megadega Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Witajcie ;), Po przejzeniu kilkunastu stron o modelarstwie postanowilem zbudowac kompresor do aerografu. Poczatkowo kompresor jako zbiornik wyrownawczy mial uzywac gasnicy, jednak koncepcja została zmieniona. Wujek, ktorego poprosilem o pomoc przy spawaniu zalatwil mi wszystko co bylo potrzebne do budowy (sprezarke, trojnik, zbiornik wyrownawczy itd.). Zamiast gasnicy (ktorej uzywa wiekszosc osob do tej zabawki) wujek zalatwil Filtr Wody, tak chyba nazywa sie ten przedmiot. Filtr ten ulatwil sprawe, ma on wbudowany wlot oraz wylot, wiec obeszlo sie bez spawania !!! Przedmioty uzyte do budowy kompresora: 1. sprezarka lodowkowa 2. "Filtr Wody" 3. 2m weza, uzywanego do instalacji gazowych (czy cos takiego ;)) 4. 4 zaciski na srube 5. filtr paliwa 6. manometr 7. trojnik 8. przejscie z trojnika na konowke do aerografu Tak naprawde powinienem uzyc wlacznika, ktory po zuzyciu czesci powietrza zalaczal by sprezarke i nabiajal butle do odp. liczby barow, tak abym nie musial wstawac co 2 minuty i podlaczac ja do pradu (narazie mi to nie przeszkadza). Elementy dokrecane zostaly uszczelnione tasma teflonowa. Sprezarke pomalowalem na niebiesko :) i przykrecilem do deski. Z racji ze jest to filtr wody a nie gasnica, sa w nim wloty i wyloty kazdy mozna ustawic na rozne sposoby, tak aby woda (w naszym wypadku powietrze) wlatywala z gory na dol, z dolu do gory. Mozna tez ustawic tak by nalac powietrza i zamknac calkowicie mozliwosc wlatywania i wylatywania i to chyba najgorsze co mozna zrobic ! Jesli zamkniemy wlot ukladu powietrze zgromadzi sie w wezach lub filtrze paliwa, ktory wystrzeli ! Niestety u mnie sie tak zdarzylo... widok i huk moze ciekawy, ale mozna sie nabawic uszczerbku na zdrowiu Ja robie to tak: powietrze wlatuje z dolu do gory, podlaczam aerograf i czekam az kompresor pokaze 3 bary, wylaczam kompresor i maluje (nigdy nie zamykam powietrza w butli, tak abym caly czas mial mozliwosc obserwacji cisnienia). Wada tej butli jest taka, ze aby dzialal manometr musimy miec otwarty obieg do aerografu (aerograf zostawiam tak zeby blokowal wylot powietrza) ! ma to jednak swoje dobre strony, niczego nie musialem spawac ! Zapewne zapytacie o koszty ! Mnie kompresor kosztowal niecale 20zl, 2 filtry paliwa (jeden wystrzelil :P), 2m weza oraz zaciski. Wy powinniscie zmiescic sie w 100zl, przy zalozeniu ze wszystko kupicie. Jednak chyba jako prawdziwi modderzy wiecie gdzie znajduje sie skup zlomu i inne tego typu ciekawe miejsca ;) UWAGA !!!!!! Staralem sie pisac jak najprosciej, jednak osobie ktora nie rozumie dzialania nie polecam budowy. Nie ponosze odpowiedzialnosci jesli sobie cokolwiek zrobicie. P.S. Jesli macie jakies pytania co i jak to piszcie, sam wiem ze z poczatku zbudowanie takiego kompresora moze wydawac sie za trudne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 (edytowane) jednym słowem: łał :) Do it your self pełną gębą... No i nie jest to aż takie pracochłonne ;) Powiedz jakie jest ciśnienie po "nabiciu" butli do pełna ? Edytowane 16 Lutego 2008 przez rafwlkp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megadega Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 (edytowane) Do pelna :P ? do pelna to nie nabije bo w tym przypadku nie ma o tym mowy (weze wytrzymuja ok 10bar, filtr paliwa zapewne duzo mniej). Jak juz pisalem wyzej nabijam do 3 bar, poniewaz manometr moze mi pokazac co najwyzej 4. Wszystko oczywiscie zalezy od tego co masz na mysli mowiac "do pelna", dla mnie jest on pelen gdy nie chlapie farba (czyli 3 bary). Powinienem zastosowac jakis wlacznik cisnieniowy czy cos takiego. Narazie zamontuje wylacznik (http://img.nokaut.pl/p/15/11/1511f12297f51991acf5b37408c00b3f500x500.jpg cos w tym stylu :)), aby nie wstawac co chwile i odlaczac sprezarki. Edytowane 16 Lutego 2008 przez megadega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 ciekawe może coś takiego zbuduje bo mam te części w domu więc można robić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 fajne, jeśli ma się gdzie to postawić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeCkS Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Nieźle :D nic tylko pogratulować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Tak naprawde powinienem uzyc wlacznika, ktory po zuzyciu czesci powietrza zalaczal by sprezarke i nabiajal butle do odp. liczby barow, tak abym nie musial wstawac co 2 minuty i podlaczac ja do pradu (narazie mi to nie przeszkadza).acie jakies pytania co i jak to piszcie, sam wiem ze z poczatku zbudowanie takiego kompresora moze wydawac sie za trudne... To sie zwie presostat i nowe kosztuje ~100zl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...