Skocz do zawartości
VenomDM

Ocena Taniej Koncepcji Chlodzenia Budy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dotychczas jechałem na otwartej budzie ale postanowiłem zamknąć i kupić jej jakieś tanie chłodzenie, więc ogranicze się do marki Arctic Cooling. Nie znam mam doświadczenia w wentylach, więc prosze o ocene i ewentualną korektę mojej koncepcji.

Chcę wydać max 50zł kupując tylko od AAB z allegro i mam taki pomysł :

1. 80mm na przod/dół zasysający + to samo na bok budy + na sufit - czyli 3x 80mm AC FAN PRO

2. 120mm na tył budy pod zasilacz - wyciągający - AC Fan 120mm

AC FAN 120

3. Przejściówka 3pin-molex bedzie potrzebna

3PIN > MOLEX

4. Gumowe kolki montażowe 2kpl. OPCJA (czy to coś daje? jak się je montuje, zamiast śróbek?)

KOŁKI

+ ewentualnie kolejny 80mm AC FAN PRO TC na wymianę wiatraka zasilacza - coś za bardzo zaczął mi szumieć

~ 50z + przesyłka

----------------------

Co myślicie o tej koncepcji, AAB ma różne modele wiatraków, jedne szybsze inne wolniejsze w podobnych cenach, nie bardzo wiem które lepsze, gwoli ścisłości mam 3 złącza 3pin na płycie i żadnego wolnego 4pin.

ps. Dodam tylko że poza tym kupuje NV Silencera 5 do mojej 7900GS.

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym chłodzisz procesor?

Co to za obudowa?

Ma być po prostu chłodno czy też cicho? Odpowiedź na to pytanie pozwoli zadecydować czy Acutake czy Arctic Cooling.

Nie kupuj wentylatorów z TC - rzadko kiedy chodzą z taką prędkością jaką by się chciało.

Kołki to jak najbardziej uzasadniona inwestycja - zwłaszcza przy tańszych wentylatorach i niskiej jakości obudowie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym chłodzisz procesor?

Co to za obudowa?

Ma być po prostu chłodno czy też cicho? Odpowiedź na to pytanie pozwoli zadecydować czy Acutake czy Arctic Cooling.

Nie kupuj wentylatorów z TC - rzadko kiedy chodzą z taką prędkością jaką by się chciało.

Kołki to jak najbardziej uzasadniona inwestycja - zwłaszcza przy tańszych wentylatorach i niskiej jakości obudowie.

Pozdrawiam

Na CPU mam boxowego fana z boxowa "pastą" (choć to "coś" na pastę nie wygląda, raczej na gumową podkładkę..), słychać go lekko w idlu :-| cpu ma 45st. w stresie 60st C - na dniach zmieniam mu paste na Arctic Silver 5

Obudowa przywieziona z USA, nie znam producenta, fabryczne otwory na bocznej sciance z plexi i suficie pod 80mm, fabryczny miernik temperatury z wyswietlaczem, 2x usb, diody niebieskie na front panelu etc..załączam foto

Ma być raczej bardziej cicho - super OC nie robie i na obecnych ustawieniach OC z otwarta budą nic mi sie nie przegrzewa (CPU ~50st, MB 41st, RAM ok 40-50st.)

OK czyli fany AC z TC odpadają.

ps. W razie czego prosze o konkretne propozycje z ofert AAB w tych samych / podobnych cenach.

post-139439-1203091923_thumb.jpg

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na CPU mam boxowego fana z boxowa "pastą" (choć to "coś" na pastę nie wygląda, raczej na gumową podkładkę..), słychać go lekko w idlu :-| cpu ma 45st. w stresie 60st C - na dniach zmieniam mu paste na Arctic Silver 5

Temperatury wydają się być zdecydowanie za wysokie jak na Pentium DC.

Obudowa przywieziona z USA, nie znam producenta, fabryczne otwory na bocznej sciance z plexi i suficie pod 80mm, fabryczny miernik temperatury z wyswietlaczem, 2x usb, diody niebieskie na front panelu etc..załączam foto

Nie, no ślicznie się w nocy prezentuje... ale ja poza punktami świetlnymi niewiele widzę. Zwłaszcza z obudowy :rolleyes:

Nieszkodzi, podałeś wystarczająco dużo informacji :)

Ma być raczej bardziej cicho - super OC nie robie i na obecnych ustawieniach OC z otwarta budą nic mi sie nie przegrzewa (CPU ~50st, MB 41st, RAM ok 40-50st.)

OK, jak sobie życzysz:
  • Wentylator 120mm (tył) wypompowujący - Acutake Fan120 - 13,90zł
  • Wentylatory 80mm (przód, bok) ssące - Acutake Fan80 - 2x 8,90zł = 17,80zł
  • Wentylator 80mm (wierzch) wypompowujący - Arctic Cooling Fan 8L - 9,90zł
  • Filtry powietrza (przód, bok) - Primecooler 80mm - 2x 5,50 = 11zł Docenisz je, gdy przyjdzie czyścić środek. Całkiem skutecznie sobie filtrują. Oczywiście po pół roku warto środek przedmuchać, ale na pewno nie będzie to wymagało czyszczenia wszystkiego ręcznie. Wydatek niewielki, a przyjemność duża potem. Ofkors same filtry warto przedmuchiwać nie rzadziej niż raz na dwa-trzy tygodnie.
  • Rozdzielacz 3pin z molexa - Primecooler MX1 - 3,69zł

RAZEM: 56,29zł

Co prawda podkładki w zestawach z wentylatorami Acutake to pic na wodę (czyt. ich skuteczność jest bliska skuteczności placebo ;) ), ale ponieważ generalnie większość nie narzeka na wibracje, to może warto się wstrzymać z zakupem kołków. Ten jedyny Arctic Cooling wisi zaś na swoich fabrycznych kołkach konstrukcyjnych, więc tym bardziej nie trzeba.

Ponieważ wszystkie polecone wentylatory są dość ciche na swoich domyślnych obrotach to podłącz je wszystkie pod 12V. Jeśli nie starczy portów na płycie i w tym rozdzielaczu Primecoolera to dokup drugi. Podłączanie na 5V tych wentylatorów raczej za bardzo ograniczy ich wydajność by miały rację bytu... o ile w ogóle by ruszyły. Nota bene tego jedynego Arctic Cooling dorzuciłem, gdyż do pracy w poziomie bezpieczniej jest nabyć wentylator na innym niż ślizgowe itp. łożysko (jakie ma Acutake).

To chyba tyle ode mnie :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury wydają się być zdecydowanie za wysokie jak na Pentium DC.

Nie, no ślicznie się w nocy prezentuje... ale ja poza punktami świetlnymi niewiele widzę. Zwłaszcza z obudowy :rolleyes:

Nieszkodzi, podałeś wystarczająco dużo informacji :)

OK, jak sobie życzysz:

• Wentylator 120mm (tył) wypompowujący - Acutake Fan120 - 13,90zł
  • Wentylatory 80mm (przód, bok) ssące - Acutake Fan80 - 2x 8,90zł = 17,80zł
  • Wentylator 80mm (wierzch) wypompowujący - Arctic Cooling Fan 8L - 9,90zł
  • Filtry powietrza (przód, bok) - Primecooler 80mm - 2x 5,50 = 11zł Docenisz je, gdy przyjdzie czyścić środek. Całkiem skutecznie sobie filtrują. Oczywiście po pół roku warto środek przedmuchać, ale na pewno nie będzie to wymagało czyszczenia wszystkiego ręcznie. Wydatek niewielki, a przyjemność duża potem. Ofkors same filtry warto przedmuchiwać nie rzadziej niż raz na dwa-trzy tygodnie.
  • Rozdzielacz 3pin z molexa - Primecooler MX1 - 3,69zł

RAZEM: 56,29zł

Co prawda podkładki w zestawach z wentylatorami Acutake to pic na wodę (czyt. ich skuteczność jest bliska skuteczności placebo ;) ), ale ponieważ generalnie większość nie narzeka na wibracje, to może warto się wstrzymać z zakupem kołków. Ten jedyny Arctic Cooling wisi zaś na swoich fabrycznych kołkach konstrukcyjnych, więc tym bardziej nie trzeba.

Ponieważ wszystkie polecone wentylatory są dość ciche na swoich domyślnych obrotach to podłącz je wszystkie pod 12V. Jeśli nie starczy portów na płycie i w tym rozdzielaczu Primecoolera to dokup drugi. Podłączanie na 5V tych wentylatorów raczej za bardzo ograniczy ich wydajność by miały rację bytu... o ile w ogóle by ruszyły. Nota bene tego jedynego Arctic Cooling dorzuciłem, gdyż do pracy w poziomie bezpieczniej jest nabyć wentylator na innym niż ślizgowe itp. łożysko (jakie ma Acutake).

To chyba tyle ode mnie :)

Pozdrawiam

Duże dzięki, czyli rozumiem że produkty AC są generalnie głośniejsze od Acutake, i co za tym idzie wydajniejsze?

Twoje sugestie do mnie przemawiają :)

Mam tylko jedną uwagę, w przyszłości będe kręcił proca i zależało by mi aby ta 80tka na boku miała ewentualną rezerwę mocy 'wiatru' tak aby lepiej wiała na CPU (tunel mam) gdy będę go kręcił (planuje do ok 3Ghz). A więc może wezme jedną 80tke na bok mocniejszą ale podepne ją na 5V, a gdy zaczne kręcic CPU, podepne pod 12v (wtedy bede mogl wybrac czy chce ciszej czy chlodniej)

Co o tym myslisz? :wink:

ps. dodaje fote budy za dnia - spojrz na front panel na dole - są tam otwory wlotowe [ten pas poziomy], a od wewnatrz jest metalowe sito (tak jak standardowe miejsce fan z tyłu), ten zasysajacy 80mm od dolu bedzie mial ciezko przez to przedmuchać. De fakto zdjelem wymiary wewnetrznej czesci dolnego wlotu i wychodzi ze fabrycznie jest tam miejsce na dwa fany 70mm w poziomie jeden obok drugiego :blink: [tak sie sklada ze mam Qlteca 70mm 19db]

dziwne to czy normalne? 80tka sie spokojne zmiesci, z montazem moze byc maly klopot, ale nic powaznego.

Moze sobie ten dolny odpuscic?

-------------------------------

UPDATE: Dodalem foty wnetrza tak jak sugerowales :wink: Zobacz jak to u mnie wyglada i powiedz czy utrzymujemy wersje pierwotna czy cos warto zmienic. Np fan zasysajacy na dole z przodu moglby byc rozmiaru 92 spokojnie, 120tka juz bedzie obejmowac miejsce poza grillem, a wiec chyba nie ma sensu? 92tka powinna byc w calosci w polu "sita" Dalem tez fote fana z zasilacza [jak w podpisie] fan wieje jak dla mnie troche za mocno i szumi a nie ma potrzeby bo zasilacz nie jest cieply, oba fany w tym zasilaczu maja TC, wiec chcialbym go wymienic na taki z TC tez albo poprostu wolnoobrotowy. Wazne tez by mozna bylo go wymienic bez zadnych przerobek/modow. Daj znac co nt uwazasz :)

post-139439-1203111250_thumb.jpg

post-139439-1203158680_thumb.jpg

post-139439-1203158717_thumb.jpg

post-139439-1203158748_thumb.jpg

post-139439-1203158776_thumb.jpg

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże dzięki, czyli rozumiem że produkty AC są generalnie głośniejsze od Acutake, i co za tym idzie wydajniejsze?
To zależy. Seria wentylatorów AC AF czy AC Fan kręci się przeważnie szybciej od Acutake. Występują jednak na rynk również te same wersje wentylatorów z "L" na końcu, które kręcą się wolniej od Acutake. Jedna z tych "eLek" miałaby właśnie być zamontowana na wierzchniej ściance. Uznałem, że zakup wersji bez "L" zrujnuje efekt pozostałych Acutake... w ciszy ma się rozumieć.

Twoje sugestie do mnie przemawiają :)
Bardzo się cieszę :)

Mam tylko jedną uwagę, w przyszłości będe kręcił proca i zależało by mi aby ta 80tka na boku miała ewentualną rezerwę mocy 'wiatru' tak aby lepiej wiała na CPU (tunel mam) gdy będę go kręcił (planuje do ok 3Ghz). A więc może wezme jedną 80tke na bok mocniejszą ale podepne ją na 5V, a gdy zaczne kręcic CPU, podepne pod 12v (wtedy bede mogl wybrac czy chce ciszej czy chlodniej)

Co o tym myslisz? :wink:

Ponieważ wybór ograniczony jest do AAB i to najtańszych wentylatorów z ich oferty to nie widzę sensu. Można wybrać co prawda np. AC AF8025, który kręci się z prędkością 2000rpm... ale wątpię by to była znacząca różnica. Gdyby to był wentylator 120mm to możnaby się zastanawiać, ale dla 80mm to chyba nie robi znaczącej różnicy. Znacznie lepsze efekty osiągniesz kupując w przyszłości choćby 2914404[/snapback]
ps. dodaje fote budy za dnia - spojrz na front panel na dole - są tam otwory wlotowe [ten pas poziomy], a od wewnatrz jest metalowe sito (tak jak standardowe miejsce fan z tyłu), ten zasysajacy 80mm od dolu bedzie mial ciezko przez to przedmuchać.
Najwięcej by mi powiedziało zdjęcie od środka, obawiam się :)

Aczkolwiek chyba bym się o to nie bał - wentylator powinien sobie poradzić. Byleby uszczelnić te otwory, których 80mm wentylator nie obejmie.

De fakto zdjelem wymiary wewnetrznej czesci dolnego wlotu i wychodzi ze fabrycznie jest tam miejsce na dwa fany 70mm w poziomie jeden obok drugiego :blink: [tak sie sklada ze mam Qlteca 70mm 19db]

dziwne to czy normalne? 80tka sie spokojne zmiesci, z montazem moze byc maly klopot, ale nic powaznego.

Tak, jak wspomniałem - więcej powiedziałoby mi zdjęcie od środka. Tym niemniej w mojej obudowie jest np. miejsce na montaż dwóch wentylatorów 60mm od strony frontu, więc Twój przypadek mnie szczególnie nie dziwi. Nie próbowałbym go jednak na siłę wykorzystać za sprawą 70mm wentylatorów - te są raczej rzadkie, a i przeważnie niezbyt chyba godne polecenia. Wliczając Qolteca. Myślę, że możesz swobodnie tam zamontować 80mm i sprawę pozostawić tak. No chyba, że weszłoby 92mm czy 120mm... to wtedy jak najbardziej warto zamontować większy (i kupić ofkors). :)

Labovsky

Miales stycznosc z wieksza iloscia 8L? Bo kupilem jeden i IMO mial bardzo niekulturalne lozysko wzgledem TC. Pechowy egzemplarz czy norma?

Przede wszystkim to low-end. Nie ma co oczekiwać, że będzie zawsze ideolo od Arctic Cooling czy Acutake... itp. producentów. O tych wentylatorach, z którymi miałem do czynienia od Arctic Cooling - np. Fan 9 - mogę spokojnie powiedzieć, że pracowały bardzo sympatycznie. Trzeba jednak liczyć się z tym, że zawsze super kulturalnie nie będzie... i mieć pewną tolerancję decydując się na nie. Możesz spróbować wymienić swój na gwarancji w zależności od tego jak bardzo upierdliwy jest ten wentylator przez to łożysko.

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam foty wnetrza budy tak jak sugerowales. Zobacz jak to u mnie wyglada i powiedz czy utrzymujemy wersje pierwotna czy coś warto zmienić. Np fan zasysajacy na dole z przodu moglby byc rozmiaru 92 spokojnie, 120tka juz bedzie obejmowac miejsce poza grillem, a wiec chyba nie ma sensu? :? 92tka powinna byc w calosci w polu "sita"

Dalem tez fote fana z zasilacza [jak w podpisie] fan wieje jak dla mnie troche za mocno i szumi a nie ma potrzeby bo zasilacz nie jest cieply, oba fany w tym zasilaczu maja TC, wiec chcialbym go wymienic na taki z TC tez albo poprostu wolnoobrotowy, ten Acutake 80mm bedzie dobry? Wazne tez by mozna bylo go wymienic bez zadnych przerobek/modow. Daj znac co nt uwazasz :wink:

post-139439-1203178029_thumb.jpg

post-139439-1203178072_thumb.jpg

post-139439-1203178094_thumb.jpg

post-139439-1203178251_thumb.jpg

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam foty wnetrza budy tak jak sugerowales. Zobacz jak to u mnie wyglada i powiedz czy utrzymujemy wersje pierwotna czy coś warto zmienić. Np fan zasysajacy na dole z przodu moglby byc rozmiaru 92 spokojnie, 120tka juz bedzie obejmowac miejsce poza grillem, a wiec chyba nie ma sensu? :? 92tka powinna byc w calosci w polu "sita"

Pozostać przy 92mm, ale postaraj się uszczelnić otwory, które będą poza zasięgiem wentylatora, aby nie zasysał on w ten sposób po części dopiero co wpompowanego powietrza.

Dalem tez fote fana z zasilacza [jak w podpisie] fan wieje jak dla mnie troche za mocno i szumi a nie ma potrzeby bo zasilacz nie jest cieply, oba fany w tym zasilaczu maja TC, wiec chcialbym go wymienic na taki z TC tez albo poprostu wolnoobrotowy, ten Acutake 80mm bedzie dobry? Wazne tez by mozna bylo go wymienic bez zadnych przerobek/modow. Daj znac co nt uwazasz :wink:

Obawiałbym się jednak montować w zasilaczu wentylator Acutake. Ten GlobeFan, który jest obecnie, ma maksymalną wartość obrotów ustaloną na 3000rpm. Rozumiem, że jest za głośny i kręci się niepotrzebnie szybko, ale wydaje mi się, że poleganie na wentylatorze o połowie przepływu powietrza nie jest najrozsądniejsze. Sugerowałbym Ci zatem albo poszukać reduktorów napięcia na 7-9V, których jakoś na Allegro nie dane mi było znaleźć, albo zakupić wentylator o prędkości obrotowej nie mniejszej niż 2300-2500rpm. W ofercie AAB nie ma niestety ani jednego ani drugiego. Najszybsze wentylatory - np. AC AF8025 kręcą się z prędkością 2000rpm. Być może koledzy z subforum zasilaczy będą wiedzieć coś więcej na temat Twojego modelu zasilacza i czy nie ma ryzyka w wymianie na tak wolny wentylator. Ja bym kupił pewni gdzie indziej takiego Enermaxa Warp, który ma bardzo przyjemną rozpiętość obrotów i nie kosztuje przy tym szczególnie dużo. Mógłbyś przy tym regulować go w zależności od obciążenia ręcznie - ma taki sprytny regulator montowany w miejscu jednej z czterech śrub montażowych.

Pozdrawiam i powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostać przy 92mm, ale postaraj się uszczelnić otwory, które będą poza zasięgiem wentylatora, aby nie zasysał on w ten sposób po części dopiero co wpompowanego powietrza.

Obawiałbym się jednak montować w zasilaczu wentylator Acutake. Ten GlobeFan, który jest obecnie, ma maksymalną wartość obrotów ustaloną na 3000rpm. Rozumiem, że jest za głośny i kręci się niepotrzebnie szybko, ale wydaje mi się, że poleganie na wentylatorze o połowie przepływu powietrza nie jest najrozsądniejsze. Sugerowałbym Ci zatem albo poszukać reduktorów napięcia na 7-9V, których jakoś na Allegro nie dane mi było znaleźć, albo zakupić wentylator o prędkości obrotowej nie mniejszej niż 2300-2500rpm. W ofercie AAB nie ma niestety ani jednego ani drugiego. Najszybsze wentylatory - np. AC AF8025 kręcą się z prędkością 2000rpm. Być może koledzy z subforum zasilaczy będą wiedzieć coś więcej na temat Twojego modelu zasilacza i czy nie ma ryzyka w wymianie na tak wolny wentylator. Ja bym kupił pewni gdzie indziej takiego Enermaxa Warp, który ma bardzo przyjemną rozpiętość obrotów i nie kosztuje przy tym szczególnie dużo. Mógłbyś przy tym regulować go w zależności od obciążenia ręcznie - ma taki sprytny regulator montowany w miejscu jednej z czterech śrub montażowych.

Pozdrawiam i powodzenia :)

Ten Globe fan w zasilaczu kreci sie z predkoscia ~1500 Obr i wieczorem jak jest cicho to go slysze :razz: . chyba popadam w cichofilie. Narazie dam sobie spokoj, zobacze jak komp bedzie brzmial zamontowaniu chlodzenia, wywaleniu stockowego z grafiki i zamknieciu budy. Jak bedzie milo to dam spokoj, a jak nie, to pomysle co z tym zasilaczem i CPU. Ale to pozniej :rolleyes:

Dzieki za pomoc. Jak sprzet zamontuje , to opisze doznania :wink: Koniec koncow wzielem te :

- wysysajacy tyl - ACUTAKE FAN 120

- na bok - ACUTAKE FAN 80

- na sufit - ARCTIC COOLING ARCITC FAN 8 L

- na front dół - ACUTAKE FAN 92 PRO

- na grafike - NV Silencer 5 rev.3

Podłącze to wszystko, zamknę obudowe i mam nadzieje że zrobi się ciszej i chłodniej :-). A jak zrobi się chłodniej w budzie to może i fan zasilacza zwolni i też się uciszy :wink: , w sumie z filtrem i przejściówka molex > 3pin wyszło mnie to 80zł z przesyłką. W porządku :)

Gdyby byla gdzies tu opcja "POMÓGŁ" to byś dostał, ale nie widzę więc ... :wink: Duże dzięki :D

Edytowane przez VenomDM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi