Skocz do zawartości
xisio

Jak Podlaczyc Pasywna Chlodnice ? Kilka Mozliwosci...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przez przypadek zostałem posiadaczem chłodnicy Alphacool Cape CORA 442 + 2x Alphacool Cape CORA 142 i pomyślałem ze to bedzie dobry poczatek do budowy od dawna zamierzanego LC.

Wiec mam obudowę antec p180 z zasilaczem na dole poniższy rysunek przedstawia jak wygląda chłodnica

Dołączona grafika

Dołączona grafika

jej test jest na http://www.madshrimps.be/?action=getarticl...amp;articID=361

moja niestety jest złota ale na wyprzedaży w sklepie internetowym dostałem 50% taniej wiec nie wybrzydzałem az tak :)

Wiec od kilku miesiecy zamysl LC w glowie sie rodzil i na chwila obecna jest tak ze w srodku bedzie Alphacool Laing DDC 12V ULTRA Plexitop w Silentstar Laing DDC Pump Box Pro od tego do chlodnicy ThermoChill PA120.3 na gorze obudowy ( na zewnatrz niestety z wiatrakami tez ;( ) od chłodnicy do CPU D-Tek FuZion z tego do EK Waterblocks EK-Mosfet ASUS 3 - Acetal potem do drugiego EK Waterblocks EK-Mosfet ASUS 3 - Acetal potem do Swiftech MCW30 z tego do grafiki EK FC8800 Acetal i na koniec wychodzę dolem na cos takiego jak na obrazu i tutaj pytanie jak podlaczyc lepiej i dlaczego ???? acha na obrazku mamy 6 modułów chłodniczki i EK Multioption RES 400 Rev.2

Dołączona grafika

całość ma chłodzić q6700@max (na ninja 3.8 na razie) ... 8800GTX i p35

Edytowane przez xisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza opcja (szeregowa) wydaje sie byc najlepsza wydajnosciowo. W pozostalych nigdy woda nie rozprowadzi sie rownie dobrze na wszystkie panele, zawsze beda roznic sie przeplywem.

Ja bym wybral opcje najwygodniejsza do montazu, wg mnie nie zrobi to za duzej roznicy w tandemie z 3x120 termochill. Twoj uklad bedzie dawal naprawde spore ilosci ciepla i zdolnosc chlodzenia cieplej wody normalnej chlodnicy przycmi te kilka paneli ktore sa tutaj raczej milym dodatkiem wizualnym :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie pierwsza opcja, bo inaczej im dalej tym mniej wykorzystane będą poszczególne fragmenty chłodnicy,bo woda będzie płynąć najkrótszą drogą. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale tak łączone profile mają chyba wszyscy użytkownicy tego typu konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie to mnie zastanowiło ze czym dalej tym ciepło mniej sie bedzie rozchodzić i zamówiłem dodatkowo kupę kolanek do rozwiązania 1.

martwi mnie opór takiego połączenia jedynie na takiej ilości kolanek, co myślicie o tym ?

co do dodatku milego dla oka wolalbym czarna i nie wiem czy nie przemaluje ich na czarny mat jeszcze (ciekawe czy odprowadzanie ciepla sie zmiejszy ? ) ale wyszedl mnie komplet kolo 200zl wiec nie jest zle jak za dodatek :) a zawsze bedzie troche chlodzic, w nocy i tak mam drugi profil w bios na 1.2Ghz (6x200) wiec moze uda mi sie wyłączać wiatraki zupełnie...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

teraz juz tylko resztę i bedzie z górki :)

Edytowane przez xisio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi