SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 Ile kosztują wyświtlacze 4x20, albo 3x25 znaków. http://www.gideontech.com/guides/lcd/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 I sam sobie oprogramujesz obsluge tego wyswietlacza? Pytam, bo w szkole kiedys mialem cos takiego zrobic. Bylo ciezko, bo trzeba to bylo zrobic w asm (8051 :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 I sam sobie oprogramujesz obsluge tego wyswietlacza? Pytam, bo w szkole kiedys mialem cos takiego zrobic. Bylo ciezko, bo trzeba to bylo zrobic w asm (8051 :D ) Cos ty caly software juz jest gotowy wystarczy podlaczyc LCD-ka i hulaj dusza... Zajrzyj na tego linka w moim poscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :oops: .... Ale czad! :D 250zeta ponad pol roku temu za 4 linie x 16 znakow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 :oops: .... Ale czad! :D 250zeta ponad pol roku temu za 4 linie x 16 znakow HEHE Powiem Ci co sie dowiedzialem. W Krakowie w pewnym sklepie sa LCD-ki 4x16 po 70 zeta. HEHE Life is beatiful. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaka Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 na allegro mozesz dostac jeszcze taniej 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 na allegro mozesz dostac jeszcze taniej 8) Ktory dzial? Poszukam. Z checia i dowiem sie dokladnie za ile. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 HEHE Powiem Ci co sie dowiedzialem. W Krakowie w pewnym sklepie sa LCD-ki 4x16 po 70 zeta. HEHE Life is beatiful.mozesz mi podac namiar na ten sklep :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 HEHE Powiem Ci co sie dowiedzialem. W Krakowie w pewnym sklepie sa LCD-ki 4x16 po 70 zeta. HEHE Life is beatiful. mozesz mi podac namiar na ten sklep :DNa przeciwko kina Kijow po schodkach w dol. Przy alejach of course... Kojarzysz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 Na przeciwko kina Kijow po schodkach w dol. Przy alejach of course... Kojarzysz? dzieki moze sobie tez zmontuje bo juz jakis czas nosze sie z takim zamiarem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 SpiderMAN szkoda ze nie mieszkasz w wawie. Na Wolemienie sa takie za ok. 50zl. Jezeli chcesz to moglbym kupic ci go i przeslac poczta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 SpiderMAN szkoda ze nie mieszkasz w wawie. Na Wolemienie sa takie za ok. 50zl. Jezeli chcesz to moglbym kupic ci go i przeslac poczta.Zglosze sie do Ciebie jak bede na kupnie... Spoko fajna cena. HEHE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackk Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 Chyba sprawie sobie takiego LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolczan Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 Tu macie jedno :) http://www.allegro.pl/showitem.php?item=5894639 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 ja z qmplem qpilismy na allegro 2 LCD 4x20 za 50zl z przesylka wlasnie do mnie ida :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 mam pytanie , na www o tych lcd'kach jest schemat podlączenia do złącza 16 krawędziowego to czemu na obrazku widać tylko 14 pinów ???, czy oprócz złącza krawędziowego są jeszcze jakies wtyki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 te 14 pinow sluzy do sterowania wyswietlaczem natomiast 2 ostatnie to podswietlanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 mam pytanie czy nadalby sie do tego taki wyswietlacz od takiego tetrisa wiecie o co biega takie mini gierki prapszodkowie gameboy'ow ruscy takie po 20-30zl sprzedaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 mam pytanie czy nadalby sie do tego taki wyswietlacz od takiego tetrisa wiecie o co biega takie mini gierki prapszodkowie gameboy'ow ruscy takie po 20-30zl sprzedaja wiesz jak dziala wyswietlacz LCD ?? jak znajdziesz do niego sterownik i podlaczysz do kompa jo juz bedzie CUD !! a pozatym bedzie wyswietlal tylko kwadraciki i cyfry tak jak jest podczas gry, ten wyswietlacz potrafi wyswietlac tylko to co masz podczas gry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 no dobrze ze wyswietla tylko kwadraciki niech se wyswietla mi chodzi o to zeby te kwadraciki ukladac w litery i cyfry a co do sterownikow to zamiezam sie zaczac uczyc programowania CC++ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 7 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2002 chodzi mi raczej o sterownik sprzetowy a nie programowy musisz jakos polaczyc wyprowadzenai z LCD z kompem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 A wogóle to po co Wam ten LCD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 u mnie lcd juz hula od 2 albo 3 miesięcy. co do softu: oprogramowanie leży w sieci. wystarczy poszukać: http://www.rendo.dekooi.nl/%7Efjbgp/smartie/ http://sourceforge.net/projects/lcdplugin natomiast polecam lekturę www.matrixorbital.com - Ci kolesie robią zajebiste wyświetlacze (ceny też oczywiście są zajebiste :D ) sam myślałem, żeby kiedyś zbudować przstawkę do standardowego HD44780, żeby to wszystko hulało na rs (a może nawet usb), z obsługą GPO (czyli sterowanych wyjść - np. do regulacji napięcia śmigieł) i może z jakimś odbiornikiem rc5 (do zdalnego sterowania) i małą klawiaturą... na razie jednak brak czasu. a najlepsze ceny wyświetlaczy znalazłem na allegro - ważne jest tylko żeby miały sterownik HD44780 (po tym można szukać :D ) BTW szukam tanich wyświetlaczy VFD sterowanych HD44780 pozdrawiam m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 SpiderMAN szkoda ze nie mieszkasz w wawie. Na Wolemienie sa takie za ok. 50zl. Jezeli chcesz to moglbym kupic ci go i przeslac poczta. W Wawie mozna kupic taki sprzecik rowniez na WGE (pod GUS'em). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 a wiecie może czy da się podłączyć więcej niż 1 lcd do kompa , tylko ze kazdy muglby wyswietlac cus innego ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 a wiecie może czy da się podłączyć więcej niż 1 lcd do kompa , tylko ze kazdy muglby wyswietlac cus innego ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 u mnie lcd juz hula od 2 albo 3 miesięcy. Naprawde swietne, jestem pod wrazeniem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 p3dzi0r: lcd (przynajmniej te hd44780) podłącza się do lpt. zakładając, że masz jakąś dodatkową kartę IO (do kupienia za ok. 100zł) i soft ma możliwość uruchomienia w dwóch kopiach (lcd smartie się uruchamia!), możesz to zrobić. pozdrawiam m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 Do maluszka: Mistrzu, a dużo fatygi byłoby ze zrobieniem jakiegoś układu pośredniczącego między wyświetlaczem a 24 - bitową kartą WE-WY opartą na 8255 (niedługo będę miał taką, była opisana w kilku gazetach)? Takie rozwiązanie zapewniłoby moim zdaniem troszkę bardziej atrakcyjne sterowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 8 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2002 majster, primo: do miszcza to mi jeszcze bardzo daleko :D secondo: no cóż... nie znam się aż tak na elektronice, ale może ktoś potwierdzi moją tezę: jeśli karta jest 24-bitowa i przypuszczam, że równoległa jak lpt (które jest tylko ośmiobitowe) to można by spokojnie sterować wyświetlaczem. myślę, że nawet bez specjalnego układu pośredniczącego. cały myk trzeba by zamknąć w oprogramowaniu, na którym również kiepsko się znam. w zasadzie pewnie za pomocą takiej karty można by sterować więcej niż jedmy lcdkiem, biorąc pod uwagę fakt, że one portafią być obsłużone przez 4 bity. niestety obawiam się, że w tej materii nie będę w stanie Ci pomóc, bo nawet nie wiem co to jest 8255 (przypuszczam że jakiś mikrokontroler, albo mikroprocesor). gdzie widziałeś taką kartę? w EP? pozdrawiam m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...