Skocz do zawartości
Smol__ar

Filmowanie Samochodu Z Punktu Jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To chyba będzie najodpowiedniejszy dział.

Mianowicie zacznę od wstępnego pokazania o co mi chodzi posługując sie filmikiem:

(film przykładowy)

http://youtube.com/watch?v=e2KqMZs7aWM

Jak widzimy po jego obejrzeniu, przedstawia uciekającą 911 przez policją ulicami Sztokholmu ;) Chodzi mi o to, co musiał bym zamontować u siebie w aucie jak to podłączyć aby móc nagrywać takie filmiki (tego typu, nie mam zamiaru uciekać przed policją :wink:). Może ktoś z was spotkał sie z taką 'instalacją'.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wiem że berkut robił filmik z widoku zderzaka. To nie są poprostu zamaskowane jakieś kamery?

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jakieś kamery, ale przypuszczam ze nie trzy cyfrówki ;) Coś na podobieństwo internetowych o dobrej rozdzielczości bo jak widzimy jakoś filmiku nie jest najgorsza jak na tak szybko poruszający się obiekt po nierównej nawierzchni. Kwestia jeszcze tego typu na co to się nagrywa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zainstalować kamery na karoserii czy jakoś je w nią wkomponować, jakieś urządzenie rejstrujące i zasilić to.

Załóżmy wariant dla 4 kamer

http://allegro.pl/item311455286_4_kamery_zewnetrzne_22_diody]_z_rejestratorem.html i do tego jakas przetwornica żeby to zasilić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ukryciem nie było by problemu. Bardzo ciekawi mnie to jaka jakoś obrazu uzyskam stosując takie kamery. Rozmyślałem nad kamerami internetowymi podłączonymi pod laptopa lecz domyślam się ze podłączenie i przechwycenie obrazu z 4 sztuk nie powiodło by się. Czyli taka zabawka z rejestratorem i przetwornicą w granicach 1500zł, nie spodziewałem sie ze tak dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na upartego to można by podłączyć naraz 4 kamery internetowe do laptopa i rejstrować z nich obraz. Tyle że tu nie mam pojęcia jaka będzie jakość z takiej kamery po zmroku,

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożyczę od kogoś kamerkę, a najlepiej ze dwie, podłącze pod laptopa, przykleję na taśmę za okno albo na przedłużce USB pod maskę i zobaczę ;) tak chyba będzie najlepiej. Od razu porównam jakość dwóch różnych kamer.

Jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomyły to piszcie.

BTW. Polecicie dobry program do przechwycenia obrazu z internetowej ?

Edytowane przez Smol__ar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzimy po jego obejrzeniu, przedstawia uciekającą 911 przez policją ulicami Sztokholmu ;) Chodzi mi o to, co musiał bym zamontować u siebie w aucie jak to podłączyć aby móc nagrywać takie filmiki (tego typu, nie mam zamiaru uciekać przed policją :wink:). Może ktoś z was spotkał sie z taką 'instalacją'.

No ciekawe do czego jeszcze innego może Ci to posłużyć :wink: Tylko nie mów że masz szkołę jazdy i nagrywasz kursantom jazde żeby mogli analizować błędy potem w sali :lol2: :lol2:

Taki zestaw sobie zapodaj rejestrator + kamera. Tylko dysk trzeba kupić porządny (najlepiej flash) żeby go nie zorało na nierównościach jak będziesz jechał 180 po mieście :lol2:

Aha. To jest zasilane 19V także nawet przetwornica nie byłaby tak bardzo potrzebna. Wystarczyłby może jakiś stabilizator plus układ podnoszący napięcie o te parę V.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe do czego jeszcze innego może Ci to posłużyć :wink: Tylko nie mów że masz szkołę jazdy i nagrywasz kursantom jazde żeby mogli analizować błędy potem w sali :lol2: :lol2:

Hehe ;) wiesz co nie jest mi to absolutnie do niczego potrzebne, kolejna zabawka którą zachciało mi sie mieć i tyle :wink: Jestem na topie kompletowania zestawu paneli LCD w samochodzie z odtwarzaczem DVD i konsolą do gier. Pomyślałem więc że skoro szaleć to na całego ;) Zrzut ekranu z prędkościomierza lub widoku spod przedniego zderzaka na monitory w zagłówkach ... było by ciekawie :razz: + możliwość rejestracji mmmmmmm. Nie raz podczas dłuższej podróży zaczynały się dziać akcje które dostrzegając mówiłem "szkoda że nie mam kamery" tak więc może czas to zmienić ;)

BTW. Ten rejestrator nie jest złym pomysłem tylko że troszkę duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ;) wiesz co nie jest mi to absolutnie do niczego potrzebne, kolejna zabawka którą zachciało mi sie mieć i tyle :wink: Jestem na topie kompletowania zestawu paneli LCD w samochodzie z odtwarzaczem DVD i konsolą do gier. Pomyślałem więc że skoro szaleć to na całego ;) Zrzut ekranu z prędkościomierza lub widoku spod przedniego zderzaka na monitory w zagłówkach ... było by ciekawie :razz: + możliwość rejestracji mmmmmmm. Nie raz podczas dłuższej podróży zaczynały się dziać akcje które dostrzegając mówiłem "szkoda że nie mam kamery" tak więc może czas to zmienić ;)

BTW. Ten rejestrator nie jest złym pomysłem tylko że troszkę duży.

Strzałka własnie kupiłem 2xlcd i dvd tylko nie wiem jak to podłaczyc wszystko ??

Edytowane przez Schmeichel-lord

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na upartego to można by podłączyć naraz 4 kamery internetowe do laptopa i rejstrować z nich obraz. Tyle że tu nie mam pojęcia jaka będzie jakość z takiej kamery po zmroku,

żadna :) raz że przeciętny webcam ma bardzo wolny przetwornik CMOS, dwa, że ten przetwornik nie radzi sobie w ciemności.

A ta instalacja ma być na stałe czy tylko na chwile.. jak na chwilę to bym po prostu przyczepił cyfraka do karoserii włączył nagrywanie i jechał...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi