Skocz do zawartości
SpiderMAN

Chciałem zrobić sobie LCD do kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem sie na forum o wyświetlaczach LCD i postanowiłem zrobić sobie taki. Nawet mi się udało :lol: Wszystko działa ok ale tylko pod Win98, pod XP już nie chce. Używam LCDSmartie, zainstalowalem nawet driver I/O (dlportio.sys) ale ciągle mam komunikat że nie można załadować tego sterownika. Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Jeżeli tak to napiszcie jak to rozwiaązać. Za wszelkie podpowiedzi thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naczytałem sie na forum o wyświetlaczach LCD i postanowiłem zrobić sobie taki. Nawet mi się udało  :lol:  Wszystko działa ok ale tylko pod Win98, pod XP już nie chce. Używam LCDSmartie, zainstalowalem nawet driver I/O (dlportio.sys) ale ciągle mam komunikat że nie można załadować tego sterownika. Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Jeżeli tak to napiszcie jak to rozwiaązać. Za wszelkie podpowiedzi thx.

mi wszystko dziala spoko pod WinXP w winampie i w LCDSmartie

wlasnie piluje zaslepki zeby wsadzic LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chce podłączyć lcd bez potencjometruff , i mam pytanie , na schemacie widac ze 5V łączy się z masą (czy to aby nie zrobi spiencia ?)

a pozatym który to 15 pin <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> 16 ? znaczy <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> plus a <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> minus od podswietlenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi Ci o to ze +5V jest polaczone z masa przez potencjometr ??

nie ma spiecia a ten potencjometr sluzy tylko do regulacji kontrastu

mozesz go pominac i kontrast (pin3) podlaczyc z masa a pin 2 do +5V i nie lacz go z niczym innym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do maluszka:

Mistrzu, a dużo fatygi byłoby ze zrobieniem jakiegoś układu pośredniczącego między wyświetlaczem a 24 - bitową kartą WE-WY opartą na 8255 (niedługo będę miał taką, była opisana w kilku gazetach)? Takie rozwiązanie zapewniłoby moim zdaniem troszkę bardziej atrakcyjne sterowanie

Lepiej siakiś wieloportowy 8051+kilka LCD - sterowanie i dane po RS232. Mikrokontroler mógłby obsługiwać dodatkowo lokalną klawiaturkę itp.

Projekt na kilka dni i nocy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sa takie wyswietlacze co sa na niebiesko podswietlone??? sa duzo drozsze od tych standardowo na zielono podswietlonych ? bo ja mam calutkiego kompa w blue led'ach i chcialbym sobie takie cudne LCD zalozyc, ale z drugiej strony nie chce zwalic calego efektu zielonym kolorem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde musze wykombinować jakieś s terowanie LCD za pomocą 8051 na port USB.

Można by było podpinać bezpośrenio do płyty większość ma dodatkowe gniazda i to zazwyczaj na min 2 dodatkowe porty.

No to kombinuj, a jak Ci sie uda to daj znac. Moze wiecej ludu sie tym zainteresuje pozniej... Pomysl wrecz idealny. Jakos trzeba wykorzystac te 4 porty USB (3 bo na jednym WebCam), na LPT ciezko bedzie bo juz zajety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki LCD a wlsciwie caly uklad mozna podpiac do portu rownoleglego lub do szeregowego. Cala filozofia to zaprogramowac rejestry tego ukladu. Z elektroniki to dochodzi dobranie poziomow napiec. Dla portu rownoleglego napiecia nawet pasuja.

Co do "LCD z tetrisa" to to jest graficzny LCD a nie znakowy, sterownik pewno jest gdzies w tertrisie :D

Kiedys bawilem sie z LCDkami, ale prawdziwa frajda to jest podlaczenie mikroprocesorow roznych do niego i zmontowanie calego ukladu, niezaleznego od kompa lub wspolpracujacego 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi