Skocz do zawartości
disaster3

Chieftec Cft-560a-12c -> Fan Swap!

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Kupilem ostatnio Chieftec'a CFT-560A-12C i chcialbym sie zabrac za FanSwapa :). Generalnie nigdy tego nie robilem i nie widziałem jak to sie robi ale czesto ten termin jest poruszany na tym forum :) Bo ten wentyl w Szefie raczej do cichych nie nalezy. Mam kilka pytan do znawcow tematu zasilaczy:

1. Planuje tam wsadzic 12cm Scythe S-Flex'a 1600 obr/min. (pod kontrola panelu). Czy on tam sie zmiesci? Srednica ok. ale nie wiem jak z gruboscia.

2. Czy obecny fabryczny wentyl jest przylutowany czy jest moze na jakiejs wtyczce? Jesli przylutowany to mam poprostu odciac kabel i jakos zabezpieczyc, czy odlutowac.

3. Najgorzej chyba jest z gwara, bo nie mam zielonego pojecia jak jest awaryjnoscia tych zasilaczy (a ten ma dopiero ok 2 tyg.) wiec przy fan Swapie, juz mozna pozegnac sie z gwara?

Pls o jakies info, a moze nawet ktos tak z szybkosci dysponuje linkami z jakims tutorialem howto.

Bede bardzo wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrywasz plombe, tracisz gwarę.

Went spokojnie się zmieści, 25mm grubości to standard.

Zależy, czego oczekujesz, ale ogólnie jeśli chcesz to zorbić raz i mieć z tym spokój, to wentylator na łożyskach kulkowych, bo są trwalsze.

Za to na łożyskach ślizgowych będzie cichszy.

Ja bym wybrał dużo tańszy i cichszy wentylator na ślizgowych łozyskach. I nawet, jak z czasem łozysko zacznie szlag trafiać, to kupilbym następnego.

Do tego warto zaopatrzyć się w kołeczki antywibracyjne, żeby went nie przenosil drgań na PSU. Chodz są tanie went, które bardzo małe wibracje powodują, albo znikome, ale kołki zawsze lepiej dać.

A co za róznica, skoro masz lutownicę w razie czego i potrafisz się nią posługiwać, to sobie poradzisz. Ale pewnie będzie wtyczka 2pin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, za odpowiedz.

To znaczy ze Scythe S-Flex bedzie zly do tej operacji? Mam takie wentyle i sa bardzo dobre dlatego chcialem takiego tam zamontowac. Druga sprawa chyba koleczkow brac nie bede bo w tej obudowie Antec P182, wszystko lacznie z kieszenia na montaz zasilacza jest obklejone silikonowymi paskami ktore pochlaniaja drgania, dlatego wydaja mi zbedne chyba te koleczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1 Zmieści się. Scythe S-Flex będzie dobry.

Ad. 2 Kabel zasilający wentylator nie jest przylutowany do pcb, a wpinany w gniazdo takie jak niżej.

Dołączona grafika

Ad. 3 Mój Chieftec 620W nie ma żadnej plomby więc problemu z gwarancją po zmianie wentylatora nie powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie mój znajomy też dokładnie w 620 mowił, że nie miał plomb, jak mu went padl i go sam zmieniał.

Ale Svende zawsze pisał, że CFT-12 mają plomby.

Bynajmniej jak ktoś ma PSU to widzi, czy ją ma, czy nie.

Gdyby faktycznie te CFT nie mialy plomb, to bardzo fajne PSU do swapa.

Nie wiem, jak w przypadku tego Chiefteca, ale nie chodzi o drgania, ktore przenosi PSU na obudowę, tylko sam went na obudowę samego zasialcza. Ale to faktycznie jest bardzo pedantyczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plomby sa na 100% w modelach 650W i 750W, w 500, 560 i 620 nie powinno byc, a przynajmniej nigdzie nikt nie mowil, ze sa. Ja na dniach bede mial wlasnie 500W, wiec powiem czy jest. Roznica miedzy nimi jest taka, ze 650W i 750W robi CWT, a te slabsze Sirtec, a Sirtec raczej plomb nie dawal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja 500W plomb nie ma. A faktycznie - wentylator trzeba wymienić bo to co prezentuje sobą ten chieftecowy to o pomstę do nieba woła.

Więc mówicie, że SFlex da radę? Nie będzie za bardzo podgrzewał zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego warto zaopatrzyć się w kołeczki antywibracyjne, żeby went nie przenosil drgań na PSU. Chodz są tanie went, które bardzo małe wibracje powodują, albo znikome, ale kołki zawsze lepiej dać.

kupilem takie kołeczki http://www.cooling.pl/xilence-rubber-screw...ukt,400843.html , ale widze ze jest kilka rodzaji, dlugie, krotkie itd. Czy te co kupilem beda dobre do Fan Swap'a?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak fan swap się udał? Ja chyba kupię Fandera 12, chyba, że znacie coś tańszego i równie dobrego?

Jeszcze sie do tego nie zabralem, nie mam troche czasu na to, praca, rodzina, dom.... w ch*** obowiazkow i nie mam czasu na przyjemnosci. Wszystko lezy w szufladzie i czeka na ten sadny dzien.

Jesli chodzi o wentyl to z tego co sie orientuje (a za bardzo sie nie znam-ufam opinii Labovskiego, tak jak jesli chodzi o zasilacze to Svende lub Benito) to ten typ łozyska, ktory jest w fanderze nie lubi poziomu, tzn. ten model lozyska moze wykazywac szybsze zuzycie i terkatonie przy pracy w poziomie, a taka praca czeka go przy fanswapie. A ze ja mam ekhmmm.. [ciach!]**** na pkt sprzetu i lubie miec cos dobrego to np. padlo na Scythe S-Flex, ktore tanie nie sa szczegolnie jak sie kupuje 7 szt. :D i tylko takie wentylatory bede mial u siebie zadnych innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fander itp went na łożyskach ślizgowych nie mogą trekotać, bo nie ma w nich co trekotać. Ale prawdą jest, że takie łożysko szybciej sie wyrobi przy pracy w poziomie, niż kulkowe. Ale są inne wentylatory, dużo tańsze, często dwuktornie, albo i więcej, które przy niskich obrotach będą działaly na poziomie Fandera. S-flex przy tych samych obrotach musi być głosiejszy, bo ma kulki, na to nie ma obejścia. Chodzby te jego łozysko było hiper -ultra cudo, ma kulki, będzie głosniejsze od ślizgowego. Ale do czasu... Tylko, że went ze ślizgowym za takie grosze mozna wymieniać co rok i będzie jak dla mnie lepiej, ciszej i taniej. Oczywiście taniej od powiedzmy Fandera, bo od s-flexa, to... :lol:

Oczywiście nie twierdzę, że s-flexy itp wynalazki za xx złotówek to złe wentylatory, po prostu za drogie.

Osobiście najbardziej mnie smieszy, jak ktoś ma xx went typu s-flex albo jeszcze lepiej Noctua, do tego nawej najcichszego na rynku BQ DP P7 i ileś tam HDD, które w sumie z tym BQ i nawet w SQD ( HDD ) będą głosniejsze dużo niż wentylatory za 20pln ( oczywiście na odpowiednich obrotach, a dysk może być nawet jeden ). To jest sprawdzone!! Co do HDD, to jeszcze są 2,5" i tutaj tez to troszeczkę inaczej wygląda, ale sporadyczni ludzi bawią się w takie rozwiązania.

Nawet, jak kupi takiego Szefa i swapa, i mega wyciszy HDD, to i tak elektronika bedzie głosniejsza od takich wentylatorów ( tych tanich ). Następnie HDD w tych mega skrzynkach, a dopiero jakieś went na niskich obrotach.

Ale każdy bawi się po swojemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i masz racje, w kazdym badz razie wczesniej mialem 2 S-Flexy, wylaczylem pozostale i cichutkiego (teoretycznie tagan'a) i to on byl najglosniejszym elementem w obudowie, razem z HDD. Pozniej tez wylaczylem wszystkie wentyle i tylko bylo slychac Tagan'a i HDD, takze jesli chodzi o cisze to S-Flex'y daja rade

Co moge teraz stwierdzic na pewno: moze i jest to dla Ciebie smieszne, ale po zmianie obudowy na Antec'a P182, dyski (chodzi mi o ich prace) tak jakby ich nie bylo. Nie wiem jeszcze jak to jest z elektornika HDD bo narazie Chieftec skutecznie wszystko zaglusza. I od razu powiem ze nie jest to tylko zasługa sposobu montazu dyskow i podkładek silikonowym ale ogolnie obudowy.

Moze to nie jest najlepsza, najdrozsza i hiper turbo blyskowa z diodami led i oknem na boku obudowa bo nie zostala do tego zaprojektowana - takiej nie szukalem. To jest prosty projekt obudowy, ktorej zadaniem jest max. wyciszenie, wytlumienie wszystkiego co sie da w srodku i w tym jest jedna z najlepszych (jak nie najlepsza) na rynku. Nawet dzwiek inny sie wydobywa z tej obudowy za sprawa fabrycznego 3 warstwowego wytlumienia bokow (aluminium-plastik-aluminium) taki wyciszony, przytlumiony. Brak jest jakichkolwiek otworow na bokach (z ktorych wydobywaja sie dodatkowe dzwieki) itd. itd.

Dlatego teraz sie nie bede wdawal w polemike co kogo smieszy a kogo nie smieszy kupowanie takich albo innych wentylatorow.

Sprzet mam taki jak w podpisie a zamierzam (wszystko juz do tej operacji mam lezy w szufladzie) zrobic:

1. Zmienic wentylatory fabryczne obudowy Antca na Scythe (sa 3 - tyl obudowy, gora obudowy, i na samym dole w tunelu gdzie jest zasilacz)

2. Wywalenie starego Noiseblocker'a w sekcji srodkowej wiejacego na HDD na S-Flex'a

3. Zmiana na TR 120 Extreme S-Flex'a 1200 obr./min. na S-Flex'a 1600 obr.

4. FanSwap w Chieftecu na S- Flex'a

5. Podpiecie wentyli do panelu przedniego Scythe Kaze Master 5.25 i regulacja obrotow wentyli

6. Uporzadkowanie kabli w obudowie

Wg. mnie jest to zapowiedz ciszy (kontrola wentyli) i podkrecenia ich w razie takiej potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Za bardzo wziąłeś sobie moją wypowiedz do siebie. Ona była ogólna, po prostu moje zdanie.

Ale ogólnie nie chodziło mi o to, że s-flex i inne hiper wentyle są złe. Tylko są dużo tańsze rozwiązania, które są równie skuteczne przy niskich obrotach w zestawach komputerowych. W porównianiu 1 vs. 2 może i wypadną ciszej, ale komputer ma więcej elementow, które są jeszcze głosniejsze od 1 i 2.

Jeśli nie trzeba, to po co przepłacać.

Jak dobrze pójdzie, to za jakiś czas porównam bezpośrednio BQ DP P7 z Chiefteciem przed i po swpaie.

Edytowane przez Jarek_135

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za bardzo wziąłeś sobie moją wypowiedz do siebie. Ona była ogólna, po prostu moje zdanie.

Ale ogólnie nie chodziło mi o to, że s-flex i inne hiper wentyle są złe. Tylko są dużo tańsze rozwiązania, które są równie skuteczne przy niskich obrotach w zestawach komputerowych. W porównianiu 1 vs. 2 może i wypadną ciszej, ale komputer ma więcej elementow, które są jeszcze głosniejsze od 1 i 2.

Jeśli nie trzeba, to po co przepłacać.

Jak dobrze pójdzie, to za jakiś czas porównam bezpośrednio BQ DP P7 z Chiefteciem przed i po swpaie.

spoko, spoko...... brac tak bardzo do siebie to tego nie wzialem..... ale...... ok. Poprostu kupilem S-Flexy i zobacze jak sie beda sprawowac. Generalnie po to jest forum zeby sie podpytac kilku ciekawych rozwiazan i mozliwe jak najtanszych, no ale coz moge sie tylko cieszyc ze nie kupilem wentyli Noctua, SilverStone lub Nanoxia, ktore od sztuki kosztuje 75 PLN w gore, to bylaby dopiero skucha :)

Jak zloze wszystko do kupy to dam znac jak chodzi. Moze uda mi sie to zrobic w najblizszy weekend.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rozumieć przez to, że wentylatory z łożyskiem kulkowym są bardziej odpowiednie do fan swapa? Który wentylator byłby najlepszy? Moje typy do fan swapa:

1. Akasa Amber 120 - mam taką, tylko, że 80, jako wyciągający, śmiga pięknie

2. Acutake 120 - on jest tak w ogóle ślizgowy, czy kulkowy? Czym się różni od wersji pro, oprócz czarnej osłonki na kablach?

3. Arctic Cooling af12025

4. Pentagram Freezone 120

5. Revoltek Air Guard 120 - głośny trochę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@omgwtf

mozliwe ale porownalem fabryczne Antec'owe na minimum, czyli to co podaje producent niby 1200 obr./min i Scythe S-Flex'a 1200 obr./min. (12V) no i roznica jest w glosnosci na niekorzysc Antec'a. I tutaj nic nie musze przerabiac + mam w zapasie troche jeszcze obrotow co duzo zwiekszy wydajnosc przy umiarkowanym halasie.

No nic zobaczymy co sie urodzi jak juz wszystko zrobie :)

@spylon

generalnie z tego co widze to bardzo polecaja tego Acutake'a, jest tani i dobry ale ja tu sie malo w tym temacie znam i polegalem na opinii innych jesli chodzi o wentyle to np. Labovskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Mam taką zasiłkę Chieftec (CFT-500A-12S) 500W i też myślę o fanswapie. Zasiłka w spoczynku jest w miarę ok ma 900-1100 obrotów. Ale podczas grania robi się sajgon i wchodzi na 1400-1600.

http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obu...pelny,id,27578/

Wymieniłbym na S-flexa tyle że na 1200obr. Myślicie że starczy czy jednak lepiej 1600 rpm? Nie wiem czy S-flex jak się rozpędzi do 1600 nie będzie za głośny.

Jak podłączyć 3-pin wentylator do 2 pin? Sorry za nOOberskie pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupił wentyl na ślizgu, bo taki fanswap ze standardowego wentyla na kulkowy nic nie da. Równie dobrze można kontrolować obroty standardowego wentyla ręcznie. Dałbym ślizgowy np. Chieftec AF-12-25S (czyli kopia Nexusa za 18zl, BARDZO CICHY), Acutake 120 i jak się zużyje to wymienić.

Albo wyjściem też jest kupienie S-Flex na łożysku olejowym, jest ciche i trwałe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi