ma dużego znaczenia jeśli nie kopiuje sie dużych plików). Czy ktoś z Was przechodził / testował podobne konfiguracje i mógłby podzielić się swoimy doświadczeniami z RAIDem na 4 dyski? Zależy mi głównie na wydajności, w drugiej kolejności bezpieczeństwo (stąd zastanawiam się nad RAID 0+1), na końcu pojemność.

Z góry dziękuję,

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja właśnie sobie dołożyłem 2 dyski 160GB WD RE 16MB i teraz mam RAID 0 na 4 takich dyskach. różnica wydajności jest dwukrotna, średni odczyt w granicach 200MB/s (partycja Windowsa wyciąga 250MBs) a dyski jakby cichsze :D może w rezonans jakiś wpadły i się nawzajem wygłuszają :wink: ... nie polecam zabawy z 0+1 jeśli najważniejsze pliki trzymasz na innym dysku. raid 0 na 4 dyskach wymiata B-)

jest jedno ale, na które zmarnowałem 2 dni: przy 4 dyskach są bardzo duże różnice wydajności w zależności od STRIPE SIZE... na moim kontrolerze nForce 570 najlepiej śmiga 64K, a różnica wydajności w stosunku do 32 i 128K to jest nawet 30%. aha i bardzi ciekawe zachowanie na 8K :D pasek 8K podzielony na 4 daje 2KB na dysk podczas gdy domyślnie winda formatuje partycję pod siebie z blokiem 4KB. fajnie wtedy system się zachowuje B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ogólne przyspieszenie pracy (czas ładowania systemu, itp.) rzeczywiście jest x 2 po dodaniu dodatkowych dwóch dysków? Bo trochę zaprzeczają temu testy jakie widziałem na stronce, którą podałem w poprzednim poście....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy ogólne przyspieszenie pracy (czas ładowania systemu, itp.) rzeczywiście jest x 2 po dodaniu dodatkowych dwóch dysków? Bo trochę zaprzeczają temu testy jakie widziałem na stronce, którą podałem w poprzednim poście....

czasu ładowania systemu to raczej nie zmierzę bo za każdym razem jest inny (Vista64) a trwa to u mnie dosłownie 5-10 sekund :wink: natomiast kopiowanie plików w ramach macierzy jest prawie równo 100% szybciej na 4 dyskach niż na 2. hibernacja (zrzucenie 4GB RAM do pliku) też odbywa sie 2 razy szybciej, a często to robię (super sprawa przy uruchomionych programach typu PhotoShop i kilku innych plus kilkanaście kart explorera :wink: ).

podsumowując - ja różnicę widzę i to znaczną. nie wiem czy na XP byłoby to aż tak zauważalne ale Vista lubi zapierdzielać po dysku i każdy dołożony dysk do RAID 0 daje jej kopa (najpierw dołożyłem jeden dysk, czyli były 3 ale tego samego dnia pojechałem po następny :D )

co do tych testów to nie napisano na jakich dyskach i jaki STRIP (napisałem w poprzednim poście o co chodzi). ja mam WD RE z 16MB cache i działają ze sobą idealnie. dodatkowo przy teście skanowania antywirusem ogromne znacznie ma proc i pamięć. nie ma się co dziwić że w tego typu testach nie ma 100% szybciej.....

Edytowane przez Konkor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najlepiej przetestuję różne konfiguracje. Znalazłem gdzieś fajny pomysł polegający na zrzuceniu imagów po pierwszej konfiguracji na RAIDzie i potem go wgrywaniu po zmianach. Trochę czasu będę musiał poświęcić, ale rzeczywiście chyba nie ma jednoznacznych wskazówek jaka konfiguracja jest najlepsza na dany komp ze względu na różnorodność sprzętu i oprogramowania.

Dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba najlepiej przetestuję różne konfiguracje. Znalazłem gdzieś fajny pomysł polegający na zrzuceniu imagów po pierwszej konfiguracji na RAIDzie i potem go wgrywaniu po zmianach. Trochę czasu będę musiał poświęcić, ale rzeczywiście chyba nie ma jednoznacznych wskazówek jaka konfiguracja jest najlepsza na dany komp ze względu na różnorodność sprzętu i oprogramowania.

Dzięki za info

polecam seagate disc wizard (na ich stronie jest). zrobiłem właśnie tak jak napisałeś. zainstalowany system, stery plus wszystkie potrzebne programy i zrobiony image dysku. dzięki temu mogłem w miarę szybko testować rozmiary STRIPE... a odtworzenie partycji systemowej z 30GB danych trwało u mnie 12 min

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co znowu kolejny temat o raidzie jak już jeden jest? Trudno rozmawiać w jednym miejscu nie robiąc bałaganu?

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=252870

Dziwne że Orgiusz jeszcze nie zamknął tego... :)

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...