dzg Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Witam! Jak w temacie ta plyta nie wykrywa mojego segate barracudy 80gb. Najsmiesniejsze jest to, ze starego samsunga 3gb wykrywa i dziala bez problemow. Jedyne co moge zrobic to gdy wlaze plyte winxp to sformatowac dysk i skopiowac pliki do instalacji, ale pozniej i tak nie chce sie bootowac. Jakas pomoc? probowalem juz zmieniac tasmy, zasilania itp itp ale to nic nie daje. Dysk napewno sprawny bo w innym kompie dziala bez zarzutu :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Rozumiem, że mówisz o ATA. Bawiłeś się już zworkami na HDD oraz czy w Biosie poustawiałeś co trzeba (wyszukiwanie HDD). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzg Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 na zadnym dysku nie ma zworek, specjalnie odlaczylem dvd. W biosie jest standartowe ustawienie, nic nie zmienialem. Tak, chodzi o IDE. Najdziwniejsze jest to, ze widzi 3gb samsunga z lat 90, a nie widzi seagate 80 ani 40 gb :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Na każdym dyski ATA są zworki, które pozwalają na ustawienie urządzenia w trybie Master, Slave bądź Cable Select. Do tego w biosie jest menu gdzie wyszukuje się HDD. Aktualizacja biosu też by się przydała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzg Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Nie zrozumiales mnie, podlaczam sam dysk wtedy nie ma znaczenia przeciez czy ma zworke na master/slave/cable. Nie mam zworek przy tych dyskach, bo mi sie poprostu zgubily. W biosie wlasnie wykrywany jest tylko samsung, z tymi dwoma seagetami jest problem bo nie widzi zadnego. Bios bede aktualizowac jutro jak wroce na stancje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 No to zdobądź te zworki bo może to one są przyczyną problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzg Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Postaram sie cos znalezc, ale bedzie ciezko. Zawsze wydawalo mi sie, ze gdy podlaczam jeden dysk to nie ma znaczenia m/s :P Przy okazji, moze byc to wina biosu? Bo plyta z drugiej strony nie jest takim starym gratem. Bios o ile dobrze pamietam to pheonix 4.x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...