Czu Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Witam, Mam AMD Duron-a 900 i płytę główną Lucky Star k7VAT+. Chciałem podkręcić procesor. Ze względu na płytę główną, mogłem go podkręcić tylko przez zmianę mnożnika. Zgodnie z informacjami z Internetu połączyłem moski L1 na procku i przystąpiłem do zmiany mnożnika. I tutaj pojawiło się kilka dziwnych problemów. Oto kolejne ustawienia mnożnika i uzyskane taktowania: - mnożnik ustawiony na 9.5, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 950MHz, - mnożnik ustawiony na 10, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 1000MHz, - mnożnik ustawiony na 10.5, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 1050MHz, - mnożnik ustawiony na 11, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 900MHz, :?: - mnożnik ustawiony na 11.5, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 950MHz, :?: - mnożnik ustawiony na 12, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 1000MHz, :?: - mnożnik ustawiony na 12.5, bios i Windows pokazuje taktowanie procesora równe 1050MHz, :?: Komputer pracował stabilnie tylko przy ustawieniu mnożnika na 9 (domyślne) i na 11 (przy czym taktowanie wynosiło 900MHz, a nie 1100MHz jak powinno być :?: ). Przy pozostałych ustawieniach mnożnika komputer pracował góra 5 minut i zawieszał się. Dlaczego przy ustawieniu mnożnika na: 11, 11.5, 12, 12.5 procesor nie był taktowany odpowiednio: 1100MHz, 1150MHz, 1200MHz, 1250MHz? Dlaczego komputer zawieszał się gdy taktowanie było większe niż 900 MHz? (Moim zdaniem powinien dać się spokojnie podkręcić do 1100-1150MHz) W czym tkwi problem, czy da się w ogóle podkręcić ten procek na tej płycie? Z góry dzięki za odpowiedź. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czu Opublikowano 28 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2008 (edytowane) Dodam, że temperatura procka pokazywana przez SpeedFan-a nie przekroczyła 40 stopni. Edytowane 1 Marca 2008 przez Czu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty spamer Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 A na pewno dobre mostki połączyłeś???? Może masz felernego procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...