szpenio Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 Naczytałem sie na forum o wyświetlaczach LCD i postanowiłem zrobić sobie taki. Nawet mi się udało :lol: Wszystko działa ok ale tylko pod Win98, pod XP już nie chce. Używam LCDSmartie, zainstalowalem nawet driver I/O (dlportio.sys) ale ciągle mam komunikat że nie można załadować tego sterownika. Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Jeżeli tak to napiszcie jak to rozwiaązać. Za wszelkie podpowiedzi thx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ja mam LCD na 9 pinów i nie wiem jak podlaczyc. moze kto wie jak i co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotras Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 ja mam LCD na 9 pinów i nie wiem jak podlaczyc. moze kto wie jak i co? A z czego to wyciągnołeś z kalkulatora :mrgreen: czy gameboya :mrgreen: ? W każdym razie to nie jest wyswietlacz oparty na kontrolerze HD44780. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 Naczytałem sie na forum o wyświetlaczach LCD i postanowiłem zrobić sobie taki. Nawet mi się udało :lol: Wszystko działa ok ale tylko pod Win98, pod XP już nie chce. Używam LCDSmartie, zainstalowalem nawet driver I/O (dlportio.sys) ale ciągle mam komunikat że nie można załadować tego sterownika. Czy ktoś z was spotkał się już z takim problemem? Jeżeli tak to napiszcie jak to rozwiaązać. Za wszelkie podpowiedzi thx. mi wszystko dziala spoko pod WinXP w winampie i w LCDSmartie wlasnie piluje zaslepki zeby wsadzic LCD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 chce podłączyć lcd bez potencjometruff , i mam pytanie , na schemacie widac ze 5V łączy się z masą (czy to aby nie zrobi spiencia ?) a pozatym który to 15 pin <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> 16 ? znaczy <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> plus a <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> minus od podswietlenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 pin 3 (kontrast) mozesz spoko podlaczyc pod mase a 15 i 16 to doswiadczalnie ledy nie spala sie jak zle podlaczysz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 ale chodzi o to ze pin 2 podłączony pod 5v łączy się potem z masą , a czy masa + 5v to nie będzie spięcie ???? prosze o odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 16 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2002 chodzi Ci o to ze +5V jest polaczone z masa przez potencjometr ?? nie ma spiecia a ten potencjometr sluzy tylko do regulacji kontrastu mozesz go pominac i kontrast (pin3) podlaczyc z masa a pin 2 do +5V i nie lacz go z niczym innym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Wlasnie sie dzisiaj wybieram do sklepu popatrzec za tymi LCD 4x20 znakow. Moze cos znajde. Mam juz schemat jak i co polaczyc. Software tyz jest... LCD Smartie... Cool... :) Moze jutro cos juz kupie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
August Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Czy mozna taki LCD podlaczyc do USB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Czy mozna taki LCD podlaczyc do USB?Na dzien obecny nie ma wyswietlaczy na USB... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carat Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Co do wyswietlaczy do polecam strone www.lcd.elementy.pl bardzo mi sie podoba seria blue line :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Do maluszka: Mistrzu, a dużo fatygi byłoby ze zrobieniem jakiegoś układu pośredniczącego między wyświetlaczem a 24 - bitową kartą WE-WY opartą na 8255 (niedługo będę miał taką, była opisana w kilku gazetach)? Takie rozwiązanie zapewniłoby moim zdaniem troszkę bardziej atrakcyjne sterowanie Lepiej siakiś wieloportowy 8051+kilka LCD - sterowanie i dane po RS232. Mikrokontroler mógłby obsługiwać dodatkowo lokalną klawiaturkę itp. Projekt na kilka dni i nocy 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Chce sobie zamontowac drugom karte I/O z portem LPT i tera pytanko : w lcd smartie normalny port lpt chodzi na porcie 368 . wiec jak doloze drugi lpt to na ORT: ORT: ORT: kturym on porcie bedzie chodzil ? ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 p3dzi0r: pewnie na innym :D , np. 378 z tego co pamiętam - wszystko zależy od konfiguracji pozdrawiam m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Czy mozna taki LCD podlaczyc do USB?Na dzien obecny nie ma wyswietlaczy na USB... :?Gdzieś widziałem przejściówkę z com na usb - chyba na stronie crystal fontz ale nie jestem pewien na 100 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 1 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2003 A sa takie wyswietlacze co sa na niebiesko podswietlone??? sa duzo drozsze od tych standardowo na zielono podswietlonych ? bo ja mam calutkiego kompa w blue led'ach i chcialbym sobie takie cudne LCD zalozyc, ale z drugiej strony nie chce zwalic calego efektu zielonym kolorem... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 2 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2003 Tak, masz tu różne. Poszukaj sobie. A na drugi raz uwazniej czytaj, bo ten link juz jest w tym topicu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonk Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 http://www.lcd.elementy.pl/lcd/schnapp.htm poszukalem i co myslicie o tym 4*16 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Są już lcd na USB na stronie bodajże crystalfontz widziałem. Tylko chyba nieźle kosztują... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 5 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2003 Ja narazie wymieniam RAM w kompie na 2x 512 MB Jak juz zmienie i uzbieram troche kasy to robie LCD - nieodwolalnie 4x20 znakow z podswietleniem (cholera tylko zielone sa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 tu znajdziecie kilka fajnych modeli ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ndx Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 i jescze jedno fajne za 49$ http://www.bigfootcomputers.com/Merchant2/.../blueio_big.jpg A tu dobra strona o lcd do kompa tylko szkoda ze po neimeicku :-) http://www.lcdsoftware.de/include.php?path=start.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Kurde musze wykombinować jakieś s terowanie LCD za pomocą 8051 na port USB. Można by było podpinać bezpośrenio do płyty większość ma dodatkowe gniazda i to zazwyczaj na min 2 dodatkowe porty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Kurde musze wykombinować jakieś s terowanie LCD za pomocą 8051 na port USB. Można by było podpinać bezpośrenio do płyty większość ma dodatkowe gniazda i to zazwyczaj na min 2 dodatkowe porty. No to kombinuj, a jak Ci sie uda to daj znac. Moze wiecej ludu sie tym zainteresuje pozniej... Pomysl wrecz idealny. Jakos trzeba wykorzystac te 4 porty USB (3 bo na jednym WebCam), na LPT ciezko bedzie bo juz zajety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torpido Opublikowano 16 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2003 Z podświetlaniem Elektroluminestencyjnym ( turkusowym ) na przeciwko kijowa w krakowie oczywiście 4x16 za 54 zł plus przetwornik do zasilania podświetlacza 5 zł. Torpido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chasmis Opublikowano 18 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2003 Siema. Moglibyście luknąć na http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19756 Bardzo prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Male pytanko, w czym urzywa sie LCD`kow opartych na kontrolerze HD44780 ?? Sterowanie klimatyzatorem, alarmy itd. (takie nascienne) ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms Opublikowano 19 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2003 Taki LCD a wlsciwie caly uklad mozna podpiac do portu rownoleglego lub do szeregowego. Cala filozofia to zaprogramowac rejestry tego ukladu. Z elektroniki to dochodzi dobranie poziomow napiec. Dla portu rownoleglego napiecia nawet pasuja. Co do "LCD z tetrisa" to to jest graficzny LCD a nie znakowy, sterownik pewno jest gdzies w tertrisie :D Kiedys bawilem sie z LCDkami, ale prawdziwa frajda to jest podlaczenie mikroprocesorow roznych do niego i zmontowanie calego ukladu, niezaleznego od kompa lub wspolpracujacego 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookout Opublikowano 17 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2003 Czy mozna taki LCD podlaczyc do USB?Na dzien obecny nie ma wyswietlaczy na USB... :? http://www.usblcd.de/ 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...