Skocz do zawartości
Radzyn

Raz Jeszcze Problem Po Zmianie Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem gdzieś 3 tygodnie temu o moim problemie z kompem po zmianie RAM. Kupiłem RAM 2x1Gb Geil PC6400 800 Mhz. Wszystko fajnie ładnie ale moja płyta główna przyjmuje max 533 Mhz ale z tego co wiem wtedy RAM i tak leci po max 533 Mhz bo tak mu " każe" Płyta główna ;) Trzy tygodnie temu pisałem, że z początku system (Windows XP) przy starcie restartował dopiero po paru restartach działał a w między czasie wyskakują komunikaty z błędem o tym, że "Pamięć nie może być read" dziś zrobiłem re instalacje systemu. Niestety wszystko to samo. Czyżby powód to gryzienie się Płyty głównej z Pamięcią RAM? Płyta główna to Gigabyte 945PL-S3 czyli ta z niższych półek.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie pamieci takie ich dzialanie.

Tu jak widac slawetne Geile Ultra. Coz calkiem prawdopodobne ze ramy to totalny szrot i tyle, co w przypadku geili nie jest niczym dziwnym. Ustaw recznie w biosie timingi, taktowanie i podnies napiecie tak jak radzi kolega wyzej. Przydalo by sie rowniez sprawdzic kosci Memtestem86+ i wtedy wnioskowac. Raczej winy w plycie glownej bym nie szukal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Dodam od siebie , ze ponoc do Polski trafila partia uwalonych geili , rzekomo 15% z nich. Jakis serwis o tym pisall. Swoja droga , ja trafilem na uwalone fabrycznie zwykle Geile , bledy crc , zawieszki , resety. Pozniej przepychankis z serwisem bo ja mialem racje , ale u nich jak zwykle dzialalo.

Sprawdzic na innych ramach , takich jakie oficjalnie mobas wspiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam od siebie , ze ponoc do Polski trafila partia uwalonych geili , rzekomo 15% z nich. Jakis serwis o tym pisall. Swoja droga , ja trafilem na uwalone fabrycznie zwykle Geile , bledy crc , zawieszki , resety. Pozniej przepychankis z serwisem bo ja mialem racje , ale u nich jak zwykle dzialalo.

Przy 2x512 RAM Patriot 533 Mhz komp śmiga aż miło dziś sprawdzę memtestem Geile jak co mam nadzieje, że zwrócą kasę za RAM-y bo faktycznie wygląda na problem z RAM-em :/ Fakt było mi brać OCZ :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się okazało, że trafiłem na tą uwaloną partię :mur: memtest86+ aż piał. Niestety w sklepie nie było OCZ reaper więc wziąłem Kingstony i teraz komp działa aż miło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi